τουρκία

Μετά από ανεπίσημο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, δημοσιεύθηκε η στάση αλληλεγγύης της Ευρωπαικής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, από τον πρόεδρο της Κομισιόν και Υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η ΕΕ έχει ξεκάθαρες απαιτήσεις για να διακοπούν οι εντάσεις και έχει ορίσει ξεκάθαρη διορία για την αλλαγή της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Επιπλέον, η ΕΕ προειδοποίησε την Τουρκία για αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση που δεν δράσει ανάλογα.

Πριν τις ανακοινώσεις των Υπουργών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε <<σφαίρες>> προκλήσεων προς την Ελλάδα και την Γαλλία. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα δήλωσε: <<Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μία κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα.>>. Συγχρόνως, <<στρίμωξε>> τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας για την υποστήριξή του προς την Ελλάδα λέγοντας: <<η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας>>.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβουσόγλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι φιλικά διακείμενη προς τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα. Εν αντιθέσει, κρίνει την στάση της Ελλάδας προκλητική. Μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στα νησιά του Αιγαίου και δήλωσε ότι οι ελληνικές κινήσεις ξεπερνούν την διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και πως η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας και όχι να δώσει λύση στο ζήτημα.

Μετά το συμβούλιο, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλού Τσαβουσόγλου για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε για την συνομιλία του με τον κ. Τσαβουσόγλου ότι <<Συζητήσαμε τρόπους για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, την επιστροφή σε συνομιλίες στρατιωτικών επιτροπών 5+5 και την άρση του αποκλεισμού πετρελαίου. Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία του Βερολίνου, τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και τα μέτρα αποσυμπίεσης, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων – βασικά στοιχεία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη>>.

Η συνάντηση θα λάβει τέλος σήμερα το βράδυ.

Δες την σελίδα μας στο Facebook.

Ακολούθησέ μας στο Instagram.

Πηγές: Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, CNN, Το Έθνος