Palm Springs
Πηγή Εικόνας: poeiraefemera.tumblr.com

Ήταν καλοκαίρι του 1993 όταν είδαμε τον Bill Murrey να παγιδεύεται σε μία χρονική λούπα και να αναγκάζεται να ζει και να ξαναζεί την Μέρα της Μαρμότας. Είκοσι εφτά χρόνια μετά, ο Andy Samberg και η Cristin Milioti ήρθαν στις οθόνες μας ζώντας και ξαναζώντας μία μέρα στο Palm Springs. Κι ενώ θα σκεφτόταν κανείς πως 27 χρόνια δεν είναι και τόσα πολλά δεν πρέπει να ξεχνάμε μία βασική διαφορά ανάμεσα στο 1997 και το 2020. Το 2020 ήταν η χρονιά κατά την οποία κι εμείς αναγκαστήκαμε να ζήσουμε και να ξαναζήσουμε την ίδια μέρα, λόγω καραντίνας. Και αφού ούτε το 2021 δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό οι δύο αυτές ταινίες είναι εδώ για να μας δώσουν δύναμη.

«Λοιπόν, είναι η Μέρα της Μαρμότας… Ξανά…»

Είναι 1η Φεβρουαρίου και ο μετεωρολόγος Φιλ Κόνορς (Bill Murrey) ταξιδεύει μαζί με δύο συνεργάτες του στο Πανξατόνι για να αναλάβει την αναμετάδοση της Ημέρας της Μαρμότας. Πρόκειται για ένα έθιμο της περιοχής σύμφωνα με το οποίο μία μαρμότα βγαίνει μία φορά τον χρόνο από τη φωλιά της και λέει για πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει ο χειμώνας. Ένα έθιμο το οποίο ο Φιλ, όντας μετεωρολόγος, απεχθάνεται, αλλά αναγκάζεται κάθε χρόνο να καλύψει. Και όπως κάθε χρόνο περνά όλη τη μέρα δυσανασχετώντας και ειρωνευόμενος τους πάντες.

Ξυπνά, λοιπόν, το επόμενο πρωί έτοιμος να αναχωρήσει αλλά «κάτι δεν πάει καλά». Ξαναζεί την ίδια μέρα. Είναι η Μέρα της Μαρμότας ξανά και ξανά… Ο χρόνος φαίνεται να γίνεται πιο ειρωνικός από τον ίδιο τον Φιλ παγιδεύοντας τον σε μία μέρα που ο ίδιος απεχθάνεται. Έτσι τον βλέπουμε να περνά από διάφορα στάδια για να διαχειριστεί την κατάσταση που δεν φαίνεται να αλλάζει.

Πηγή Εικόνας: 365filmsbyauroranocte.tumblr.com

Το Palm Springs «είναι μία από εκείνες τις καταστάσεις ατελείωτης χρονικής λούπας για τις οποίες ίσως έχεις ακούσει»

Ένα open bar στο Palm Springs. Εκεί ο Ναιλς θα βρεθεί, χωρίς να το θέλει, καλεσμένος σε έναν γάμο. Κι εκεί θα γνωρίσει την Σάρα. Την αδερφή της νύφης, που επίσης δεν φαίνεται ενθουσιασμένη που βρίσκεται στον γάμο. Κι ενώ όλα κυλούν σχετικά ομαλά και οι δύο τους έρχονται πιο κοντά, την επόμενη μέρα ξυπνούν και καταλαβαίνουν πως δεν είναι η επόμενη μέρα.

Έχουν παγιδευτεί χρονικά στη μέρα του γάμου. Ή μάλλον η Σάρα έχει παγιδευτεί στη μέρα του γάμου. Ο Νάιλς όπως την ενημερώνει έχει ήδη ζήσει την μέρα αυτή ξανά και ξανά (και ξανά)… Ως «βετεράνος», λοιπόν, στην κοινή χρονική λούπα στην οποία έχουν παγιδευτεί, ο Νάιλς φαίνεται να έχει αποδεχτεί πλήρως αυτή την εξ ορισμού παράλογη κατάσταση. Η Σάρα από την άλλη περνά από ένα ευρύ φάσμα σοκ και αντιδράσεων αρνούμενη να υιοθετήσει την απαθή στάση του Νάιλς.

Palm Springs
Πηγή Εικόνας: comeanddreamwithme.tumblr.com

Οδηγός επιβίωσης σε μία χρονική λούπα

Συμβουλή 1: Η άρνηση είναι φυσιολογική πρώτη αντίδραση

Τόσο στην περίπτωση του Πανξατόνι όσο και σε αυτή του Palm Springs βλέπουμε ανθρώπους που αρχικά  αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση στην οποία έχουν εγκλωβιστεί. Ξυπνούν τα πρώτα πρωινά με την ελπίδα πως κάτι έχει αλλάξει. Με την ελπίδα πως όλα ήταν ένα κακό όνειρο. Κι όσο βλέπουν πως τίποτα δεν αλλάζει τόσο περισσότερο αρνούνται να «κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια».

Συμβουλή 2: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα

Δυστυχώς κανένας από τους ήρωες δεν μπορεί να ελέγξει μία χρονική λούπα. Παρόλα αυτά το προσπαθούν επανειλημμένα. Τόσο ο Φιλ όσο και η Σάρα (παρά τις προειδοποιήσεις του «βετεράνου» Νάιλς) μετά το στάδιο της άρνησης περνούν σε ένα στάδιο απεγνωσμένης προσπάθειας διαφυγής. Και δοκιμάζουν οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν καταφέρνουν, ωστόσο, τίποτα, συνειδητοποιώντας πως δεν εξαρτώνται όλα από τους ίδιους.

Συμβουλή 3: Αν δεν μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση, διασκέδασε το

Να κάτι στο οποίο θα συμφωνούσαν σίγουρα και ο τρεις πρωταγωνιστές καθώς και οι ίδιοι ακολούθησαν αυτήν την τακτική. Μετά την αποδοχή του μη ανατρέψιμου κολλήματος στον χρόνο και οι τρεις αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν. Πώς; Κάνοντας πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα σκεφτόντουσαν ή δεν θα τολμούσαν.

Palm Springs
Πηγή Εικόνας: jakeperallta.tumblr.com
Συμβουλή 4: Αφού όλα μένουν ίδια προσπάθησε να αλλάξεις εσύ… προς το καλύτερο…

Σίγουρα όλα τα προηγούμενα βήματα μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον σε αντίστοιχη κατάσταση, όμως, δεν είναι κάπως ανόητο να μην εκμεταλλευτείς τον άφθονο χρόνο που σου εξασφαλίζει μια χρονική παγίδα για να γνωρίσεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου; Για τον Φιλ, τον Νάιλς και την Σάρα ήταν ανόητο, γι΄αυτό και δεν το έκαναν. Μέσα από αυτή την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα έγιναν χωρίς μεγάλη προσπάθεια καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Οδηγός επιβίωσης σε μία επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα

Οι παραπάνω συμβουλές που θα έδιναν οι 3 πρωταγωνιστές δεν αποτελούν οδηγό επιβίωσης μόνο για άτομα παγιδευμένα στο χρόνο αλλά και για όλους όσους βιώνουμε την καραντίνα vol. 3. Ίσως οι δικές μας μέρες να μην είναι πανομοιότυπες, ίσως να λείπει η δυνατότητα ακραίας διασκέδασης και το ερωτικό στοιχείο των ταινιών, όμως όλοι μας έχουμε περάσει από τα 4 στάδια προαναφερθέντα στάδια. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στο 4ο. Κι ας θυμόμαστε πως μία χρονική λούπα, ή στην περίπτωση μας μία καραντίνα, δεν κρατά για πάντα.


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ