Exclusive Content:

«Η Ιδιωτική μου αντωνυμία» του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη από τις εκδόσεις Κίχλη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη το βιβλίο «Η Ιδιωτική μου αντωνυμία» του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη. Πρόκειται για 147 μικρά πεζά που συνιστούν μια μορφή αυτοβιογραφίας του ίδιου του συγγραφέα. Το κείμενα είναι χωρισμένα σε εννέα μέρη, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα είδος αντωνυμίας (οριστική, κτητική, δεικτική, προσωπική, αλληλοπαθής, ερωτηματική, αόριστη, αναφορική, αυτοπαθής). Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει γεγονότα που έχουν χαράξει με ανεξίτηλο τρόπο την ψυχή του τα χρόνια της μεταπολίτευσης σε ένα χωριό της Μακεδονίας.

Ακούσματα, φωνές, μυρωδιές και παραδόσεις συνοδεύουν τις παιδικές του αναμνήσεις. Σκιαγραφώντας την ελληνική αγροτική κοινωνία της δεκαετίας του ΄70 και του ΄80, μια εποχή αλλιώτικη που τίποτα δεν θυμίζει σήμερα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί ένα ονειροπόλο παιδί να προσπαθεί να επιβιώσει στο σκοινί της φαντασίας του, κάτι που οι ελάχιστες δυνατότητες της επαρχίας και η πραγματικότητα διαταράσσουν. Όπως οι αντωνυμίες ως κλιτά μέρη του λόγου που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν ουσιαστικό ή επίθετο που παραλείπεται, έτσι και οι αναμνήσεις έχουν πάρει την θέση της αναφοράς των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της μεταπολίτευσης.

Ο συγγραφέας με πυξίδα την ψυχή και τον νου μας οδηγεί στη γη των παιδικών του χρόνων και ηρώων. Αναφέρεται σε καθημερινές συνθήκες ιδιαίτερα λεπτομερώς, δίνοντας τους χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας. Η χρήση πρώτου ενικού δίνει αμεσότητα στην αφήγηση. Η αυτοτέλεια της κάθε ενότητας και κάθε μικρού κειμένου είναι αριστουργηματική.

Εν κατακλείδι, το παρόν έργο αποτελεί δείγμα των εμπειριών και βιωμάτων ενός ατόμου που γεννήθηκε την δεκαετία του ΄70, τέλη 20ου αιώνα και ζει τις κοινωνικές αλλαγές του σήμερα. Είναι ένα βιβλίο που ωθεί εκείνους που έζησαν εκείνα τα χρόνια στην νοσταλγία και ξεναγεί τους νεότερους στην γοητεία εκείνης της εποχής.

«Μια ιντιφάντα λέξεων τούτα τα γραπτά. Χρόνια τώρα τελούν σε εμφύλια διαμάχη με το υπέροχο εγώ μου και με τις βολικές σιωπές μου. Και κάθε μέρα βρίσκω τον εαυτό μου να εξαπολύει σε βάρος τους μικρές προσδοκίες και μεγάλους συμβιβασμούς. Αλλά το αντάρτικο του πληκτρολογίου καλά κρατεί- ή έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.»

(«Εμφύλια γραφτά», σελίδα 117)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΙΑΔΗΣ γεννήθηκε το 1970, κατοικεί στον δήμο Πέλλας και είναι εκπαιδευτικός.

Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Τρεις μνήμες και δύο ζωές (διηγήματα), Μεταίχμιο 2005· Καλά μόνο να βρεις (νουβέλα), Κέδρος 2006· Το παραμύθι του ύπνου (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο 2008· Αστοχία υλικού (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο 2010· Ζώνη πυρός (διηγήματα), Μεταίχμιο 2014.

Latest

Οι καλοκαιρινοί μας έρωτες

Γεια σε όλους και καλώς ήρθατε σε ένα ακόμη...

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που...

Έκθεση: «Πώς τα περάσατε το καλοκαίρι;»

Θυμάστε αυτήν την κλισέ έκθεση που γράφαμε την πρώτη...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Οι καλοκαιρινοί μας έρωτες

Γεια σε όλους και καλώς ήρθατε σε ένα ακόμη...

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που...

Έκθεση: «Πώς τα περάσατε το καλοκαίρι;»

Θυμάστε αυτήν την κλισέ έκθεση που γράφαμε την πρώτη...

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Οι καλοκαιρινοί μας έρωτες

Γεια σε όλους και καλώς ήρθατε σε ένα ακόμη καλοκαιρινό, ζεστό, ιουλιάτικο Friday. Και σήμερα είναι η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο...

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που θα σε πήγαινε, ίσως, μακριά. Αλλά τη βρίσκεις, όταν δεν έχεις πια σπίτι» Τάσος Λειβαδίτης, «Η Σκάλα» Η...

Αφιέρωμα στη Μάττι Έγκον Ξύλα: Μια Ζωή αφιερωμένη στα Γράμματα και στις Τέχνες

Η Μάττι Έγκον Ξύλα (1935-2020) ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διασποράς, αφιερώνοντας τη ζωή της στην προώθηση των γραμμάτων, των...

1 COMMENT

Comments are closed.