Exclusive Content:

Παρακολουθήσαμε την παράσταση Γυάλινος Κόσμος στο Θέατρο Πέτρας

«Άκου τη συμβουλή μου, ξέρω τι σου λέω: σκέψου ότι σε κάτι υπερέχεις!…»

Για ακόμη ένα καλοκαίρι η επιτυχημένη παράσταση Γυάλινος κόσμος του Τενεσί Γουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη περιοδεύει ανανεωμένη σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση ξεκίνησε την περιοδεία της με πρώτη στάση το θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη όπου είχαμε την χαρά να την παρακολουθήσουμε με πρωταγωνιστές τους Κάτια Δανδουλάκη, Ιωάννα Παππά, Κωσταντίνο Μπιμπή και Ρένο Ρωτά.

Υπόθεση

Ο Γυάλινος Κόσμος είναι η πρώτη θεατρική μεγάλη επιτυχία του Τένεσι Γουίλιαμς και πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Civic του Σικάγου το Δεκέμβριο του 1944, ενώ το Μάρτιο του 1945 παρουσιάστηκε στο θέατρο Playhouse στη Νέα Υόρκη. Ο Γυάλινος Κόσμος αποτελεί ένα από τα αυτοβιογραφικά έργα του αμερικανού συγγραφέα, καθώς περιγράφει την οικογένεια του.

Όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου της παράστασης «Ο Τομ θυμάται στιγμές  της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του. Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια. Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ. Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει.»

Γυάλινος Κόσμος
Πηγή: culturenow.gr

«Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει δύο τόπους»

Ο Γυάλινος Κόσμος… σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη

Ο Γιώργος Νανούρης, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γυάλινος Κόσμος, μας χαρίζει μία παράσταση από εκείνες που δεν θέλουμε ποτέ να σταματήσουν το ταξίδι τους. Μέσα από το παιχνίδι του φωτός και των σκιών μας παρουσιάζει τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων. Ένα κόσμο που κάθε ήρωας έχει τα δικά του καταπιεσμένα όνειρα. Όνειρα που φοβάται να πει και να ζήσει. Όνειρα που περιμένουν μια νέα ζωή για να πάρουν σάρκα και οστά. Μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και την σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη, ο Γυάλινος Κόσμος καταφέρνει να μας συγκινήσει και να μας κάνει να ταυτιστούμε τόσο με τον Τομ όσο και με την Λόρα.

Τον Τομ ερμηνεύει ο Κωσταντίνος Μπιμπής, ο οποίος προσδίδει στην ερμηνεία του κάποια στοιχεία που θυμίζουν stand up χωρίς όμως να χάνει λεπτό από την εσωτερική, συναισθηματική, αληθινή ερμηνεία του. Η Ιωάννα Παππά ως Λώρα μας συγκινεί και μας κάνει να συμπονέσουμε την ηρωίδα που υποδύεται. Καθώς ο Γυάλινος Κόσμος της είναι ότι πιο αληθινό και πολύτιμο έχει. Ένα κομμάτι του εαυτού της που δεν είναι αποδεκτό από το περιβάλλον της παρά μόνο από το Τζιμ.

Γυάλινος Κόσμος
Πηγή: tetragwno.gr

Ο Τζιμ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ρένος Ρωτάς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο από μηχανής θεός για τη Λόρα. Θα έρθει για λίγο στο γυάλινο της κόσμο για να τον φωτίσει. Θα της θυμίσει ότι κανείς δεν είναι τέλειος, πως όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα κι αν έχουμε ατέλειες στα μάτια των άλλων. Επιπλέον, της θυμίζει ότι όλοι είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να το θελήσουμε.

Ο χαρακτήρας του, ωστόσο, έρχεται σε σύγκρουση με τη μητέρα της Λόρας και του Τομ, Αμάντα, που υποδύεται η Κάτια Δανδουλάκη. Η Κάτια Δανδουλάκη ως Αμάντα ενσαρκώνει τον παλιό, συντηρητικό, στερεοτυπικό κόσμο. Μέσα από την δυναμική, σταθερή, συναισθηματική ερμηνεία της καταφέρνει να μας παρουσιάσει έναν κόσμο όπου θέλει όλοι να ζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Έναν τρόπο ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή επιθυμία του ατόμου.

Ο Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Γουίλιαμς μας φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους μας. Με όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε και να ζήσουμε αλλά κάποιοι μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ο Γυάλινος Κόσμος μας δίνει την επιλογή να προχωρήσουμε ή να μείνουμε στάσιμοι. Να προχωρήσουμε σαν τον Τομ χωρίς να ξέρουμε που θα οδηγήσει η επιλογή αυτή ή να μείνουμε στάσιμοι σαν τη Λόρα και την Αμάντα. Στάσιμοι και έτσι ακριβώς όπως μας θέλουν. Και αυτό «γιατί σήμερα ο κόσμος φωτίζεται μόνο με αστραπές. Σβήσε τα κεριά σου, Λώρα…»


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...