Γλάρος Ιωανάθαν
via pinerest : https://gr.pinterest.com/pin/76490893655239255/

«Πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να μάθω να πετάω», Μ. Σαχτούρης. Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβιγκστον, με πήρε μία εποχή που τα φτερά μου είχαν κουραστεί να πετάνε και μου έδωσε ώθηση να πετάξω πιο ψηλά. Ένα καταπληκτικό βιβλίο που ποτέ κανείς δεν θα μάθει αν αναφέρεται σε μικρούς ή μεγάλους.

Κρυφά μηνύματα

Η επιμονή του Ιωνάθαν στα όνειρά του, τον οδήγησε στην εσωτερική γαλήνη. Ασυμβίβαστος και απέναντι στα «πρέπει» φτάνει μακριά. Εκεί που αυτός επιθυμεί. Δεν πιστεύει ότι το πέταγμα μπορεί να του προσφέρει μόνο την τροφή του – όπως σε κάθε γλάρο. Απαρνείται τον χλευασμό και την κοροϊδία από τους υπόλοιπους γι’ αυτά που αγαπάει. Και τα διεκδικεί. Με πείσμα και στόχο.

Πληρώνει, όμως, το τίμημα. Οι υπόλοιποι γλάροι απομακρύνονται. Αλλά, γιατί να τον νοιάξει; Όσοι δεν είναι δίπλα του στις δύσκολες στιγμές, γιατί να’ ναι στις όμορφες; Τι θέση έχει η μιζέρια στη ζωή ενός ελεύθερου γλάρου; Γιατί ο Ιωνάθαν να μην αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον Ιωνάθαν;

Και τώρα αγαπητέ αναγνώστη, βάλε το όνομα σου στη θέση του Ιωνάθαν. Η ελευθερία σου απ’ ό,τι σε καταπιέζει είναι πιο σημαντική. Άνοιξε τα φτερά σου και κοίτα πιο ψηλά! Πες ένα μεγάλο όχι, στις φοβίες σου και σε ό,τι σε ταλανίζει! Όσα μαθήματα πάρεις από το πέταγμά σου, δεν τα έμαθε κανείς σε κάποιο σχολείο. Και να θυμάσαι: «Βλέπει μακρύτερα εκείνος ο γλάρος που πετάει ψηλότερα»

Ένα τέτοιο βήμα όμως, δεν έχει να κάνει με τους γύρω σου. Έχει να κάνει με ‘σένα. Πέτα για να νιώσεις ξανά ο εαυτός σου. Να νιώσεις ελεύθερος και δυνατός. Να ξεπεράσεις τα όριά σου. Να μάθεις να σε αγαπάς. Και όταν νιώσεις έτοιμος, γύρνα και μάθε αυτά που είδες στους υπόλοιπους. Όπως έκανε και ο Ιωνάθαν. Θα έχεις καταφέρει κάτι μοναδικό.

Ένα είναι σίγουρο γι’ αυτό το βιβλίο. Διδάσκει πολλά. Ο αλληγορικός του χαρακτήρας εισχωρεί στο μυαλό του καθενός μας και μας οδηγεί στα δικά μας συμπεράσματα. Δραστηριοποιεί τα αισθήματα που ο καθένας μας φοβάται να αποκαλύψει ότι νιώθει.

«Όσοι ταξιδεύουν στον κόσμο του γλάρου Ιωνάθαν δεν θα θέλουν πια να γυρίσουν πίσω», Έρνεστ Κ. Γκαν.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2