Foxcatcher
Πηγή: blockbuster.dk

Πριν από λίγες εβδομάδες έτυχε να παρακολουθήσω στην τηλεόραση την ταινία με τίτλο Foxcatcher, η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Μπορεί να μην την έχεις ακουστά, αλλά σίγουρα θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον αν διαβάσεις παρακάτω το άρθρο. Πρόκειται για μια αμερικανική ταινία του 2014 σε σκηνοθεσία Μπένετ Μίλερ.

Η γνωριμία του Μαρκ με τον Ντι Ποντ

Όλα ξεκινούν όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης Μαρκ Σουλτς προσκαλείται από τον δισεκατομμυριούχο Τζον Ντι Ποντ στο σπίτι του για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την καριέρα του. Ο Τζον Ντι Ποντ, είναι απόγονος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου και αποφασίζει να επενδύσει τα χρήματά του στην κατασκευή μιας εγκατάστασης πάλης (Foxcatcher) στα δάση της Πενσυλβάνια. Σκοπός του είναι να προπονήσει άνδρες ικανούς να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1988 και να κάνει την Αμερική επιτέλους περήφανη.

Προσεγγίζει λοιπόν, μεταξύ άλλων, και τον Μαρκ, ο οποίος δέχεται με μεγάλη χαρά να προπονηθεί κάτω από τέτοιες (πλουσιοπάροχες) συνθήκες. Ωστόσο, θα έλεγε κανείς πως τα πράγματα ακούγονται πολύ ωραία για να είναι αληθινά. Κι αυτό γιατί ο Μαρκ καταλήγει μπλεγμένος σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι όπου ίσως τον βοηθά επαγγελματικά αλλά φαίνεται να τον ισοπεδώνει συναισθηματικά. Ο υγιεινός τρόπος ζωής του αθλητή δίνει τη θέση του στα ναρκωτικά, τις πιέσεις και τη μοναξιά, στοιχεία που ενθαρρύνονται από τον ίδιο τον Τζον Ντι Ποντ!

Foxcatcher
Πηγή: marielcalloway.com

Η σχέση του Ντέιβ με τον Ντι Πόντ

Κι εδώ θα χρειαστεί να κάνουμε μια παύση για να αναφερθούμε στον αδερφό του Μαρκ, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Ντέιβιντ Σουλτζ είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης. Ο Τζον Ντι Πόντ, κατά τη διάρκεια της ταινίας, φαίνεται να παλεύει με νύχια και με δόντια για να τον πάρει στην ομάδα του ως προπονητή και τελικά τα καταφέρνει. Καθώς παρακολουθούμε, καταλαβαίνουμε πως ο Ντέιβ είναι ο φίλος που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Γλυκός, καλοσυνάτος και έτοιμος να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη και κυρίως τον αδερφό του. Δυστυχώς όμως ο Ντέιβ δεν έχει το αίσιο τέλος που όλοι θα θέλαμε. Τι συμβαίνει; Στο τέλος της ταινίας δολοφονείται από τον ίδιο τον Τζον!

Κι επειδή ξέρουμε ότι σου ήρθε λίγο απότομο (ιδίως αν σκεφτείς πως πρόκειται για αληθινή ιστορία) έχουμε μαζέψει πληροφορίες από πηγές αλλά και από το ντοκιμαντέρ του Netflix, Team Foxcatcher, για να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στα γεγονότα.

Ο χαρακτήρας του Τζον

Όποιος υποστηρίζει ότι όλα ξεκινούν από τις εμπειρίες που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια μάλλον έχει δίκιο. Ο Τζον, ήταν ένα παιδί που δεν κοινωνικοποιήθηκε ομαλά. Δεν είχε φίλους, ζούσε πάντα στη μοναξιά με μοναδική συντροφιά την μητέρα του. Αυτό τον έκανε να νιώθει την ανάγκη να ενταχθεί οπωσδήποτε κάπου και η ομάδα Foxcatcher ήταν μια διέξοδος. Γι’ αυτόν, αποτέλεσε μια μεγάλη οικογένεια. Ο ίδιος, ήταν πάντα ένας καλός φίλος για τους αθλητές, καθώς προπονούνταν και διασκέδαζε μαζί τους ενώ παράλληλα τους έκανε να νιώθουν απέραντη ευγνωμοσύνη για όσα τους πρόσφερε. Βέβαια, ο καλύτερός φίλος του Τζον ήταν ο Ντέιβ (ναι, ναι αυτός που δολοφονήθηκε). Ήταν ο μόνος που μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί του και να τον επηρεάσει θετικά. Η φιλία τους έγινε με τον καιρό πανίσχυρη.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν όταν ο Τζον άρχισε να αναπτύσσει μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Ανέκαθεν τον χαρακτήριζαν «διαφορετικό», είχε καλές και περίεργες στιγμές, αλλά από ένα σημείο και μετά τα πράγματα γινόταν επικίνδυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εξής: Επειδή σιχαίνονταν το μαύρο χρώμα, έδιωξε από την ομάδα όλους τους έγχρωμους αθλητές. Ακόμη, ήθελε να απομακρύνει τους διαδρόμους από το κέντρο άθλησης γιατί πίστευε ότι είναι μηχανές… που ταξιδεύουν στο παρελθόν!

Κάποιοι πίστευαν ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών. Άλλοι, συμβουλεύτηκαν και προειδοποίησαν την αστυνομία σχετικά με την συμπεριφορά του, αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Πίστευαν ότι επειδή είχε λεφτά, είχε τα πάντα.

Foxcatcher
Πηγή: womenonly.gr

Το άδοξο τέλος του και η δικαίωση των θυμάτων

Δυστυχώς, το θύμα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του ήταν ο Ντέιβ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μπροστά στη γυναίκα του. Τα κίνητρα του Τζον για τη δολοφονία παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα. Στο δικαστήριο δήλωσε αθώος λόγω παράνοιας αλλά δεν τους έπεισε. Κάποιοι λένε ότι ζήλευε υπερβολικά τον Ντέιβ ή ότι προηγήθηκαν κάποια γεγονότα που τον έκαναν να νιώθει προδομένος.

Και για να δούμε πόσο ψυχικά διαταραγμένος ήταν, αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι μετά την δολοφονία επέστρεψε σπίτι του και δεν άφησε κανέναν να τον ενοχλήσει. Βγήκε από το σπίτι μόνο όταν η αστυνομία έκλεισε το σύστημα θέρμανσης και αναγκάστηκε να το επισκευάσει.

Εν τέλει, καταδικάστηκε για φόνο τρίτου βαθμού και πέθανε στην φυλακή σε ηλικία 72 ετών. Έγινε συμβιβασμός με την γυναίκα του Ντέιβ για ένα χρηματικό ποσό που δεν δημοσιεύτηκε. Όσον αφορά τον αδερφό του, Μαρκ, αυτός αποχώρισε από την ομάδα πριν συμβούν τα γεγονότα και όταν βγήκε η ταινία δήλωσε το εξής:

“Λυπάμαι που ο αδερφός μου πέθανε και λυπάμαι που γνώρισα τον Ντι Πόντ. Αλλά εάν δεν ήταν αυτές οι φοβερές κατάρες, δεν θα είχε δημιουργηθεί η ταινία και κανείς δεν θα θυμόταν τον Ντέιβ”

Foxcatcher
Πηγή: contra.gr

Ανακεφαλαιώνοντας…

Η ταινία λοιπόν και το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ, σε περίπτωση που θέλεις να τα παρακολουθήσεις, κυκλοφορούν με τον τίτλο Foxcatcher. Στο διαδίκτυο θα βρεις αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα όσα συνέβησαν. Θα έλεγε κανείς πως η ταινία περνά πολύπλευρα μηνύματα ιδίως αν σκεφτούμε ότι εξετάζει το πώς ένας πρώην φιλάνθρωπος προβαίνει τελικά σε τέτοιες ενέργειες. Προσωπικά, αυτό που δεν μου άρεσε στην ταινία ήταν ότι κυλούσε με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου κουράζει. Οι ηθοποιοί όμως (Steve Carell, Channing Tatum, Mark Rutallo και Vanessa Redgrave) υποδύονται άριστα τον ρόλο τους. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί από αυτούς έχουν βραβευτεί για την συγκεκριμένη ταινία. Αυτά από εμάς… Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα! Και να θυμάσαι πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός…


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:

contra.gr


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

  1. I agree with your point of view, your article has given me a lot of help and benefited me a lot. Thanks. Hope you continue to write such excellent articles.

Comments are closed.