Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι κάπως διαφορετικά σε σχέση με το πώς είθισται να είναι. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει σε κυβέρνηση και ειδικούς το καθολικό άνοιγμα της απαγόρευσης. Παρόλο που οι προβλέψεις ειδικών και κυβέρνησης έδειχναν, ότι ένα κλείσιμο της επικράτειας τον Νοέμβριο θα επέτρεπε το άνοιγμα της απαγόρευσης για τα Χριστούγεννα. Τα γεγονότα δεν πήγαν όπως περίμεναν.

Υφιστάμενη Κατάσταση

Πληρότητα ΜΕΘ:
 • 83% στην Επικράτεια
 • 77% στην Αττική
 • 91% στην Θεσσαλονίκη

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα στατιστικά στοιχεία των ΜΕΘ, το σύστημα υγείας της χώρας είναι πολύ επιβαρυμένο ακόμα.

Η εξάδα των νέων μέτρων

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή διασποράς του ιού κατά τα Χριστούγεννα.

 1. Άνοιγμα κομμωτηρίων από Δευτέρα 14/12
 2. Άνοιγμα βιβλιοπωλείων από Δευτέρα 14/12
 3. Άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία του “click away” από την Κυριακή 13/12
 4. Οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίξουν ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων
 5. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10μ.μ. έως τις 5π.μ.
 6. Όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα 3 ημερών

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Οδηγίες για τα κομμωτήρια

Για τα Χριστούγεννα, ανοίγουν τα κομμωτήρια από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, σε όλη την Επικράτεια με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7π.μ. έως τις 9μ.μ. για την αποφυγή συνωστισμών. Επιπλέον, μόνο με κλεισμένα ραντεβού θα μπορεί να γίνεται η προσέλευση των πελατών. Δεδομένη είναι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οδηγίες για τα βιβλιοπωλεία

Τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν, επίσης, για τα Χριστούγεννα από τις 14 Δεκεμβρίου στην χώρα. Διευρυμένο ωράριο θα ισχύσει και για τα βιβλιοπωλεία. Ορίστηκε, επιπλέον, ανώτατο πλήθος 4 πελατών σε καταστήματα έως 100τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15τ.μ. για καταστήματα άνω των 100τ.μ.

Εμπορικά καταστήματα με click away

Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα;

 • Προαιρετικά ωράριο λειτουργίας από 7π.μ. έως 9μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές για τα Χριστούγεννα
 • Απαραίτητη η προαγορά των προϊόντων είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά
 • Καταχώρηση παραγγελίας από τα καταστήματα και αποστολή τιμολογίου ή μηνύματος στον πελάτη που θα αναφέρει τα εξής: Επωνυμία, Διεύθυνση, ΑΦΜ, Χρονικό Διάστημα Παραλαβής
 • Ηλεκτρονική μόνο πληρωμή και με POS
 • Παραλαβές στην είσοδο των καταστημάτων
 • Μόνο ένας πελάτης για παραλαβή
 • Απαγόρευση εισόδου πελατών στο κατάστημα
 • Αποστολή μηνύματος 2 στο 13033 από τους πελάτες για την νόμιμη διεκπεραίωση της μετακίνησης τους
 • Ουρές έξω από τα καταστήματα έως 9 ατόμων με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους
 • Διατηρούν το λουκέτο τα κλειστά εμπορικά κέντρα και όσα λειτουργούν με συμφωνίες, καταστήματα λιανικού εμπορίου ή τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος”

Οδηγίες για τις εκκλησίες

Οι εκκλησίες στην Ελλάδα θα είναι ανοιχτές για τα Χριστούγεννα του 2020 ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Αυτές τις δυο μέρες θα επιτρέπονται έως 9 άτομα σε όλες τις εκκλησίες της χώρας και έως 25 άτομα στους Μητροπολιτικούς Ναούς. Υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επιπλέον, έγινε σαφές, ότι στα Θεοφάνια δεν θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του αγιασμού υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας

Ανακοινώθηκε η παράταση για την περίοδο των Χριστουγέννων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Πλέον, δεν θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9μ.μ. έως τις 5π.μ., αλλά από τις 10μ.μ. έως τις 5π.μ. Αυτή η αλλαγή θα ισχύσει από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου. Φυσικά, συνεχίζει η ισχύς του μέτρου της μετακίνησης με αποστολή SMS στο 13033 και μόνο για αναγκαίες μετακινήσεις.

Έγινε, επίσης, διευκρίνιση για μετακινήσεις σχετικά με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ότι θα πρέπει να αποστέλλεται ο κωδικός 2.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και Χριστούγεννα

Συζητείται ακόμα ενδεχόμενο άνοιγμα των ελεύθερων μετακινήσεων για τα Χριστούγεννα (25/12) και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12).

Πηγή: in.gr

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ