Exclusive Content:

Swans Related Projects: Sacrificial Cake και Drainland

Από τον μαγικό ρεαλισμό της Jarboe στον νατουραλισμό του Michael Gira.

Βρισκόμαστε στο 1995. Η Jarboe και ο Michael Gira από την experimental/ noise μπάντα Swans αρχίζουν να χαράζουν διαφορετικές πορείες, χωρίς όμως ακόμα να τολμούν να χωριστούν απόλυτα. Και κάπως έτσι γεννιούνται δύο “Swans Related Projects”. Πρόκειται για το Sacrificial Cake και για το Drainland. Δύο άλμουμ που συν-δημιούργησαν, τόσο πρακτικά, όσο και συναισθηματικά. Μέσα από shoegaze πειραματισμούς και drone ήχους, οι δύο καλλιτέχνες αφήνουν για άλλη μια φορά ένα μεγάλο στίγμα στη μουσική σκηνή που αντιπροσωπεύουν.

Sacrificial Cake

Sacrificial Cake
Πηγή εικόνας: alternativetentacles.com

Στο δεύτερο μόλις solo LP της, η Jarboe απομακρύνεται από την αισθητική και συναισθηματική ωμότητα των Swans και αναπτύσσει μια μαξιμαλιστική θέρμη. Περιπλέκει τα στοιχεία της φύσης και του τρόμου, για να δημιουργήσει 60 λεπτά τόσο μαγευτικά όσο και ανατριχιαστικά.

Lavender

There’s cedarwood, champa, musk, and myrrh
I’m lavender, lavender

Με τα απόκοσμα φωνητικά, τα τελετουργικά τύμπανα και τα θροΐσματα φύλλων των Lavender Girl και Ode to V, το Sacrificial Cake μας εισάγει στον κόσμου του. Ένα σύμπαν μυστικιστικό και σαγηνευτικό, αποσπασματικές εικόνες του οποίου ζωγραφίζουν οι υπερρεαλιστικοί στίχοι της Jarboe. Μπορεί κανείς σχεδόν να μυρίσει στον αέρα λεβάντα, γιασεμί και μανόλια που καταλήγουν να κάνουν την ατμόσφαιρα σχεδόν αποπνικτική, χτίζοντας μια ψυχεδέλεια που κυριαρχεί στα ενδότερα του άλμπουμ. Το Shimmer (Instrumental) μετατοπίζει τη μελωδία σε πιο σκοτεινά ηχοχρώματα. Και κάπου εδώ η αφήγηση ξεκινάει για τα καλά.

Child

Το My Buried Child, με την κιθάρα του Michael Gira να κάνει την εισαγωγή, προσδίδει έναν δηλητηριώδη χαρακτήρα στην ατμόσφαιρα του Sacrificial Cake, που πηγάζει κατά κόρον από την ίδια τη φωνή της Jarboe. Μακάβριες αναμνήσεις τρομακτικών γεγονότων, το πλαίσιο των οποίων παραμένει ασαφές, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει από τον τίτλο. Με το Not Logical, το άλμπουμ φτάνει στο ζενίθ της αποξένωσης και αποκοπής από καθετί πραγματικό και λογικό, προοικονομώντας κάποια επικείμενη καταστροφή που έρχεται σταδιακά με το Spiral Staircase.

Open your mind (Sensational)
Metaphysical
Open your mind (Insatiable)
Astronomical
Open your mind (Phenomenological)
Ontological

Yum Yab

Η θεματική του άγνωστου κινδύνου, που παραμονεύει στις σκιές χωρίς ποτέ να εμφανίζεται, θεμελιώνεται με το Yum Yab, που πιθανότατα αναφέρεται στο ομώνυμο βουδιστικό αγαλματίδιο, σύμβολο συνένωσης. Στον κόσμο του Sacrificial Cake, οποιαδήποτε απόπειρα, ή ακόμα και ιδέα, σύνδεσης, συνύπαρξης, επαφής, είναι τρομακτική. Ένα χρόνο αργότερα, ως μέλος των Swans, η Jarboe γράφει το Yum-Yab Killers, για το άλμπουμ Soundtracks for the Blind, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Το επόμενο κομμάτι του άλμπουμ, Surgical Survivor, ορμώμενο από το προηγούμενό του, φαίνεται να έχει σεξουαλικό και ταυτόχρονα industrial υπόβαθρο. To 26 δευτερολέπτων Caché Toi («Κρύψου»), αποτελεί την τελευταία πινελιά στον πίνακα της ατέρμονης και αγνώστου προέλευσης καταδίωξης.

Troll

Το Tragic Seed αποτελεί ένα ανακουφιστικά πιο ήρεμο κομμάτι του άλμπουμ, καθησυχαστικό ίσως. Ακολουθεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια, το Troll Lullaby. Ένα νανούρισμα που δίνει στο Sacrificial Cake την υπόνοια ενός χαρακτήρα και, κατ’ επέκταση, μιας πλοκής. Το “Troll” έχει ήδη υπονοηθεί πολλάκις στην ιστορία και πρόκειται να αποκτήσει κεντρικό ρόλο σε αυτό το αφαιρετικό αφηγηματικό μοντέλο. Σε αυτό το σημείο, η περιρρέουσα ψυχεδέλεια του άλμπουμ παίρνει ’60s τροπή με ένα ζωηρό Deflowered, που διακόπτεται απότομα από τη συνδυαστική κορύφωση της drone και spoken-word, που συμπυκνώνεται στο The Body Lover.

Don’t let the troll into your bed
He’ll take your soul then eat your head
Inside the honey hollow space
Licking his fingertips of cake

Το Shimmer και το Act III επαναφέρουν την ατμόσφαιρα στους εισαγωγικούς ήχους του Lavender Girl και ο κύκλος ολοκληρώνεται. Αποπνικτικά μεθυστική ατμόσφαιρα, απόκοσμες φωνές. Και έρχεται ο επίλογος του Sacrificial Cake, το Troll. Αδιαμφισβήτητα το πιο ανατριχιαστικό κομμάτι του άλμπουμ, αποτελείται από ασυγχρόνιστες μελωδίες, ανέλπιστες καμπάνες, γέλια και, κατά βάση, πολλών ειδών κτηνώδεις ήχους. Πρόκειται για 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σχεδόν βασανιστικής ακρόασης, που, σε κάθε νέα ακρόαση του άλμπουμ, φαντάζουν και πιο φρικιαστικά. Έτσι, ολοκληρώνεται το δεύτερο άλμπουμ της Jarboe, το δυναμικότερο τολμώ να πω. Με εικόνες και πλάσματα μαγικού ρεαλισμού, που όμοιά τους θα βλέπαμε σε ταινία του Guillermo del Toro και με ήχους και φωνές που δεν θα ακούγαμε πουθενά αλλού.

Drainland

Drainland
Πηγή εικόνας: vibbidi.net

Το Drainland αποτελεί το πρώτο solo άλμπουμ του ιδρυτή των Swans, Michael Gira και είναι όλα όσα υπονοεί ο τίτλος του. Αποστραγγισμένο από κάθε ίχνος συναισθήματος και ζωντάνιας, εξερευνά τον αλκοολισμό, τη σχέση του Gira με την Jarboe και μια εν γένει κενή νοήματος στιγμή στη ζωή του.

Do you love me at all?

Το άλμπουμ ξεκινά με το You See Through Me, ένα κομμάτι – ωδή στην Jarboe, όπως υποστήριξε ο ίδιος, που μόνο ως τέτοιο δεν νοείται. Πίσω από τις raw μελωδίες, την ακουστική κιθάρα και την απεγνωσμένη επανάληψη της φράσης του τίτλου, παίζει μια ηχογράφηση. Πρόκειται για έναν τσακωμό μεταξύ των δύο καλλιτεχνών, με τον Gira να είναι μεθυσμένος. Το μουσικό αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό. Ακολουθεί το Where Does Your Body Begin?, με παραδόξως ποιητικούς στίχους και νοσταλγική μελωδία, που καταρρίπτει πλήρως το I See Them All Lined Up, που φαίνεται να εκπέμπει ένα άμετρο και στεγνό μίσος για την ανθρωπότητα.

– Do you love me at all Michael?
– No.

Πηγή εικόνας: pinterest.de // Προφίλ: @MeltedUFO

Unreal

Το Unreal, χάρη στα φωνητικά της Jarboe θυμίζει τη μαγεία του Sacrificial Cake, με τους στίχους του Gira να εκφράζουν αυτή τη φορά τις ευρύτερες υπαρξιακές και νιχιλιστικές ανησυχίες του. Οι αφαιρετικοί συνειρμοί του Drainland, που διαχέονται και στο Fan Letter, δεν έχουν να κάνουν με μυστικιστικά δάση και άγνωστους κινδύνους, αλλά με την αποξένωση και την απογοήτευση από κάθε πτυχή της πραγματικότητας. Με το Your Naked Body (μεταξύ άλλων), ο Gira δημιουργεί ένα (αυτο)πορτραίτο ενός «άσχημου» ανθρώπου και καλλιτέχνη.

Blind

Ύστερα από μια απόκοσμη και τρομακτική παρεμβολή του Low Life Form που επικυρώνει όλες τις θεματικές του Drainland, τα synthesizers κυριαρχούν και έρχεται η βελούδινη μελωδία του If You…, με στίχους πλήρους αδιαφορίας. Το Why I Ate My Wife αποτελεί μια μουσική εκδοχή της ομώνυμης μικρής ιστορίας από το βιβλίο του Michael Gira, “The Consumer”. Ακολουθεί έναν άντρα που τρώει τη γυναίκα του μετά τον θάνατό της και αποκτά τις αναμνήσεις της. Ο επίλογος του άλμπουμ είναι το Blind, ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε στα πλαίσια ενός παλαιότερου άλμπουμ των Swans (White Light from the Mouth of Infinity). Μια neo-folk και αισιόδοξη κατακλείδα σε ένα ωμό και απεγνωσμένο Drainland.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project 

Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...