φεστιβάλ αθηνών επιδαύρου
Πηγή εικόνας: Sputnik

Ηχογράφηση από Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021! Το θέατρο ξανά μαζί μας! Είναι γεγονός! Επί πολλούς μήνες εγκλεισμού, με τον κορωνοϊό να βρίσκεται καθημερινά στο προσκήνιο, ο πολιτισμός είχε εμφανώς παραγκωνιστεί. Εν όψει της εποχής και του συνακόλουθου ανοίγματος του τουρισμού, τα θέατρα ανοίγουν, έπειτα από σχετικές ανακοινώσεις. Στις ευχάριστες ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021, που αισίως θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό του.

φεστιβάλ αθηνών επιδαύρου
Το Ελληνικό θέατρο έχει εμφανώς πληγεί, όντας σε καραντίνα πάνω από ένα χρόνο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 μόλις ανακοινώθηκε! Ας το στηρίξουμε όλοι/ες μαζί!
Πηγή εικόνας: Popaganda
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε!
φεστιβάλ αθηνών επιδαύρου
Πηγή εικόνας: WordPress.com

Την Τρίτη 12 Μαΐου στις 12 μ.μ., η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, προέβη στην ανακοίνωση του πολυπόθητου προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021. Η ανακοίνωση έγινε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε οργανωμένα και λιτά ο κεντρικός άξονας που θα ακολουθήσει το Φεστιβάλ, που, ως γνωστόν, διαθέτει πλέον νέα εταιρική ταυτότητα!

Τι περιλαμβάνει;

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 80 συνολικά παραγωγές. Μεταξύ αυτών, περισσότερες από πενήντα είναι ελληνικές και οι υπόλοιπες ξένες. Επίσης, έχουν προσκληθεί 1,000 καλλιτέχνες και συντελεστές από τους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς κι Αμερικανικούς θεσμούς, εργαζόμενοι/ες σε νέες παραγωγές αλλά και συμπαραγωγές. Όλες οι παραγωγές θα φιλοξενηθούν στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο, τη Μικρή Επίδαυρο, και την Πειραιώς 260 (αλλά μόνο στο υπαίθριο τμήμα της). Στη συνέντευξη τύπου η Κ. Ευαγγελάτου δήλωσε, μεταξύ άλλων:

[…] Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες, είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας μέχρι την τελευταία στιγμή […]

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ!

Πού θα δοθεί έμφαση;
φεστιβάλ
Πηγή εικόνας: Literature.gr

Το πρόγραμμα φέτος δίνει έμφαση στην Ελληνική δημιουργία,

κατέστησε σαφές η καλλιτεχνική διευθύντρια. Η μέχρι τώρα πορεία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έδινε το έναυσμα σε πληθώρα ξένων καλλιτεχνών και συντελεστών να διαβούν τις πύλες του Ελληνικού θεάτρου. Φέτος, όμως, η διεύθυνση αποφάσισε, ορθά κατ’ εμέ, να τοποθετήσει την ελληνική δημιουργία στο επίκεντρο. Η εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν χωράνε περιθώρια για να μην έχει την αποκλειστικότητα!

Πηγή εικόνας: SLpress
Με μια φευγαλέα ματιά

Ένα μόνο ξεφύλλισμα στο πρόγραμμα αρκεί, ώστε να  κατανοήσουμε την πολυπρισματικότητα του φετινού Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ του 2021 βρίθει πειραματισμού, τόλμης, και ύψιστης δημιουργίας. Βέβαια, πλήθος παραγωγών αρχαίου δράματος θα γεμίσουν και φέτος τις σκηνές με νέο αέρα και μουσικοχορευτικά δρώμενα θα τις πλαισιώσουν σαν κάθε χρόνο. Φυσικά στοιχεία δεν θα παραληφθούν, όπως του Sun and Sea/ Ήλιος και Θάλασσα.

φεστιβάλ
Πηγή εικόνας: Athens Voice

Το Φεστιβάλ βγάζει τις παρωπίδες που φάνηκε φέτος, περισσότερο από ποτέ, ότι πολλοί/ές φορούσαν, τοποθετώντας τη βία στο επίκεντρο. Ενδεικτικά αναφέρω το Βία/ Violence και το Ιστορία της βίας. Μέχρι και δρώμενο με αφορμή τα 200 χρόνια για τον Εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης έχει συμπεριληφθεί, όπου καλούμαστε να παρατηρήσουμε τις επίσημες αφηγήσεις που διαμόρφωσαν την εθνική μνήμη. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη, επομένως, μην χάνεις χρόνο! Απλά ακολούθησε το σύνδεσμο που σου παρέθεσα παραπάνω.

Το θέατρο υπολειτουργεί
φεστιβάλ αθηνών επιδαύρου
Πηγή εικόνας: Αθηνόραμα

Από το Μάρτιο του 2020, έπειτα από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο πολιτισμός στο σύνολό του υπολειτουργεί. Το θέατρο και η μουσική σκηνή έχουν δεχτεί ως τώρα το μεγαλύτερο, ίσως, πλήγμα του χώρου. Σε μια κατάσταση όπου βασική προτεραιότητα όλων είναι η διαφύλαξη της υγείας, η παίδευση του νου και η καλλιέργεια της κουλτούρας έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα, δυστυχώς.

Πηγή εικόνας: Vogue Greece

Καλλιτέχνες, παραγωγοί, και συντελεστές του θεάτρου εργάζονται κάτι παραπάνω από σκληρά, ώστε να δημιουργήσουν και να φέρουν στο κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλλιτεχνική τους δημιουργία. Η καλλιτεχνική φλόγα πρέπει να διαφυλαχτεί και να μεταλαμπαδευτεί. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι που λέμε κι όλοι/ες είναι σε πλήρη ετοιμότητα να εκμεταλλευτούν την πολυαναμενόμενη ευκαιρία. Το θέατρο άνοιξε κι εμείς είμαστε εδώ να το στηρίξουμε! Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 υπόσχεται ένα κλίμα κανονικότητας, που τόσο μας έχει λείψει, υποσχόμενο να «συνεγείρει το φεστιβαλικό κοινό», όπως χαρακτήρισε η Τατιάνα Καποδίστρια.

Ραντεβού στα εδώλια!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project