Σαρκοζί
Πηγή:lapolitica.gr

Ένα χρόνο φυλάκισης θα εκτίσει ο Νικολά Σαρκοζί. Γαλλικό Δικαστήριο έκρινε την 1η Μαρτίου 2021, ένοχο για διαφθορά και άσκηση επιρροής, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Ως ποινή ορίστηκε κάθειρξη τριών χρόνων, εκ των οποίων τα δύο θα είναι με αναστολή. Ο 66χρονος Νικολά Σαρκοζί έχει την δυνατότητα να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.

Ιστορικά

Ο Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάζεται για διαφθορά. Πρώτος ήταν ο Ζακ Σιράκ που κρίθηκε ένοχος τον Δεκέμβριο του 2011 για εγκλήματα που διέπραξε κατά την θητεία του ως δημάρχου του Παρισίου το 1990-1995. Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικοιοποίηση συμφερόντων.

Σαρκοζί Νικολά

Ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε το αξίωμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 έως το 2012, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας του δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, με προσφορά δουλειάς στο Μονακό με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για έρευνα σχετικά με οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας έδωσε στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.

Η ίδια ποινή (τρία έτη φυλάκισης, τα δύο με αναστολή) επιβλήθηκε στον πρώην δικηγόρο του Σαρκοζί, Τιερί Χέρτζογκ και τον δωροδοκούμενο δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Από την μεριά του ενόχου

Ο Σαρκοζί συνέχισε να επιμένει για την αθωότητά του. Ο κατηγορούμενος θα προσωρήσει σε έφεση της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου.

Κατηγορητήριο

Βάσει του ποινικού κώδικα προβλεπόταν για τον κατηγορούμενο κάθειρξη 10 χρόνων και χρηματικό ποσό, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Εισαγγελία

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάθειρξη 4 χρόνων, με ελάχιστη έκτιση ποινής στα 2 χρόνια και για τους τρεις κατηγορούμενους. Ο εισαγγελέας Ζαν-Λικ Μπλασόν δήλωσε ότι «Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί ποτέ, εάν ένας πρώην πρόεδρος καθώς κι ένας δικηγόρος αντιλαμβάνονταν τον αντίκτυπο, την εύθυνη και τις υποχρεώσεις εκ της θέσεως ενός εκάστου».

Κατά τις αγορεύσεις τους οι εισαγγελείς μίλησαν για την δωροδοκία που αποπειράθηκε να πραγματοποιηθεί από τον Σαρκοζί και τον Χέρτζογκ προς το δικαστή Αζιμπέρ για πληροφορίες σχετικά με την έρευνα της εκλογικής του καμπάνιας. Η έρευνα αφορούσε ισχυρισμούς για παράνομες χρηματοδοτήσεις της εκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007 από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο για προσπάθεια απόκρυψης της ανάμιξής του σε δικαστικές υποθέσεις με την χρήση μυστικών τηλεφωνικών γραμμών. Κατηγορίες που στήριξαν σε απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις που κατέγραψαν «κοριοί».

Η εισαγγελέας Σελίν Γκιγιέ σε δήλωσή της είπε:«είναι βέβαιο πως ο δικαστής Αζιμπέρ μετέδωσε παράνομα και παράτυπα εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Μπετανκούρ μέσω ανεπίσημης γραμμής στον φίλο του, το δικηγόρο Χέρτζογκ».

Η δικηγόρος του Σαρκοζί

Η δικηγόρος του Σαρκοζί, Ζακλίν Λαφόν, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες της εισαγγελέως Γκιγιέ ήταν «κενές ουσίας» και ότι οι απομαγνητοφωνήσεις αποτελούν συζητήσεις μεταξύ φίλων. Επιπλέον, στην γραμμή υπεράσπισής του, οι δικηγόροι του Σαρκοζί χρησιμοποίησαν το γεγονός ότι ο δικαστής Αζιμπέρ δεν ανέλαβε ποτέ το πόστο στο Μονακό για το οποίο γίνεται λόγος. Η απάντηση της Εισαγγελίας σε αυτό είναι ότι ο γαλλικός νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις ανάμεσα σε επιτυχείς και αποτυχημένες απόπειρες δωροδοκίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με την Γαλλική Δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου. Αυτή τη φορά για την υπόθεση της Bygmalion και τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Πηγή:cnn.gr

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ