Έγκλημα στον Παράδεισο
Φωτογραφία: Κατερίνα Γαλαζούλα

Έγκλημα στον Παράδεισο. Ένας τόσο οξύμωρος τίτλος, που σίγουρα σου κινεί το ενδιαφέρον. Και σίγουρα σου δημιουργούνται ερωτήματα. Άραγε υπάρχει Παράδεισος; Και εάν ναι, γίνονται εκεί εγκλήματα; Μα πώς είναι δυνατόν να γίνει κάποιο έγκλημα, σε ένα τόσο ιδανικό μέρος; Ή μήπως όλα εν τέλει είναι φήμες παρμένες από στόμα σε στόμα ανά τα χρόνια; Αλλά, εάν όντως υπάρχει, μήπως όλες οι σκέψεις μου αυτές είναι δώρο άδωρον; Ένα βιβλίο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στο χώρο του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος και που σίγουρα σου κινεί το ενδιαφέρον για να το διαβάσεις.

Υπόθεση

Ο τόπος που εκτυλίσσεται η ιστορία μας είναι ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, ο Παράδεισος. Κεντρική ηρωίδα είναι η Μαρία, η αγροτική γιατρός του χωριού, που μοιάζει να έχει διαλέξει το ιδανικό μέρος, για να ξεφύγει από τη βαβούρα της Αθήνας. Και θα επρόκειτο, όντως, για ένα παραδεισένιο μέρος, μόνο που ένα έγκλημα, ο θάνατος του δημάρχου, επισκιάζει τη φήμη του χωριού. Ο αστυνόμος Γαλάνης καταφθάνει στο χωριό και προσπαθεί να εξιχνιάσει το στυγερό αυτό έγκλημα. Το κίνητρο ακατανόητο, οι ύποπτοι πολλοί και τα μυστικά της μικρής κοινότητας ακόμα περισσότερα. Το βιβλίο αυτό κινείται σε δύο άξονες. Από τη μία η διερεύνηση του φόνου, και από την άλλη, οι σχέσεις της Μαρίας με του Γαλάνη, που σίγουρα δεν ξεκινούν υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Εμβάθυνση

Στα 27 κεφάλαια του βιβλίου περιγράφονται οι μέρες που χρειάστηκαν για την αποκάλυψη του ενόχου και των συνεργών του. Αποκαλύψεις, που μέχρι την τελευταία σελίδα μας συναρπάζουν. Οι σπουδές της συγγραφέως στο χώρο της ψυχολογίας, έχουν ως αποτέλεσμα να σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες, οι προσωπικότητες και οι ενέργειες του καθενός, με μεγάλη ακρίβεια.

Οι υπόλοιποι αστυνομικοί της περιοχής, η χήρα του δολοφονημένου, ο τρελός του χωριού, οι μοναχοί, οι κουτσομπόλες του χωριού, συνθέτουν ένα παζλ της κάθε μικρής κοινωνίας. Ίσως ακούγεται τετριμμένο και στερεοτυπικό, αλλά τα μεγάλα μυστικά ξεκλειδώνουν την πόρτα της εξιχνίασης του εγκλήματος. Μία πολύ ακριβής σκιαγράφηση της ελληνικής επαρχίας αλλά και των προβλημάτων της.

Το μυθιστόρημα καταδεικνύει την απληστία, τον ρατσισμό απέναντι στο διαφορετικό αλλά και κυρίως τις παγίδες που ελλοχεύουν στον έξω κόσμο.

Πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ο καυτηριασμός της συγγραφέως σε ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Τα μοναστήρια. Με έναν τρόπο επικριτικό και συνάμα αντικειμενικό, θίγει σοβαρά θέματα, στοχοποιώντας συγκεκριμένες συμπεριφορές και πράξεις.

Καταληκτικά

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επαρχίας. Ρίζα των οποίων αποτελεί, κυρίως, το παρελθόν. Ένα παρελθόν παλαιών αρχών, που δεν άφηνε πολλές ελευθερίες στους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, πόσο έχει αλλάξει στην Ελλάδα της κρίσης, του σήμερα; Και μήπως είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε αυτά τα πάθη του παρελθόντος για πάντα; Άλλωστε, η ιστορία επαναλαμβάνεται και είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project