Exclusive Content:

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών

20 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Τα παρακάτω βιβλία είναι αφιερωμένα σε αυτά, μιας και τα παιδιά είναι οι ήρωες αυτού του κόσμου και φέρουν στο πρόσωπό τους την ελπίδα για έναν καλύτερο μέλλον.

Πολλοί αγώνες έχουν γίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο. Ένας από αυτούς είναι και ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών. Παρά τις προσπάθειες και τη διεθνή κινητοποίηση, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν την προσοχή και την φροντίδα που τους αρμόζει. Συνεχίζουν να μην έχοουν βασικά δικαιώμτα σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση αλλά και προστασία. Επομένως, με αφορμή την 20η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, σας παρουσιάζω τα παρακάτω βιβλία για μικρούς και μεγάλους.

Ένας καλύτερος κόσμος: Τα δικαιώματα του παιδιού – Συλλογικό έργο

Δικαιώματα
Πηγή εικόνας: https://www.epbooks.gr/

Το βιβλίο είναι ένα συλλογικό έργο δέκα Ισπανόφωνων εικονογράφων. Εκείνοι, αποφάσισαν να δώσουν χρώμα και φωνή στα παιδικά πρόσωπα, φωτίζοντας τα δικαιώματά τους. Έτσι, απεικόνισαν 10 άρθρα, όχι τυχαία, αλλά εκείνα της Διακήρυξης για τα δικαιώματα του παιδιού. Και το κατάφεραν με έναν μοναδικό τρόπο. Γι’αυτό, γυρνάμε χρονικά πίσω στο 1959, στα Ηνωμένα Έθνη. Όπου τότε, έγινε πράξη η σύνθεση 10 βασικών αρχών για την διαμόρφωση της Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι αρχές αυτές αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, 30 χρόνια αργότερα (20 Νοεμβρίου 1989). Η ζωντανή εικονογράφηση και μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη, ζωντανεύει τη δύναμη που έχει ο κόσμος των παιδιών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πού κρύβονται τα δικαιώματα; – Μαρίζα Ντεκάστρο

Δικαιώματα
Πηγή εικόνας: https://www.metaixmio.gr/

-Να πάμε βόλτα στο Σύνταγμα;

-Ναι, αλλά τί είναι το Σύνταγμα; Πλατεία; Στάση του μετρό; Αγορά;

Με τον διάλογο αυτό και έχοντας ως αφορμή μια επερχόμενη βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, σύμβολο της ελληνικής δημοκρατίας, οι ήρωες του βιβλίου διατυπώνουν τα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους. Μαθαίνουν για το Σύνταγμα και τους νόμους, την αξία τους, αλλά κυρίως για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άραγε, τελικά τα παιδιά έχουν δικαιώματα και ποιος τα διαφυλάσσει;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Ana Matejic.

Το Παλιόπαιδο – Αγγελική Δαρλάση

βιβλίο
Φωτογραφία: Αναστασία Παλάσκα

Ο μικρός Φέλιξ, γνωστός σε όλους ως το Παλιόπαιδο, μας δείχνει μέσω αυτού του βιβλίου πώς η τέχνη μπορεί να δώσει χρώμα σε κάθε μαύρη σελίδα της ζωής και πώς να καταρρίψουμε τα κοινωνικά στερεότυπα δίνοντας ευκαιρίες και δικαιώματα στα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο σε ένα ακόμα άρθρο του Beasty, εδώ.

Τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα / Τα αγόρια έχουν το δικαίωμα – Ελίζαμπεθ Μπράμι

Δικαιώματα
Πηγή εικόνας: https://www.dioptra.gr/

Κάθε παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, έχει το δικαίωμα να είναι πάνω απ’όλα ο εαυτός του και να τον εκφράζει χωρίς φόβο, ενάντια σε κάθε στερεότυπο. Αυτά τα δύο βιβλία καταρρίπτουν τα έμφυλα στερεότυπα και επιτρέπουν σε κάθε παιδί να διεκδικεί το δικαίωμα του να είναι αυτό που νιώθει. Γιατί, κάθε φύλο έχει το δικαίωμα να διαλέγει, να ορίζει και να προφυλάσσει την ευτυχία του.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση της Τατιάνας Γαλάτουλα και εικονογράφηση της Estelle Billon-Spagnol.

Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Ελπίδα – Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Πηγή εικόνας: https://www.patakis.gr/

Το βιβλίο αποτελεί ταξίδι στον κόσμο και συγκεκριμένα στην άδικη πλευρά του. Την πλευρά που οι παιδικές ψυχές, με μάτια γεμάτα ερωτηματικά, καταφέρνουν να δουν πρώτα, πάντα με τη λέξη γιατί. Εδώ, η λέξη κάνει το δικό της ταξίδι. Ένα βράδυ σε κάποιον εκδοτικό οίκο, φτιάχνοντας λεξικά, το γιατί ανέβηκε στην κορυφή μιας στοίβας χαρτιών και δραπέτευσε. Εξερευνώντας τον κόσμο και παρατηρώντας ανθρώπους, αποφάσισε να προσγειωθεί στα χέρια ενός παιδιού. Πληθώρα ερωτημάτων αρχίζει να ξεσπά. Γιατί ο κόσμος είναι άδικος; Γιατί δεν είναι όλοι ίσοι; Συνεπώς, ένα νέο ταξίδι ξεκίνησε, με το γιατί να ταξιδεύει κουβαλώντας τα ερωτήματα των παιδιών, με στόχο τη δισφάλιση ενός καλύτερου αύριο, έχοντας ως όπλο την ελπίδα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά.

Δικαιώμα στη μάθηση: Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι – Ρεμπέκα Λάνγκστον Τζορτζ

Πηγή εικόνας: https://www.livanis.gr/

Ένα βιβλίο για ένα κορίτσι και της ιστορία του, που συγκλόνισε και συγκίνησε τον κόσμο. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι (12 Ιουλίου 1997) μεγάλωσε στη Μινγκόρα του Πακιστάν. Πήγε σε σχολείο που διήυθυνε ο πατέρας της, ο οποίος ήταν υπέρ της εκπαίδευσης για κάθε παιδί ανεξαρτήτως φύλου, παρά τις εμποδίσεις των εξουσιαστών. Για αυτές τις παρεμποδίσεις και το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και στη ζωή, μίλησε ανώνυμα μέσω ενός μπλογκ. Περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση, σε ηλικία μόλις 11 ετών. Λίγο αργότερα, το 2012, δέχτηκε επίθεση από στρατιώτη και νοσηλεύτηκε, παλεύοντας για τη ζωή και τους αγώνες της. Χαρακτηρίστηκε ως μία από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμος έως και σήμερα. Το 2014, μόλις 17 ετών, έγινε η νεότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση της Σοφίας Τζάλη και εικονογράφηση της Janna Bock.

“Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένας βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”. Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Εντυπώσεις

Κάθε παιδί είναι μοναδικό, όπως και κάθε βιβλίο που μιλά για αυτά. Αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον και στα πρόσωπά τους βλέπουμε έναν κόσμο καλύτερο, πιο αθώο και καθαρό. Μέσα στο σκοτάδι της πραγματικότητας, η μοναδική χαραμάδα που ίσως καταφέρει να φωτίσει τον αντιφατικό μας κόσμο, είναι πάντα τα παιδιά. Επομένως, ας αναγνωρίσουμε και ας τους προσφέρουμε τα δικαιώματα που τους ανήκουν.

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...