Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου
Πηγή εικόνας: flix.gr

Η ταινία Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Πατρίσια Χάισμιθ. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Άγρα, που παρουσιάστηκε το 2013. Η Πατρίτσια Χάισμιθ, ήταν ιδανική στο να χτίζει ιστορίες για γοητευτικούς μικροεγκληματίες. Οι άνθρωποι του περιθωρίου, με μια μη αποδεκτή κοινωνικά συμπεριφορά, ήταν οι πρωταγωνιστές των δημιουργημάτων της. Η ταινία, κυκλοφόρησε το 2014 από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Χοσεΐν Αμινί.

Πλοκή

1962. Ο χαρισματικός Τσέστερ και η φινετσάτη σύζυγός του, Κολέτ, επισκέπτονται την Αθήνα για τις διακοπές τους. Κατά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, γνωρίζονται με τον Ράνταλ. Ο Ράνταλ είναι ένας νεαρός Αμερικανός, που εργάζεται ως ξεναγός, ενώ ταυτόχρονα εξαπατά τους τουρίστες. Οι τρεις τους, απολαμβάνουν την παρέα μεταξύ τους. Όμως μια τυχαία συνάντηση του Ράνταλ με τον Τσέστερ, ενώ ο τελευταίος μεταφέρει ένα πτώμα, θα αλλάξει τα δεδομένα. Μαγεμένος από την ομορφιά της Κολέτ, ο Ράνταλ συμφωνεί να βοηθήσει τον Τσέστερ να καλύψει το φόνο. Ένα κυνηγητό ανάμεσα σε ηθική και λύτρωση ξεκινάει. Η μόνη ανάγκη είναι η επιβίωση, θυσιάζοντας κάθε μορφή αξιοπρέπειας. Το ταξίδι τους, τους οδηγεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, σε ένα δραματικό φινάλε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Παραγωγή

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Χοσεΐν Αμινί κατάφερε να δημιουργήσει μια καλοδουλεμένη περιπέτεια μυστηρίου. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι το ερωτικό τρίγωνο, Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Όσκαρ Άιζακ. Μαζί τους, συμμετέχουν και μία σειρά γνωστών Ελλήνων ηθοποιών. Ο Όμηρος Πουλάκης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Νίκος Μαυράκης και ο Σωκράτης Αλαφούζος.

Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η ταινία Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο πλαίσιο του 64ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στην Ελλάδα, αποτέλεσε την ταινία έναρξης του 4ου Athens Open Air Film Festival.

Γυρίσματα

Η ταινία, Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου, ξεκίνησε τα γυρίσματα τον Οκτώβριο του 2010, στην Κρήτη. Η οικονομική κρίση και οι διαδηλώσεις την συγκεκριμένη περίοδο στην Ελλάδα, προκάλεσαν κώλυμα στην παραγωγή. Το αρχικό της πλάνο, ήταν τα γυρίσματα να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη και στα στούντιο Ealing του Λονδίνου. Τελικά, τα γυρίσματα έγιναν τρεις εβδομάδες στην Κρήτη, τέσσερις μέρες στην Αθήνα και τέσσερις εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη. Το post production ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο.

Η αρχική σκηνή με θέα την Ακρόπολη, αποτέλεσε ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα θεάματα. Η παραγωγή, κατάφερε να πάρει την άδεια να γυρίσει μέσα στον Παρθενώνα, όπου οι επισκέπτες απαγορεύεται να εισέλθουν. Ο σχεδιαστής παραγωγής, Μάικλ Κάρλιν, στην προσπάθεια του να απαθανατίσει έναν τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας, επιστράτευσε κάθε γνώση του. Κάλυψε το φωτισμό και τη σήμανση της Ακρόπολης, με υλικό από πολυστυρένιο. Επιπλέον ο σκηνοθέτης, στην προσπάθεια του να αποφύγει τους γερανούς, τράβηξε δεξιοτεχνικά από ανάλογες γωνίες το χώρο.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Κατά τον δημιουργό της ταινίας, τα πιο εύκολα γυρίσματα, ήταν εκείνα στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά. Ο Όσκαρ Άιζακ αναφέρει σχετικά:

«Αγάπησα πραγματικά τα Χανιά. Δεν έχω πάει σε κανένα μέρος τόσο μαγικό όσο αυτό ξανά. Με επισκέφτηκε και η μητέρα μου όσο βρισκόμουν εκεί και λάτρεψα τα πάντα σε αυτό τον τόπο. Είναι υπέροχα!»

Το εσωτερικό του ξενοδοχείου στην Αθήνα αλλά και στα Χανιά, καθώς και τμήματα της Κνωσού, κατασκευάστηκαν σε στούντιο.

Ερμηνείες

Πως θα μπορούσε μια ταινία να εντυπωθεί στη μνήμη του κοινού, χωρίς τους κατάλληλους πρωταγωνιστές; Το φιλμ, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, πέτυχε τζακ – ποτ, επιλέγοντας τους ιδανικούς ήρωες. Ο Βίγκο Μόρτενσεν και ο Όσκαρ Άιζακ καταφέρουν να κερδίσουν τα εύσημα, καθώς οι ερμηνείες είναι κάτι λιγότερο από οσκαρικές. Ο Τσέστερ (Μόρτενσεν), είναι ένας απατεώνας που ταξιδεύει με πλαστά διαβατήρια. Κυνηγημένος από ανθρώπους που έκλεψε χρήματα, αλλάζει συνεχώς ταυτότητα. Η επιβλητική εμφάνιση σε συνδυασμό με μια καλόγουστη αισθητική, κρύβουν το πραγματικό του πρόσωπο. Μια σοβαρή και κάπως σκληρή φιγούρα, που προσπαθεί να γίνει αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μιας ελίτ κοινωνίας.

Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Ο Ράνταλ (Άιζακ), αντίθετα, δεν θυμίζει σε τίποτα τον αντίζηλο του. Αν και γόνος καλής οικογένειας, αρέσκεται στο να παίζει βρώμικα παιχνίδια, κερδίζοντας χρήματα παράνομα. Μια μορφή που θα θύμιζε εύκολα Ιταλό απατεώνα, μιλώντας αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα. Αν και η μέχρι τώρα ζωή του, θα έλεγε κανείς πως ήταν ανιαρή, ωστόσο αυτό αλλάζει ξαφνικά. Η γνωριμία του με την σύζυγο του Ράνταλ, Κολέτ, θα πυροδοτήσει μια ερωτική έλξη και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τον ίδιο.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Πέτρα του σκανδάλου, η χαριτωμένη Κολέτ (Ντανστ), σύζυγος του Τσέστερ και υπάκουο πιόνι στα σχέδιά του. Μια γυναίκα εντυπωσιακή, φινετσάτη, με όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Μια χιτσκοκική ξανθιά, που δημιουργεί εντάσεις, πάθη, ακόμη και το θάνατο. Αν και ο ρόλος της δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, η ερμηνεία της κερδίζει τις εντυπώσεις.

Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου
Πηγή εικόνας: classiq.me

Παρά τα ελαττώματά τους, αυτοί οι χαρακτήρες είναι ηρωικοί. Η ζωή συνωμοτεί για να τους νικήσει, αλλά ανυπάκουοι, εκείνοι συνεχίζουν να παλεύουν.

Ταξίδι σε μια άλλη εποχή

Από την Αθήνα στην Κρήτη και έπειτα στην Κωσταντινούπολη, η ταινία του Αμινί, επιτυγχάνει μια υπέροχη αναπαράσταση της εποχής. Ηλιόλουστες εξορμήσεις στο μοναστηράκι, εξερευνήσεις ανάμεσα σε Παρθενώνα και Κνωσό. Μια διαδρομή στην παλιά νοσταλγική Ελλάδα, όπου οι κομψοί άνθρωποι ξεχώριζαν ακόμη και αν ήταν εγκληματίες. Η ταινία, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, θυμίζει κινηματογραφικό παζλ, εξιστορώντας γεγονότα γυρισμένα στη δεκαετία του ’60. Το μουντό τοπίο σε πολλά σημεία, ο κώδικας ενδυμασίας της τότε εποχής, τα απλά μεταφορικά μέσα, δίνουν μια vintage αισθητική στην ταινία. Το κοσμοπολίτικο ντεκόρ αλλά και η απρόσωπη αφήγηση, ταξιδεύουν το κοινό σε μια εποχή διαφορετική από τη σημερινή. Ένα κινηματογραφικό καρτ ποστάλ, που παγιδεύει μνήμες, αναμνήσεις, ζωές.

Πηγή εικόνας: flix.gr
Πηγή εικόνας: popoganda.gr

Εκεί που όλα ανατρέπονται…

Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, είναι μια ταινία που απευθύνεται σε «ώριμο» κοινό. Ένα κομψό, καλοφτιαγμένο θρίλερ της εποχής, όπου ο θύτης γίνεται θύμα και ένα ανελέητο κυνηγητό ξεκινά. Η αυθεντικότητα της εποχής, απουσία ψηφιακών μέσων, γεμάτη μυστικά και κινδύνους, είναι το βασικό συστατικό. Καταπιεσμένα πάθη, αγωνία, ίντριγκα αλλά και καταστολή κάθε ηθικής, με ένα μόνο σκοπό, την επιβίωση. Ένα μείγμα πνιγηρής ατμόσφαιρας, αφόρητης ζέστης και έντονης ψυχολογικής έντασης, μεταφέρουν το θεατή σε μια άλλη εποχή.

Εκεί όπου η παρανομία βασιλεύει, κρυμμένη πίσω από θεόρατα καπέλα και κομψά κουστούμια. Εκεί όπου ο αδύναμος γίνεται η μόνη σωσίβια λέμβος για τον δυνατό. Και εκεί όπου μια γυναίκα, χωρίς καμία εξουσία, κινεί τα νήματα της ζωής των άλλων. Η ταινία, θέτει βασικά ερωτήματα για το ανθρώπινο είδος. Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να σωθεί; Ποιοι ηθικοί κανόνες διέπουν μια απλή κοινωνία; Ανάμεσα σε δύο θηρία, ποιο θα κατασπαραχθεί πρώτο; Εκείνο που έχει τη δύναμη ή εκείνο που διαθέτει το μυαλό; Τελειώνοντας θα αφήσω εδώ μια φράση του νεαρού Ράνταλ:

«Οι θεοί παίζουν σκληρά παιχνίδια στους ανθρώπους.»


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου. Ανακτήθηκε από flix.gr
  • Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου. Ανακτήθηκε από public.gr
  • Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου»: Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ εξερευνούν την σχέση τους και την Ελλάδα. Ανακτήθηκε από tvxs.gr
  • ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Ανακτήθηκε από freecinema.gr
  • Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου. Ανακτήθηκε από lifo.gr
  • ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Ανακτήθηκε από clickatlife.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Προηγούμενο άρθροCovid-19: Το μουσείο της πανδημίας
Επόμενο άρθροΤο Σπίτι των Πνευμάτων: ένας λαβύρινθος ιστορίας και μνήμης
'Σπούδασα στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο καθώς η αγάπη μου για το περιβάλλον εκδηλώθηκε από πολύ μικρή. Μεγάλη μου αδυναμία είναι τα ζώα για αυτό και έχω ήδη 3 στο σπίτι μου. Λατρεύω την φωτογραφία και ασχολούμαι με αυτή προς το παρόν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Απολαμβάνω να ταξιδεύω διαρκώς καθώς θέλω να γνωρίζω συνεχώς καινούρια πράγματα. Είμαι φανατική οπαδός των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου. Από μικρή μου άρεσε να γράφω δικά μου ποιήματα και να αναλύω κάθε βιβλίο που διαβάζω γιατί με αυτό τον τρόπο ερχόμουν πιο κοντά σε κάτι διαφορετικό. Αγαπημένη συγγραφέας, η μοναδική Αγκάθα Κρίστι.
Ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή ανάμεσα σε πάθη, μυστήρια και παρανομίες. Μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα σε σωστό και λάθος. Η ταινία, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, σε προκαλεί να την δεις. Και όταν η διαδρομή ξεκινήσει, επέλεξε σωστά ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσεις.ta-duo-proswpa-tou-ianouariou-taxidi-anatropwn

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ