Exclusive Content:

Bobya Cottisha: “the groove just never ends”

Οι Bobya Cottisha, μια παρέα στη Θεσσαλονίκη, κάνουν το ντεμπούτο τους με το άλμπουμ For Breakfast. και στο σερβίρουν μέσα από 7 καλοδουλεμένα neo-soul, disco funk κομμάτια.

Λίγες μέρες προτού μας αποχαιρετήσει μια και καλή το 2020 -επιτέλους δηλαδή- έρχεται η είδηση για την νέα κυκλοφορία των Bobya Cottisha. Δεν μπορώ να ξεστομίσω debut album, γιατί η δουλειά που υπέστη ο δίσκος είναι τόσο άρτια και επαγγελματική που, επίσης, δεν φαντάζεται κανείς ότι έγινε από το σπίτι. Σε ένα φοιτητικό σπίτι.

Οι Bobya Cottisha, λοιπόν, μια παρέα στη Θεσσαλονίκη, κάνουν το ντεμπούτο τους με το άλμπουμ For Breakfast. Στο σερβίρουν μέσα από 7 καλοδουλεμένα neo-soul, disco funk κομμάτια που σε άλλους μοιάζει ντεμοντέ, μα το διατηρούν τόσο φρέσκο, hot and delicious όσο θα ήθελες κι εσύ το πρωινό σου.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τους Bobya Cottisha;

Οι Bobya Cottisha είναι οι αδερφοί Παπαθανάση, Θωμάς και Χρήστος που ασχολούνται με κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα. Ο Χρήστος Τζήκος είναι επίσης στην κιθάρα, ενώ και οι τρεις μας ασχολούμαστε με τα πλήκτρα. Έπειτα, έχουμε την μελωδική φωνή της Έλενας Τσιγάρα. Παράλληλα, στον δίσκο συμμετείχαν ο Βασίλης Παπαδόπουλος, με φωνή, και ο Δανιήλ Βογιατζής, με σαξόφωνο.

Ποιος επιμελήθηκε τα τεχνικά μέρη;

Η μουσική επεξεργασία και όλα τα τεχνικά μέρη ήταν στα χέρια του Θωμά Παπαθανάση.

Σε ένα σπίτι, σε καραντίνα, στη Θεσσαλονίκη. Πόσο «εύκολο» ήταν αυτό;

Ο δίσκος μας βρήκε κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown, ή μάλλον εμείς τον βρήκαμε. Είχαμε φυσικά κάποια μέσα για να γίνει μια τέτοια δουλειά σε ικανοποιητικό βαθμό. Ήταν δύσκολη περίοδος, κι ακόμα είναι. Ωστόσο, όλη η διαδικασία προετοιμασίας του δίσκου, οι ιδέες, η μπάντα έκαναν πολύ πιο ευχάριστη και δημιουργική αυτή την περίοδο. Σίγουρα πιο υποφερτή.

Δυνατό εναλλακτικό εξώφυλλο και cover, φίλοι της μπάντας;

Ακόμα και αυτό το μέρος έγινε από δικά μας άτομα, ναι. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με φίλους που ασχολούνται με το design. Παράλληλα εμπεριέχει και δικές μας ιδέες που συζητήσαμε και εν τέλει έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το σχέδιο του άλμπουμ το επιμελήθηκε ο Δημήτρης Τόκος Τζεμετζής, ενώ η λήψη ήταν της Ειρήνης Καζάκη, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.Bobya Cottisha

Η δουλειά είναι εξαιρετικά επαγγελματική, από μουσικής αλλά και τεχνικής πλευράς, ιδιαίτερα από μια μπάντα που κάνει τα πρώτα της βήματα, εντελώς μόνη της. Σίγουρα υπάρχει κάποιο υπόβαθρο πίσω από τον καθένα σας…

Από τεχνικής άποψης η αλήθεια είναι πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Από μουσικής πλευράς, όλοι μας παίζαμε τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες μπάντες της πόλης. Διαφορετικά είδη μουσικής ο καθένας, διαφορετικό υπόβαθρο και πορεία. Συνεπώς -όπως είναι λογικό- διαφορετικές εμπειρίες, αλλά όλα  αυτά συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως και το For Breakfast. μας πήγε ένα βήμα πιο κάτω, καθώς οτιδήποτε κάνουμε εμπεριέχει εξέλιξη.

Μουσικές εμπνεύσεις; Ποια μουσική δεκαετία σας έχει επηρεάσει περισσότερο, αυτής της disco ή της neo-soul;

Έχουμε επηρεαστεί από διάφορα είδη μουσικής από disco μέχρι 90’s hip hop, αλλά ακόμα και από την τωρινή pop σκηνή. Οπότε και οι δυο δεκαετίες, αυτή της disco και της neo-soul, μας έχουν επηρεάσει το ίδιο.

Κάποιες επιρροές της μπάντας κυμαίνονται ανάμεσα σε Anderson Paak, Tom Misch, Michael Kiwuanuka, Dua lipa. Ωστόσο, μπάντες σταθμός για εμάς είναι οι Chic (Niles Rodgers) και οι Jamiroquai.

Νομίζω πως η παρουσία σας γίνεται ξεκάθαρη από τους στίχους του Melody, το οποίο είναι και το δεύτερο κατά σειρά κομμάτι του άλμπουμ.
Feel the vibe that will take you high
Follow me to the sky
Sing my song walking the groovy path
The melody of the sirens
Ποια ήταν η κεντρική ιδέα για το debut album σας For Breakfast.; Αυτό είναι που θα θέλατε να δηλώσετε σχετικά με την ταυτότητά σας;

Δεν υπήρχε κάποια κεντρική ιδέα. Όλο το For Breakfast προέκυψε από ιδέες που μας έρχονταν σε αράγματα ή κατά την διάρκεια jams.

Έτσι, θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι λατρεύουμε να ακούμε και να παίζουμε μουσική. Οι στίχοι γράφτηκαν με βάση το vibe που μας έβγαζε το κάθε κομμάτι όσο το συνθέταμε. Άρα κατά κάποιο τρόπο είναι αυθόρμητο.

Bobya Cottisha
Bobya Cottisha// Λήψη: Ειρήνη Καζάκη
Νιώθω πως το πιο funky κομμάτι σας είναι το I miss my old bassist. Φαίνεστε πολλά υποσχόμενοι τολμώ να πω, ιδίως όταν δεν υπάρχει τόσο «δυνατή» εγχώρια μουσική σκηνή αυτού του είδους.
Ποια ελληνικά φεστιβάλ θεωρείτε δυνατά και θα προσεγγίζατε;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι βασικές μουσικές επιρροές μας είναι η funk, η disco και η neo-soul σχολή. Γι’ αυτόν τον λόγο, σαν Bobya Cottisha θα έχουμε την τάση να κινούμαστε σε τέτοια μουσικά μονοπάτια. Υπάρχουν πολλά δυνατά φεστιβάλ, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε θα μας ενδιέφερε ιδιαίτερα το Release και το Street Mode, το οποίο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Θα σας ενδιέφερε ποτέ να ασχοληθείτε με τον ελληνικό στίχο;

Δίχως να τον υποτιμάμε, πιστεύουμε ότι στο είδος που παίζουμε ταιριάζει πιο πολύ ο αγγλικός στίχος.

Σχέδια και όνειρα για το εξωτερικό! Ποιες είναι οι μουσικές σκηνές όπου θα θέλατε να βρεθείτε; Ανάμεσα σε ποια ονόματα καλλιτεχνών;

Είναι αλήθεια πως όλοι μας θα προσπαθήσουμε να ακουστούμε και εκτός Ελλάδας, αλλά και να παίξουμε σε σκηνές του εξωτερικού. Κάποιες από τις σκηνές αυτές είναι η σκηνή του Glasbury Festival και του Choαchella και γιατί όχι και στο stage του Tiny Desk concert. Αυτά βέβαια είναι φιλοδοξίες που κάθε μουσικός θεωρούμε πως έχει. Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ αρχικό στάδιο για να απαντήσουμε, αλλά θα ήταν όνειρο να παίζαμε δίπλα στους Tom Misch, Jungle, Fkj και άλλους καλλιτέχνες.

Πότε θα «ξαναδούμε» τους Bobya Cottisha και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2021;

Ευελπιστούμε για live εμφανίσεις και μαζί με αυτό ευελπιστούμε να αλλάξει η κατάσταση η οποία βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Bobya Cottisha σας ετοιμάζουν μερικά υποσχόμενα singles τους επόμενους μήνες. The groove just never ends.

Κλείνοντας τον δίσκο με το Me (outro) και την μελωδική φωνή της Έλενας, ομολογώ πως οι γκρούβες και οι λούπες του με οδήγησαν πράγματι σε μια κατάσταση που βίωνα μέσα στην καραντίνα. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά ήταν μια καθησυχαστική περίοδος. Μετά τα τρία λεπτά μας παίρνουν πάλι από το χέρι και μας δείχνουν τον δρόμο προς το Melody. Διαφορετικός στίχος τώρα που σίγουρα οδηγεί σε repeat ολόκληρου του άλμπουμ.

Αναμένουμε τα νέα singles και ευχαριστούμε τους Bobya Cottisha για αυτό το μουσικό ταξίδι αναβίωσης.

Βρείτε τη μπάντα σε Facebook και Instagram

Ακούστε τους σε YouTube, Spotify και Bandcamp


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press //Giving Sight The Project 

Χριστίνα Λαζούρα
Χριστίνα Λαζούρα
Φοιτήτρια θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, με αγάπη για την μαγειρική, τα βιβλία, τους κάκτους και τις ταινίες που δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει με την ζωή της. Προσπαθεί να ισορροπήσει τον μόνιμο ενθουσιασμό της με την ατελείωτη βαρεμάρα, αλλά οι τάσεις φυγής συνήθως μπαίνουν στη μέση.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...