Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας

Από σήμερα η πόλη αλλάζει!

0

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα ο τίτλος του άρθρου. Ομολογώ πως το μυαλό μου πήγε σε κάποια αθλητική δραστηριότητα όταν αντίκρισα κάποιο σχετικό άρθρο για πρώτη φορά. Ευτυχώς όμως δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο.

Τι είναι λοιπόν;

Πρόκειται για ένα έργο αστικής ανάπτυξης μέσα από την αλλαγή υποδομών στην Αθήνα. Πρακτικά μιλάμε για πεζοδρόμηση και δημιουργία ποδηλατόδρομων σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι οδοί που θα υποστούν αλλαγές στην κανονική τους λειτουργία είναι οι παρακάτω:

  1. Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας
  2. Οδός Ηρώδου Αττικού
  3. Οδός Αθηνάς
  4. Οδός Ερμού (από την Οδό Αιόλου έως την πλατεία Αγίων Ασωμάτων)
  5. Οδός Μητροπόλεως
  6. Οδός Αιόλου (από την οδό Μητροπόλεως έως την οδό Ερμού)
  7. Οδός Ρήγα Φεραίου
  8. Οδός Σίνα (από την οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Ακαδημίας)

Πιο συγκεκριμένα;

Πέρα από τις πρακτικές παρεμβάσεις στους δρόμους όπως λωρίδες αποκλειστικά για ΜΜΜ και ωραιοποίηση της διαδρομής με λουλούδια και παγκάκια, το ιστορικό κέντρο της Αθήνα θα αναδεικνύειται με μοναδικό τρόπο. Θα μπορείς δηλαδή να κάνεις τη βόλτα σου σε όλα τα μνημεία μας και να χαζέψεις στα μαγαζιά χωρίς να ακούς κόρνες. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν επίσης πως οι επιχειρήσεις και ο τουρισμός θα αναβαθμιστούν, καθώς το έργο έχει φιλικό προς τον πολίτη χαρακτήρα και στόχο.

Στο παραπάνω διάγραμμα, αν και οι οδοί δεν αναγράφονται, έχουμε μια άποψη για το γενικό σχέδιο. Προς το παρόν, αυτή είναι η μόνη απεικόνιση του έργου σε χάρτη.

Πόσο θα κοστίσει και πότε θα είναι ολοκληρωμένο;

Το κόστος του έργου είναι στα 50 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Παρ’ όλα αυτά, από την Κυριακή 14/6/2020 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι αλλαγές στην οδό Πανεπιστημίου.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου;

Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου της Αθήνας βάζει προτεραιότητα σε άλλα “έργα” για το κέντρο. Για πολλούς και δικαιολογημένα, προέχει η ασφάλεια και η διατήρηση της τάξης στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως επίσης και η καθαριότητα. Μια διαφορετική άποψη πιστεύει πως έτσι θα εξαλειφθούν τα παράνομα παρκαρίσματα και θα γίνει πιο εύκολη η μετακίνηση των πεζών. Οι δύο απόψεις είναι εξίσου σωστές, και αναμένουμε να δούμε κατά πόσο οι εικόνες που συμπεριλάβαμε στο άρθρο θα ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα!