Ουντερζό
Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί

Με αφορμή τον θάνατο του Αλμπέρ Ουντερζό (1927-2020), του ενός από τους δυο δημιουργούς των Αστερίξ και Οβελίξ, είναι ευκαιρία για λίγη νοσταλγία και ανασκόπηση. Κάποιοι το θυμούνται λίγο, κάποιοι περισσότερο αλλά όπως και να ‘χει είναι πια κλασικό. Είναι ένα από τα πιο πετυχημένα κόμικς που χαρίζει ακόμα γέλιο και έξυπνο χιούμορ. Ο Ουντερζό μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (1926-1977) κατάφεραν να μπουν σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Αστερίξ και Οβελίξ. Καταγωγή γαλλική

29 Οκτωβρίου 1959 ήταν όταν το αγαπημένο ντουέτο Αστερίξ και Οβελίξ έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Το γαλλικό περιοδικό «Pilote» ήταν αυτό που φιλοξένησε τότε τη δημιουργία των Ουντερζό και Γκοσινί. Σε μια προσπάθεια να αντισταθούν οι Γάλλοι στη βελγική κυριαρχία των κόμικς (Σπιρού και Τεντέν), αναζητούσαν νέες ιδέες. Οι δυο δημιουργοί αντλώντας έμπνευση από την ιστορία της Γαλλίας δημιούργησαν τον τετραπέρατο Αστερίξ και τον καλοκάγαθο Οβελίξ.

Το ντουέτο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εξακολουθεί να έχει ξεχωριστή θέση μέχρι και σήμερα στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Μάλιστα, το «Pilote» μετονομάστηκε το 1965 σε «Le journal d’ Astérix et d’ Obélix» δηλαδή «Το περιοδικό των Αστερίξ και Οβελίξ».

Ο Γκοσινί ήταν αυτός που είχε τις ιδέες και ο Ουντερζό αναλάμβανε την εικονογράφηση. Ωστόσο, οι επεμβάσεις που έκανε ήταν καθοριστικές και ιδιαίτερα όταν ενέπλεκε πρόσωπα της επικαιρότητας στις ιστορίες του. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί, ο Ουντερζό συνέχισε με την έκδοση εννέα άλμπουμ. Αν και η διαφορά φαίνεται σε σχέση με αυτά που δημιούργησαν μαζί οι δυο καλλιτέχνες, ο κόσμος τα δέχτηκε με πολύ ενθουσιασμό.

Με νούμερα

1 θεματικό πάρκο αφιερωμένο στους Αστερίξ και Οβελίξ, το «Parc Astérix» στο Παρίσι
14 ταινίες
35 τόμοι των Γκοσινί και Ουντερζό και άλλοι δυο των συνεχιστών τους
Μεταφράσεις σε 111 γλώσσες και διαλέκτους
Σχεδόν 370 εκατομμύρια αντίτυπα, αριθμός που συνεχώς μεταβάλλεται


Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ