Exclusive Content:

Απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον πλανήτη

Η Γη είναι αυτό που όλοι έχουμε κοινό. Κάνοντας κάποια μικρά, καθημερινά και πολύ απλά πράγματα, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της ρύπανσης και στην καλύτερη ζωή του πλανήτη μας.

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της ρύπανσης και στην καλύτερη ζωή του πλανήτη μας. Χωρίς να χρειάζονται πολλές ή μεγάλες αλλαγές, με αυτόν το τρόπο θα εξοικονομήσουμε και περισσότερα χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το χώρο που μένουμε, το σπίτι μας. Η Γη δε μας ανήκει, εμείς είμαστε μέρος της και της αξίζει σεβασμός.

Ας σκεφτούμε το εξής, η ηλικία της Γης είναι περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ας μειώσουμε την ηλικία της στα 46 χρόνια και ας θεωρήσουμε πως βρισκόμαστε στη Γη 4 ώρες. Η βιομηχανική μας επανάσταση ξεκίνησε πριν από 1 λεπτό. Σε αυτό το χρόνο καταστρέψαμε περισσότερο από το 50% των τροπικών δασών του κόσμου. Ας αναλογιστούμε λίγο περισσότερο το κακό που έχουμε κάνει και που συνεχίζουμε να κάνουμε. Μερικές μικρές αλλαγές θα μας ανταμείψουν και τώρα και μελλοντικά. Ο πλανήτης μας δε χρειάζεται άλλους πετυχημένους ανθρώπους, αλλά ανθρώπους που να τον αγαπούν. Όχι, ποτέ δεν είναι αργά! Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πλανήτης Γη είναι μάλλον ο μόνος πλανήτης που έχει σοκολάτα!

Εξοικονόμηση νερού

πλανήτης
Πηγή: icnnational.com

Τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας που κινδυνεύει. Για παράδειγμα, μπορούμε να κλείνουμε το νερό κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν έχουμε διαρροή στο σπίτι μας σε κάποια βρύση, μπορεί να χάνουμε έως και 340 λίτρα νερό την ημέρα. Οπότε, καλύτερο είναι -και πιο οικονομικό- να το διορθώσουμε, αφού έτσι θα γλιτώσουμε σαφώς και χρήματα στο λογαριασμό μας. Επίσης, καλό θα ήταν να σταματήσουμε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ή τουλάχιστον να την ελαττώσουμε. Η καλύτερη λύση για το σπίτι είναι να βάλουμε ένα σύστημα για να φιλτράρουμε το νερό της βρύσης. Έτσι θα εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα και θα βοηθήσουμε τον πλανήτη με τη μείωση πλαστικών απορριμμάτων. Αν όμως χρειαζόμαστε το εμφιαλωμένο νερό, πάντα πρέπει να φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μπουκάλια.

Αυτοκίνητο

Εάν μπορούμε να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για τουλάχιστον 2 μέρες την εβδομάδα θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων κατά μέσο όρο σε 721 κιλά ετησίως. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει. Μπορούμε να προγραμματίσουμε όλες τις δουλειές μας έτσι ώστε να χρειαστεί μία μετακίνηση από το σπίτι μας. Έτσι θα γλιτώσουμε και αρκετά έξοδα για καύσιμα. Επίσης, η καλή συντήρηση του οχήματος μας θα βοηθήσει πολύ. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις εκπομπές αερίου κατά 0,6% έως 3% διατηρώντας τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας φουσκωμένα στη σωστή πίεση και φροντίζοντας να κάνουμε πάντα τις απαραίτητες επισκευές.

Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση

Πηγή: saiindustrial.com

Μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, απλά και μόνο πετώντας το μεταλλικό κουτί του αναψυκτικού στον κάδο ανακύκλωσης. Το μέσο αμερικάνικο νοικοκυριό απορρίπτει 13.000 κομμάτια χαρτιού κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά είναι αλληλογραφία και συσκευασίες. Μπορούμε να ζητήσουμε από τις εταιρείες παροχών μας και τις υπηρεσίες που στέλνουν τους λογαριασμούς στο σπίτι, να έρχονται είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω e-mail, είτε με προσωπικό μήνυμα στο κινητό μας. Έτσι θα μειώσουμε σημαντικά την χρήση τόνων χαρτιού καθημερινά. Στις αγορές μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων, μια συνήθεια που και από έξοδα θα μας απαλλάξει και από περισσότερες ρυπάνσεις.

Επίσης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά ή και χαρτικά μιας χρήσεως και αν αγοράζουμε καφέ από κάποιο κατάστημα, να έχουμε μαζί μας το δικό μας ποτήρι. Μπορούμε επίσης να προσέχουμε και να επιλέγουμε προϊόντα που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Καλύτερα να αγοράζουμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ή τουλάχιστον να φροντίζουμε να τις ανακυκλώνουμε στα ειδικά σημεία όπως και τις λάμπες μας. Έτσι, σίγουρα θα δούμε διαφορά και στη τσέπη μας.

Αλλαγή των λαμπτήρων με Led

πλανήτης
Πηγή: unwto.org

Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορίου (CFL), είναι καλοί. Μπορούν να διαρκέσουν 10 φορές περισσότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και να καταναλώνουν τουλάχιστον τα 2/3 λιγότερη ενέργεια, αλλά ακόμα και οι λαμπτήρες CFL, έχουν προβλήματα. Είναι δύσκολο να απορριφθούν επειδή περιέχουν υδράργυρο. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED. Εκπέμπουν φως από ένα πολύ στενό μήκος κύματος ζώνης, επομένως είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικοί. Κοστίζουν περισσότερο από τους λαμπτήρες CFL και τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά οι λαμπτήρες LED, διαρκούν 30.000 ώρες παραπάνω σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως οι οποίοι διαρκούν έως 1.000 ώρες. Στην ουσία, με αυτήν την επιλογή, κάνουμε καλό στο περιβάλλον και εξοικονομούμε περισσότερα χρήματα και χρόνο από τις συχνές αγορές και αλλαγές των κοινών λαμπτήρων.

Ενεργειακή απόδοση σπιτιού

Μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας ενεργειακά αποδοτικό και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Τα παράθυρα του σπιτιού μας ευθύνονται για το 25-30% της αύξησης της θερμότητας και της απώλειας θερμότητας στις κατοικίες μας. Αυτό σημαίνει, περισσότερη κατανάλωση ρεύματος σε κλιματιστικά και μέσα θέρμανσης-ψύξης και περισσότερη κατανάλωση σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.

Επίσης σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι το σπίτι μας έχει τη σωστή μόνωση. Η μόνωση μετριέται με βάση την θερμική αντίσταση ή την τιμή R. Όσο αυξημένη είναι η τιμή R, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η μόνωση. Η ποσότητα μόνωσης που χρειάζεται ένα σπίτι, εξαρτάται από το κλίμα και το που προστίθεται η μόνωση. Τις πολύ θερμές ή κρύες μέρες που χρησιμοποιούμε κλιματιστικό, καλό θα ήταν να μην ανοίγουμε ταυτόχρονα τα παράθυρα του σπιτιού. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να έχουμε πάντα τα κλιματιστικά να λειτουργούν στους σωστούς βαθμούς. Τέλος, καλό θα ήταν τα μεγάλα κτίρια να χρησιμοποιούν συστήματα HVAC (Heating, ventilation and air conditioning), ένα ολοκληρωμένο αυτόματο σύστημα, θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού.

Τρώμε βιώσιμα τρόφιμα

Πηγή: bestlandscapeideas.com

Σήμερα, η μεγάλης κλίμακας παραγωγής τροφίμων αντιπροσωπεύει έως και το 25% των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η καλύτερη επιλογή είναι να καταναλώνουμε βιώσιμα τρόφιμα. Κάνουμε επιλογές από παραγωγούς που στοχεύουν στη διατήρηση των φυσικών πόρων και έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερο αντίκτυπο στην Γη. Αγοράζοντας από ντόπιους αγρότες, κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών, σε αντίθεση με την κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών, θα κάνει καλό και στην υγεία μας. Η καλύτερη, οικονομικότερη και πιο όμορφη ασχολία είναι να φυτεύουμε τα δικά μας φρούτα και λαχανικά. Ακόμα και αν δεν έχουμε τον κατάλληλο χώρο ή κήπο, μπορούμε πανεύκολα να το κάνουμε και στο μπαλκόνι, σε γλάστρες. Υπάρχουν πολλά βιβλία, σάιτ και βίντεο που σε καθοδηγούν ακριβώς σχετικά με το τι πρέπει να κάνεις. Ξεκινήστε αυτή τη διαδικασία, θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Τέλος στα πλαστικά είδη

πλανήτης
Πηγή: ahmedabadmirror.com

Τα στατιστικά στοιχεία της χρησιμοποίησης πλαστικών αντικειμένων είναι συγκλονιστικά. Παγκοσμίως, οι άνθρωποι αγοράζουν ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια ποτού κάθε ένα λεπτό που περνάει και χρησιμοποιούν ετησίως πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μίας χρήσεως. Δυστυχώς μόνο το 9% αυτών των πλαστικών ανακυκλώνεται. Αυτή τη στιγμή, 68 έως 219 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκονται στους ωκεανούς. Μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο! Ας σταματήσουμε να αγοράζουμε πλαστικές συσκευασίες και ας τις αντικαταστήσουμε με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, που θα μας βοηθήσουν και οικονομικά.

Μικρές απλές συμβουλές για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας

Πηγή: conserve-energy-future.com

1. Μπορούμε να τυλίγουμε τα δώρα με υφασμάτινα υλικά και να τα τυλίγουμε με κορδέλα. Είναι και τα δύο επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και πιο όμορφα από το χαρτί και την κολλητική ταινία.

2. Μπορούμε να αγοράσουμε τη δική μας κυψέλη. Το μέλι κάνει πολύ καλό στην υγεία μας και το πιο σημαντικό είναι πως χωρίς τις μέλισσες ο πλανήτης θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο 60 χρόνια.

3. Επιβραδύνουμε. Η οδήγηση με 50 χιλιόμετρα καταναλώνει 25% λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τα 70 χιλιόμετρα.

4. Ανακυκλώνουμε το λάδι του αυτοκινήτου μας σε αποθήκη ανακύκλωσης ή πρατήριο καυσίμων, περιέχει μόλυβδο, νικέλιο και κάδμιο.

5. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά και σκόνες καθαρισμού χαμηλής περιεκτικότητας σε φωσφορικά. Τα φωσφορικά άλατα διεγείρουν την ανάπτυξη των φυκιών όταν απορρίπτονται στην παροχή νερού. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου και σκοτώνονται τα ψάρια και τα φυτά.

6. Ρίχνουμε τα κατακάθια του καφέ και τα τσόφλια των αυγών στον κήπο και τα φυτά μας. Έτσι θα βοηθήσουμε πολύ στην οικιακή μας κομποστοποίηση.

7. Βγάζουμε τις πρίζες από τις ηλεκτρονικές και τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας, έτσι δεν θα είναι σε κατάσταση αναμονής. Εξοικονομούμε ενέργεια και δεν σπαταλάμε χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος.

8. Καθαρίζουμε το πίσω μέρος του ψυγείου μας. Η σκόνη στα πηνία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 30%.

9. Μην κόβετε τα λουλούδια στο δάσος! Αν θέλετε να δωρίσετε είναι προτιμότερο και πιο όμορφο να κάνετε δώρο μια γλάστρα. Σίγουρα θα κρατήσει και περισσότερο σε σχέση με τα κομμένα λουλούδια.

10. Κρατάμε τους σπόρους από τα φρούτα. Κάθε κουκούτσι είναι ένα υποψήφιο δέντρο. Έτσι αντί να πετάμε τα κουκούτσια από τα φρούτα που τρώμε, μπορούμε να τα κρατάμε και να τα επιστρέφουμε στη φύση. Διατηρούμε τα κουκούτσια σε καλάθι για να αερίζονται. Σκορπώντας τα στο χώμα, η φύση θα κάνει την δουλειά της! Θυμηθείτε που είχατε ρίξει τα κουκούτσια και περάστε ξανά μετά από καιρό για να δείτε τι έχετε καταφέρει!

11. Δεν πετάμε σκουπίδια, αφήνουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε καθαρά! Ακόμα και αν βρούμε πλαστικά, αλουμίνια και γυαλί σε δάση και παραλίες, δεν είναι ντροπή να τα μαζέψουμε εμείς και τα να αφήσουμε σε κάδους ανακύκλωσης. Μπορεί κάποιος να μας δει και ίσως πράξει το ίδιο!

Προστασία των ζώων

πλανήτης
Πηγή: adoptananimalkits.com

Βοηθάμε, υποστηρίζουμε, αγαπάμε όσο περισσότερο μπορούμε τα ζώα, είναι υποχρέωσή μας! Φροντίζουμε να ενημερώνουμε την αστυνομία, τους αρμόδιους δήμους και τις φιλοζωικές στην περίπτωση που βρούμε αδέσποτα ζωάκια, ειδικά όταν έχουν ανάγκη την βοήθειά μας. Αν είναι άρρωστα, αν είναι υποσιτισμένα και όταν κινδυνεύουν από άλλους ανθρώπους. Κάποιος θα σας βοηθήσει και θα σας πει πως πρέπει να κινηθείτε ανάλογα με την περίπτωση. Δε κοστίζει τίποτα και θα έχουμε σώσει μία πολύ σημαντική ζωή. Μπορούμε πάντα να έχουμε τροφή και νερό μαζί μας όταν πηγαίνουμε ταξίδι με το αυτοκίνητο ή στις βόλτες μας τα σαββατοκύριακα.

Δεν αγοράζουμε κατοικίδια από μαγαζιά. Υιοθετούμε από φιλοζωικές ή παίρνουμε ένα ζωάκι από το δρόμο που το έχει ανάγκη. Αν δεν θέλουμε να βοηθήσουμε ή δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, δεν τα κακοποιούμε με κανέναν τρόπο ή μέσο. Τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Δυστυχώς, έχουμε την επιλογή να αδιαφορήσουμε, αλλά δεν έχουμε επιλογή να βασανίσουμε. Αν μπορούμε και έχουμε το χρόνο δίνουμε εθελοντική βοήθεια σε φιλοζωικές. Πάντα έχουμε κάτι να κερδίσουμε όταν βοηθάμε, υποστηρίζουμε, νοιαζόμαστε, αγαπάμε και σεβόμαστε όλα τα ζώα. Ας υιοθετήσουμε ένα ζωάκι, σίγουρα θα πάρουμε πίσω σε ανταπόδοση τόνους αγάπης που θα θυμόμαστε για πάντα!

Μεταδώστε την γνώση! Προτείνετε τις λύσεις που γνωρίζετε και μη σταματάτε να ενημερώνεστε! Η συλλογική προσπάθεια είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:

Science.howstuffworks.com


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Χρυσικού
Χριστίνα Χρυσικού
Ενεργή παρουσία στο κλασσικό και ροκ τραγούδι με στόχο την πορεία της στην όπερα και την εξέλιξη της στο τσέλο. Λάτρης της ψυχολογίας, των ζώων και των ταξιδιών. Γοητεύεται από το μυστήριο και το παράξενο. "I am in a sea of wonders. I doubt, I fear, I think strange things which i dare not confess to my own soul" Bram Stoker.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...