Πηγή: openaccessgovernment.org

Το σύμπαν είναι ένας παράξενος χώρος. Όσο τα χρόνια περνούν, ολοένα και περισσότερες ανακαλύψεις οδηγούν στη συνειδητοποίηση του πόσο μικρή είναι η Γη μέσα στο απέραντο σύμπαν που μας περιβάλει. Ένα σύμπαν γεμάτο πράγματα γνωστά και άγνωστα, στο οποίο πολλές φορές λαμβάνουν χώρα περίεργα γεγονότα που δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί.

Μικρές μαύρες τρύπες

Σύμπαν
Πηγή: earthsky.org

Διασκορπισμένες σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, υπάρχουν χιλιάδες μικρές μαύρες τρύπες που έχουν το μέγεθος ενός ατομικού πυρήνα. Ονομάζονται επίσης, κβαντικές μηχανικές μαύρες τρύπες ή μίνι μαύρες τρύπες. Πρόκειται ουσιαστικά για αρχέγονα υπολείμματα του πρώιμου σύμπαντος (Bing Bang) που επηρεάζουν τον χωροχρόνο διαφορετικά, λόγω της στενής τους σχέσης με μια πέμπτη διάσταση. Ανά τα χρόνια έχουν υπάρξει δημοφιλείς ανησυχίες σχετικά με τις μίνι τρύπες. Ανησυχίες που κυρίως αφορούν τα σενάρια για το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, τέτοιες κβαντικές τρύπες συνήθως εξατμίζονται αμέσως, είτε εντελώς, είτε αφήνοντας ένα αδύναμο υπόλειμμα.

Κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων

Σύμπαν
Πηγή: universetoday.com

Πρόκειται για ένα είδος ακτινοβολίας. Μία αρχέγονη ακτινοβολία που έχει απομείνει από το Bing Bang, κατά το οποίο δημιουργήθηκε το σύμπαν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο εντοπίστηκε το 1960 σαν θόρυβος ραδιοφώνου που φαινόταν να προέρχεται από όλο το διάστημα. Το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων θεωρείται ένα από τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία για την θεωρία του Bing Bang. Οι πρόσφατες μετρήσεις υπολογίζουν την θερμοκρασία του στους -270 βαθμούς Κελσίου.

Σκοτεινή ύλη

Πηγή: space.com

Ονομάστηκε έτσι διότι δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απορροφά, αντανακλά ή εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και επομένως, είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο σύμπαν. Θεωρείται πως καλύπτει περίπου το 85% της ύλης του σύμπαντος και το 27% της συνολικής πυκνότητας μάζας. Η παρουσία της υπονοείται από μια ποικιλία αστροφυσικών παρατηρήσεων. Μεταξύ αυτών είναι και οι βαρυτικές επιδράσεις της που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις θεωρίες της βαρύτητας, εκτός αν υπάρχει περισσότερη σκοτεινή ύλη από ότι μπορεί να φανεί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη είναι άφθονη στο σύμπαν και έχει ισχυρή επιρροή στην δομή και στην εξέλιξή του.

Εξωπλανήτες

Πηγή: phl.upr.edu

Εξωπλανήτης θεωρείται αυτός που βρίσκεται έξω από το ηλιακό σύστημα. Τα πρώτα πιθανά στοιχεία εξωπλανητών εντοπίστηκαν το 1917 αλλά δεν είχαν αναγνωριστεί. Το 1992 έγινε η πρώτη επιβεβαίωση. Από την 1η Μαΐου του 2021 θεωρείται επίσημα πως υπάρχουν 4.719 εξωπλανήτες, σε 3.490 συστήματα, 772 από τα οποία έχουν παραπάνω από έναν πλανήτη. Μπορεί να υποτεθεί ότι υπάρχουν στον γαλαξία μας 11 εκατομμύρια δυνητικοί εξωπλανήτες κατοικήσιμου μεγέθους, όπως αυτό της Γης. Το γεγονός αυτό εντείνει τις αναζητήσεις για μια δεύτερη Γη. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα αποκαλύψει τελικά έναν κόσμο παρόμοιο με τον δικό μας.

Κύματα βαρύτητας

Σύμπαν
Πηγή: space.com

Τα κύματα βαρύτητας είναι παραμορφώσεις στον ιστό του χωροχρόνου οι οποίες προβλέπονται από την θεωρία της σχετικότητας. Τα βαρυτικά κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός στο σύμπαν. Λόγω της αδυναμίας τους, οι επιστήμονες αναμένουν να εντοπίσουν εκείνα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια κολλοσιαίων κοσμικών γεγονότων. Τα κύματα αυτά δημιουργούνται σε ένα ρευστό μέσο, ή στην διεπαφή μεταξύ δύο μέσων, όταν η δύναμη της βαρύτητας προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας διεπαφής είναι αυτή μεταξύ της ατμόσφαιρας και του ωκεανού, η οποία προκαλεί κύματα ανέμου. Όταν αυτά παράγονται από τον αέρα και εφάπτονται στην επιφάνεια του νερού, προκύπτουν το τσουνάμι και οι παλίρροιες των ωκεανών.

Γαλαξιακός κανιβαλισμός

Πηγή: in.glbnews.com

Όπως συμβαίνει και στη ζωή στη Γη, οι γαλαξίες μπορούν να «τρώνε» ο ένας τον άλλον και να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η Ανδρομέδα, για παράδειγμα, τρώει ήδη έναν από τους δορυφόρους του γαλαξία. Πάνω από 12 συστάδες αστεριών είναι διάσπαρτες σε όλη την Ανδρομέδα και αποτελούν υπολείμματα προηγούμενων «γευμάτων». Η σύγκρουση της Ανδρομέδας με τον γαλαξία μας θα λάβει χώρα σε περίπου 3-4 δις χρόνια. Οι γαλαξίες όπως τους γνωρίζουμε δεν θα επιβιώσουν. Στην πραγματικότητα το ηλιακό μας σύστημα θα ξεπεράσει τον γαλαξία μας. Επί του παρόντος, η Ανδρομέδα και ο γαλαξίας απέχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός. Η κατανόηση του γαλαξιακού κανιβαλισμού βοηθάει στο να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εικόνα για την πιθανότητα ύπαρξης ενός άλλου πλανήτη, όπως η Γη.

Νετρίνο

Σύμπαν
Πηγή: sciencefriday.com

Τα νετρίνα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, ουσιαστικά στοιχειώδη σωματίδια, χωρίς μάζα, που μπορούν να περάσουν απρόσκοπτά μίλια μόλυβδου. Μερικά από αυτά, περνούν από το σώμα μας αυτή τη στιγμή. Αυτά τα σωματίδια παράγονται στις εσωτερικές πυρκαγιές των υγρών αστεριών, καθώς και από τις εκρήξεις των σουπερνόβα, των αστεριών που πεθαίνουν. Τα νετρίνα περνούν συνήθως από την κανονική ύλη χωρίς εμπόδια και ανιχνεύονται.

Quasars

Πηγή: livescience.com

Αυτοί οι φωτεινοί φάροι – πυρήνες λάμπουν από τις άκρες του φωτεινού σύμπαντος. Θυμίζουν στους επιστήμονες το νηπιακό χάος στο σύμπαν. Τα Κβάζαρ απελευθερώνουν περισσότερη ενέργεια στο σύνολο τους από ότι εκατοντάδες γαλαξίες. Είναι ένα αστρικό αντικείμενο, μία υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, που περιβάλλεται από αέριο δίσκο αύξησης και έχει δισεκατομμύρια φορές την μάζα του Ηλίου. Η ισχύς τους είναι τεράστια και τα ισχυρά Κβάζαρ έχουν φωτεινότητα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τον Γαλαξία.

Η ενέργεια του κενού και η σκοτεινή ενέργεια

Σύμπαν
Πηγή: scienceandnonduality.com

Η σκοτεινή ενέργεια φαίνεται να συνδυάζεται με το κενό του διαστήματος. Είναι μια εγγενής ιδιότητα του κενού. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του χώρου, τόσο περισσότερη είναι και η σκοτεινή ενέργεια. Το κενό αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι κενό. Αυτό σημαίνει ότι το κενό υπόκειται σε διακυμάνσεις των πεδίων που το διαπερνούν. Η κβαντομηχανική μας λέει ότι δεν υπάρχει κενός χώρος. Ακόμη και το πιο τέλειο κενό, γεμίζει στην πραγματικότητα από ένα σύννεφο σωματιδίων τα οποία φεύγουν και ξεθωριάζουν αμέσως.

Η κλίση του Ουρανού

Σύμπαν
Πηγή: space.com

Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου του εξωτερικού ηλιακού συστήματος. Ο Ουρανός έχει μια κλίση στο πλάι και περιστρέφεται με αυτόν τον τρόπο για λόγους που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι στα αρχαία χρόνια είχε υποστεί κάποιο είδος τιτανικών συγκρούσεων.

Τα ηφαίστεια στον Άρη

Πηγή: scitechdaily.com

Στον πλανήτη Άρη, στο παρελθόν, κάτι προκάλεσε τον σχηματισμό και την έκρηξη τεράστιων ηφαιστείων. Το Olympus Mons, το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει ανακαλυφθεί στο ηλιακό σύστημα, έχει ύψος 25 χλμ. Τα ηφαίστεια στον Άρη μπορούν να αναπτυχθούν σε τεράστια μεγέθη λόγω της βαρύτητας που είναι ασθενέστερη σε σχέση με αυτή της Γης. Υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο του αν ο Άρης διαθέτει ένα παγκόσμιο τεκτονικό σύστημα πλάκας και αν είναι ενεργός.

Η Αφροδίτη και οι δυνατοί άνεμοι

Σύμπαν
Πηγή: space.com

Η Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης με περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης στην επιφάνειά του. Δέκα από τα πιο βαριά θωρακισμένα διαστημόπλοια της Σοβιετικής Ένωσης, κατάφεραν να παραμείνουν μόλις λίγα λεπτά στην επιφάνειά του, όταν προσγειώθηκαν εκεί την δεκαετία του ’70. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ανώτεροι άνεμοι του ρέουν 50 φορές πιο γρήγορα από την περιστροφή του πλανήτη. Οι άνεμοι του τυφώνα της Αφροδίτης φαίνονται να γίνονται ισχυρότεροι με την πάροδο του χρόνου.

Το μεγάλο κόκκινο σημείο του Δία συρρικνώνεται

Πηγή: earthsky.org

Εκτός του ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, ο Δίας φιλοξενεί επίσης και την μεγαλύτερη καταιγίδα. Πρόκειται για το γνωστό, μεγάλο κόκκινο σημείο που έχει παρατηρηθεί από τηλεσκόπια ήδη από το 1600. Κανείς δεν ξέρει ακόμα γιατί η καταιγίδα μαίνεται εδώ και αιώνες. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί ένα άλλο μυστήριο, το σημείο αυτό γίνεται μικρότερο.

Ο Ποσειδώνας εκπέμπει περισσότερη θερμότητα σε σχέση με αυτήν που παίρνει από τον Ήλιο

Σύμπαν
Πηγή: space.com

Ο Ποσειδώνας απέχει πολύ από την Γη. Ο γαλάζιος πλανήτης εκπέμπει περισσότερη θερμότητα από ότι λαμβάνει. Είναι παράξενο, δεδομένου ότι βρίσκεται μακριά από τον Ήλιο. Οι επιστήμονες ψάχνουν την απάντηση γιατί πιστεύουν ότι η τεράστια διαφορά θερμοκρασίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις καιρικές διαδικασίες στον πλανήτη.

Ο Ουρανός έχει ένα σπασμένο φεγγάρι

Πηγή: annesastronomynews.com

Η Miranda είναι ένα από τα πιο περίεργα φεγγάρια στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Δυστυχώς, μόνο μία φορά την είδαν οι επιστήμονες, μέσω του Voyager 2 που έφτασε κοντά της το 1986. Έχει περίεργα χαρακτηριστικά, αιχμηρά όρια που χωρίζουν κορυφογραμμές, κρατήρες και άλλα. Είναι πιθανό ότι το φεγγάρι αυτό θα μπορούσε να έχει τεκτονική δραστηριότητα, αλλά το πως μπορεί να συμβαίνει αυτό σε ένα σώμα 500 χλμ., αποτελεί μυστήριο. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πως προέκυψε η επιφάνειά του. Ίσως, συνθλίφθηκε και συνενώθηκε ξανά ή ίσως κάποιοι μετεωρίτες έπληξαν την επιφάνεια του και προκάλεσαν προσωρινά τήγματα.

Ο Τιτάνας έχει υγρό κύκλο

Σύμπαν
Πηγή: npr.org

Ένα από τα πιο παράξενα φεγγάρια στο σύστημα του Κρόνου είναι ο Τιτάνας, ο οποίος φιλοξενεί έναν υγρό κύκλο που κινείται μεταξύ ατμόσφαιρας και επιφάνειας. Ο Τιτάνας έχει λίμνες γεμάτες με μεθάνιο και αιθάνιο, γεγονός που θυμίζει τα χημικά γεγονότα που συνέβαιναν στη Γη πριν εμφανιστεί ζωή.

Ο Άρης έχει ποικίλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρά του

Πηγή: science.howstuffworks.com

Το μεθάνιο είναι μία ουσία που παράγεται από την ζωή, όπως τα μικρόβια, αλλά και από φυσικές διεργασίες, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να κυμαίνεται τόσο πολύ στον Άρη, παραμένει μυστήριο. Στον συγκεκριμένο πλανήτη, έχουν βρεθεί διάφορα επίπεδα μεθανίου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την χαρτογράφηση της προέλευσης αυτής της ουσίας.

Η εξαγωνική καταιγίδα του Κρόνου

Πηγή: space.com

Το βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου μαστίζεται από μία εξαγριωμένη εξαμηνιαία καταιγίδα, που ονομάζεται «εξάγωνο». Το σχήμα της αποτελεί μυστήριο. Είναι γνωστό, ωστόσο, πως αυτό το εξάγωνο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους τυφώνες και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο πλανήτης Θεία

Σύμπαν
Nobody knows how the Earth got its name; all we know is that it is derived from an amalgamation of both the Old English and Old Germanic words for “ground”. Πηγή: smithsonianmag.com

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κάποτε δεν ήμασταν οι μόνοι που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η Γη είχε έναν όμοιο πλανήτη στο μέγεθος του Άρη που ονομαζόταν Θεία και ήταν 60 μοίρες πιο μπροστά ή πιο πίσω από τον πλανήτη μας. Πριν από περίπου 4.533 δις χρόνια, ο πλανήτης Θεία, συγκρούστηκε με τη Γη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλανήτη απορροφήθηκε. Ένα μεγάλο μέρος του, σε συνδυασμό με υλικά από τον πλανήτη μας, δημιούργησαν την Σελήνη.

Extras

1. Η μέρα δεν έχει 24 ώρες. Ο πραγματικός χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης για να περιστραφεί γύρω από τον άξονά του, είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

2. Το όνομα της Γης προέρχεται από τους Αγγλοσάξονες και συγκεκριμένα από τη λέξη «Erda» που σημαίνει έδαφος ή χώμα.

3. Πάνω από το 90% των ωκεανών παραμένει ανεξερεύνητο. Υπάρχουν σχεδόν 25 εκατομμύρια θαλάσσια άγνωστα είδη.

4. Ο Ποσειδώνας είναι τόσο ελαφρύς και αραιός που θα μπορούσε να επιπλεύσει στην επιφάνεια της θάλασσας.

5. Αν θέλαμε να μετρήσουμε τα αστέρια θα χρειαζόμασταν 3.000 χρόνια. Και αυτό μόνο για τα αστέρια του δικού μας Γαλαξία.

6. Ο Δίας περιστρέφεται τόσο γρήγορα που η διάρκεια της ημέρας του είναι μόλις 9 ώρες και 55 λεπτά.

7. Το Σινικό τείχος δεν είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα. Πράγματα που έχουν χρωματισμούς σε αντίθεση με το έδαφος φαίνονται εξίσου καλά, ίσως και περισσότερο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Space


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

  1. Ένα φοβερό άρθρο που πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί από όλους! Συγχαρητήρια στην αρθρογράφο για την υπέροχη δουλειά της! Μου έκοψε την αναπνοή από το πρώτο λεπτό και όσο σκρολαρα το άρθρο τόσο πιο έντονα κορυφωνόταν το ενδιαφέρον μου!! Πάντα λάτρευα το διάστημα, αλλά θεωρώ πως ακόμα κι αν δεν μου κινούσε το ενδιαφέρον, μετά από το συγκεκριμένο άρθρο θα το λάτρευα! Πολλά μπράβο! Εξαιρετική δουλειά!

Comments are closed.