Πηγή εικόνας: pixabay.com
«Μια θάλασσα πλαστικά» Κατρίνα Τσάνταλη, εκδόσεις Διόπτρα
Εικονογράφος: Μαρία Παγκάλου
Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Τα ζώα της θάλασσας απειλούνται από πλαστικά σκουπίδια και μιας χρήσης αντικείμενα. Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των τεσσάρων ετών. Προβάλλεται η ανάγκη μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και η σημασία της προστασίας της θάλασσας και των οργανισμών που ζουν εκεί.

Όταν μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια διέκοψε το μάθημα στην τάξη του βυθού, οι ψαρομαθητές τρόμαξαν! Τότε ο κύριος Χταπόδης τους παρότρυνε να μαζέψουν τα καλαμάκια και να βγουν στη στεριά για να ζητήσουν βοήθεια. Στον δρόμο τους συνάντησαν έναν ιππόκαμπο που είχε τυλιγμένη στην ουρά του μια μπατονέτα, μια χελώνα που είχε μπλεχτεί σε ένα δίχτυ, ένα δελφίνι που είχε καταπιεί σκουπίδια και άλλα ζωάκια που δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν.

Όλα φαίνονταν να τα έχουν χαμένα… Ήταν τόσο πολλά τα σκουπίδια στη θάλασσα, που ακόμα και τα παιδιά δεν ήξεραν τι να κάνουν… Ο κύριος Χταπόδης όμως τα είχε σκεφτεί όλα!

Η εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου αποτυπώνει τις τραγικές συνέπειες της μόλυνσης για τα ζώα που βρίσκονται στη θάλασσα, η θλίψη και η απόγνωση τους.

Ένα βιβλίο για την προστασία του πλανήτη και την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό.

«Χρειάζεσαι βοήθεια;» φώναξαν οι μικροί μαθητές.

«Ω, ναι!» απάντησε απεγνωσμένα η χελώνα. «Έχει μπλεχτεί στο λαιμό μου αυτό το δίχτυ! Δεν μπορώ να το βγάλω με τίποτα! Εκεί που κολυμπούσα ήρθε και σφήνωσε προτού καλά καλά το καταλάβω! Με ενοχλεί τόσο πολύ! Δεν μπορώ να μπω μέσα στο καβούκι μου!»

Η Γκρέτα και οι Γίγαντες, Τάκερ Ζόι, εκδόσεις Πατάκη 

Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη

Εικονογράφος: Ζόι Πέρσικο

Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος
Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά άνω των πέντε ετών. Εμπνευσμένο από τη δράση και τον αγώνα της Γκρέτας Τούνμπεργκ για την κλιματική αλλαγή. Ένα βιβλίο με αισιόδοξα μηνύματα για μια θετική αλλαγή για το περιβάλλον. Με λιτό τρόπο και  εικονογράφηση με ζωηρά χρώματα τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τη Γη.

Η Γκρέτα ζει σ’ ένα πανέμορφο δάσος το οποίο απειλείται από Γίγαντες. Όταν οι Γίγαντες ήρθαν πρώτη φορά στο δάσος, έκοψαν τα δέντρα για να φτιάξουν σπίτια. Έπειτα έκοψαν κι άλλα δέντρα για να φτιάξουν μεγαλύτερα σπίτια. Τα σπίτια έγιναν χωριά και τα χωριά μεγάλωσαν και έγιναν πόλεις, κι έτσι σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα δάση.

Ευτυχώς η Γκρέτα έχει μια ιδέα…

«Το επόμενο πρωί πήγε στη μέση του δάσους και περίμενε να έρθουν οι Γίγαντες. Στάθηκε εκεί, μόνη της, κρατώντας μια μεγάλη πινακίδα.

Η πινακίδα έλεγε: ΣΤΟΠ!

Με την αγορά αυτού του βιβλίου, προσφέρετε το 1% της τιμής του στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στηρίζοντας το έργο της οργάνωσης.

Το χάος που δημιουργήσαμε, Μισέλ Λορντ, εκδόσεις Άγκυρα

Μετάφραση: Γεωργούλια Ντίνα

Εικονογράφος: Blattman Julia

Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Ένα ξεχωριστό βιβλίο γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σκουπιδιών και των πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να συμβάλλουν με τον δικό τρόπο στην καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών και όχι μόνο…

Ακολουθήστε τέσσερα παιδιά σε μια μικρή βάρκα καθώς ανακαλύπτουν το μέγεθος του χάους που δημιουργήσαμε.

Με ρυθμό και σαγηνευτική τέχνη, η ιστορία μας απεικονίζει τον τρομερό αντίκτυπο των σκουπιδιών στον ωκεανό και τη θαλάσσια ζωή, εμπνέοντάς μας να κάνουμε αλλαγές για να σώσουμε τις θάλασσές μας.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα τμήμα με πληροφορίες για τη Δίνη Απορριμμάτων του Βόρειου Ειρηνικού, για τη ρύπανση των ωκεανών, καθώς και Εκκλήσεις για Δράση για παιδιά και ενήλικες.

Οι περιπέτειες μιας σακούλας, Χριστίνα Κασιντή, εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Εικονογράφηση: Ράνια Μακρυγιάννη

Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος
Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Κεντρική ηρωίδα είναι μια σακούλα, στην οποία η συγγραφέας δίνει όνομα και την ικανότητα να μας αφηγηθεί την περιπέτεια της από το σούπερ μάρκετ μέχρι την ανακύκλωση. Βρίσκεται παρασυρόμενη στη θάλασσα, συναντά πλαστικά αντικείμενα, ζώα και πολλούς κινδύνους. Γιατί άραγε βρέθηκε να τριγυρίζει στο λάθος μέρος; Μήπως η Σούλα ανήκει κάπου αλλού;

Μια ιστορία που δείχνει με ευφάνταστο τρόπο την αλόγιστη χρήση του πλαστικού και την αξία της ανακύκλωσης. Η εικονογράφηση της Ράνιας Μακρυγιάννη με έντονα χρώματα αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τις αντιδράσεις των ηρώων που έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής που προκαλεί η ρύπανση του πλανήτη. Ακόμη, στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με την χρήση του πλαστικού και για τον χρόνο που χρειάζεται το κάθε υλικό για διαλυθεί.

«Η Σούλα ξεφύσηξε ανακουφισμένη, γιατί δεν την ξετρέλαινε η σκέψη να καταλήξει στην κοιλιά ενός ψαριού. Συνέχισε να βολοδέρνει στα κύματα, ώσπου σύντομα συνάντησε κι άλλους ναυαγούς: μια στυμμένη λεμονόκουπα, τον φίλο της το μπουκαλάκι, ένα τσακισμένο κουτί αναψυκτικού και ένα βρεγμένο χαρτομάντηλο.»

Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας, Μαρία Καριωτάκη, Ελληνοεκδοτική

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος
Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Ένα βιβλίο για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Η Πλαστικούρα είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Μία ηρωίδα που είναι δημοφιλής στον κόσμο και έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του. Οι σελίδες του παρόντος βιβλίου φιλοξενούν ενδιαφέρουσες αλληγορίες για τη χρήση του πλαστικού και τον καταναλωτισμό.

Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά.

Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό.

Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της,

είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου.

Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται.

Όλοι την αναζητούν… Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο

όπου κανείς δεν τη θαυμάζει.

Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα,

δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες

της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού.

Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε

και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης;

Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

«Εδώ που τα λέμε, και λίγα του ζητούσε. Άλλωστε, δεν ήταν καμιά τυχαία, ήταν η νούμερο ένα σταρ όλου του πλανήτη. Στην Αυστραλία τη ζητωκραύγαζαν, στην Αραβία της έκαναν τεμενάδες, στη Ρωσία την προσκυνούσαν και στην Κίνα…α, εκεί την είχαν θεά! Πιο πολύ κι απ΄ το ρύζι τη λάτρευαν. Και μη νομίζετε ότι ήταν κανένας διάττοντας αστέρας… Η πρωτοκαθεδρία της κρατούσε χρόνια, ούτε η ίδια θυμάται με ποιον τρόπο βγήκε στο προσκήνιο. Αλλά μόλις τη γνώρισε το κοινό, την έβαλε στη ζωή του χωρίς δεύτερη σκέψη. »

Σώσε τον πλανήτη!, Liz Gogerly, εκδόσεις Μεταίχμιο
Σώσε τον πλανήτη! Liz Gogerly
Παιδικά βιβλία για την προστασία του περιβάλλοντος

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εικονογράφηση: Miguel Sanchez

Υιοθέτησε τον πράσινο τρόπο ζωής. Μάθε να εφαρμόζεις τις βασικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος

Μετά από ένα πάρτι γενεθλίων, μια παρέα παιδιά κοιτούν γύρω τους και βλέπουν σωρούς σκουπιδιών, από απομεινάρια φαγητού μέχρι χαρτί περιτυλίγματος, σκασμένα μπαλόνια και πλαστικά πιάτα. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα απορρίμματα; Μιλώντας με τους δασκάλους τους και με ανθρώπους της γειτονιάς, τα παιδιά μαθαίνουν για τον «πράσινο τρόπο ζωής». Ανακαλύπτουν ότι μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συμβάλουν στην προστασία του πλανήτη.

Ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες για το περιβάλλον, τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας συνήθειες σε αυτό, την επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε, αλλά και πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σωθεί η Γη μας!

Τα κουτάκια με τον τίτλο ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ! προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες τροφή για σκέψη και τα κουτάκια με τον τίτλο ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 1113 more Information on that Topic: beasty.gr/paidika-vilia-prostasia-tou-perivallontos/ […]

Comments are closed.