Το Angel’s Egg (ιαπωνικά: 天使のたまご, Χέπμπορν: Tenshi no Tamago) είναι ιαπωνική OVA ταινία φαντασίας που κυκλοφόρησε από την Tokuma Shoten στις 15 Δεκεμβρίου του 1985. Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ του εικαστικού καλλιτέχνη Γιοσιτάκα Αμάνο και του σκηνοθέτη Μαμόρου Οσίι. Η ταινία έχει ελάχιστους διαλόγους και χαλαρό σενάριο. Αυτά, σε συνδυασμό με το οπτικό του στυλ, έχουν οδηγήσει στο να χαρακτηριστεί ως “animated τέχνη παρά ιστορία”. Η πλοκή εξελίσσεται σε ένα σκοτεινό κόσμο, όπου ένα μικρό κορίτσι φυλά ένα αβγό και συναντά έναν νεαρό. Το 1988 προβλήθηκε η εμπνευσμένη από το anime ταινία με τίτλο In the Aftermath: Angels Never Sleep, περιλαμβάνοντας live action και animation γραφικά.

Ο κόσμος του ‘Angel’s Egg’ είναι επιβλητικά σκοτεινός, χωρίς κανένα φωτεινό σημείο. Η ταινία τολμά και καταφέρνει να χρησιμοποιεί έναντι διαλόγων το περιβάλλον της για να ‘μιλήσει’ στον θεατή. Ένα περιβάλλον αποκαλυπτικό και απρόσιτο μέσα στο οποίο παρακολουθούμε το κορίτσι να προσπαθεί να πορευτεί, πάντα προστατεύοντας το αυγό της. Η διάσταση του χρόνου είναι κι αυτή παντελώς χαμένη καθώς παρατηρούμε πως ποτέ δεν ξημερώνει, γεγονός που προσθέτει ακόμη περισσότερο βάρος στην ήδη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.

Angel's Egg

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που σχετίζουν την ταινία με έμπνευση από την υπαρξιακή απόγνωση. Το μικρό κορίτσι ίσως να συμβολίζει την αγνότητα μέσα σε έναν κόσμο εχθρικό. Ο άντρας που συναντάει ίσως παριστάνει κάποιο είδος θεότητος. Το αυγό? Το αυγό ίσως να συμβολίζει την πολυπόθητη αναγέννηση που πρέπει πάση θυσία να συμβεί ύστερα από την ολική καταστροφή. Όπως και να έχει είναι μία πρωτοποριακή ταινία-anime για την εν λόγω εποχή και γεννά γνήσια υπαρξιακά ερωτήματα, που θα λέγαμε λειτουργεί όπως η ποίηση, δηλαδή δεν χρειάζεται να γίνει πλήρως κατανοητή για να μας αφυπνίσει πληθώρα προβληματισμών.

Angel's Egg

Είναι από τις ταινίες που μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε ξανά και ξανά χωρίς να γίνεται κουραστική. Επίσης είναι πολύ γοητευτικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Οσίι, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται η ταινία. Έτσι το τελικό μήνυμα που θα εκλάβει ο καθένας εξαρτάται εξ’ολοκλήρου από την ψυχοσύνθεση και το επίπεδο αναζήτησης υπαρξιακής ταυτότητας στο οποίο βρίσκεται.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.