Exclusive Content:

Αφιέρωμα – Τα 10 καλύτερα τραγούδια της Sia

  • Το 1975 γεννήθηκε στην Αυστραλία μια γυναίκα που θα άλλαζε τον κόσμο της Pop μουσικής και διαμέσου των στίχων, αλλά και της μουσικής της. Το όνομα της Sia Furler ή κατά κόσμον Sia. Ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως μέλος μίας jazz μπάντας, γνωστής -ή άγνωστης- ως “Crisp”. Το 1997 οι Crisp διαλύονται και η Sia αποφασίζει να ακολουθήσει έναν μοναχικό δρόμο στον χώρο της μουσικής. Μέχρι το 2010 είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα πέντε πρώτα της album ως solo καλλιτέχνης, και μέχρι το 2014 αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τον χώρο του θεάματος, παρ’ όλο που παράλληλα έγραφε κομμάτια για άλλους καλλιτέχνες όπως η Rihanna (Diamonds), ή στην συνεργασία της με τον David Guetta στο “Titanium”. Φημολογείται -και πιθανότατα είναι αλήθεια- πως ο λόγος της απουσίας της ήταν ο θάνατος του Daniel Pontifex, του πρώτου της έρωτα, μόλις εκείνος πέθανε σε ατύχημα στο Λονδίνο, γεγονός που την οδήγησε στον εθισμό της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς και το να ακολουθήσει την πορεία συνθέτη-δημιουργού, αντί για εκείνη της τραγουδίστριας.

Το 2014 ωστόσο κάνει την επανεμφάνιση της με το album “1000 forms of fear” το οποίο κατόρθωσε να κάνει μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το έκτο της album με τίτλο “This is acting” το οποίο γνώρισε ανάλογη επιτυχία.

Το 2017 αποφάσισε να ασχοληθεί με τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια γράφοντας τραγούδια για το “Everyday is Christmas”.

#10 Cheap Thrills – This is acting

Η Sia μέσα από το Cheap Thrills προσπαθεί να πει πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να περάσει κανείς καλά και να διασκεδάσει, οτιδήποτε και αν κάνει. Στο τραγούδι βέβαια αναφέρεται συγκεκριμένα ίσως μια έξοδος σε club ή σε κάποιο bar, μα μπορεί κανείς να εμβαθύνει και να δει πως όλα αυτό που τραγουδάει είναι μια γενικότερη στάση ζωής. «I don’t need dollar bills to have fun tonight.» λέει η Sia και έχει δίκιο καθώς δεν χρειάζονται τόσο τα λεφτά όταν έχεις καλή παρέα.

#9 Breathe me – Colour the small one

Το σημαντικό με έναν καλλιτέχνη -όποια και αν είναι η τέχνη του- είναι να αφήνεται σε αυτό που κάνει. Να είναι ευάλωτος όταν νιώθει ευάλωτος, να είναι χαρούμενος όταν νιώθει χαρούμενος, να είναι θλιμμένος όταν νιώθει θλιμμένος. Εν ολίγοις, να είναι αληθινός με τον εαυτό του και να έχει έρθει σε επαφή με τον μέσα του κόσμο. Στην pop βιομηχανία, τέτοια φαινόμενα σπανίζουν, μα όχι με την Sia, που δεν φοβάται να δείξει πως είναι άνθρωπος και να απελευθερώσει το οποιοδήποτε συναίσθημα. Το τραγούδι αυτό είναι ο ορισμός του να είναι κανείς ευάλωτος. Φοβάται τη μοναξιά και ζητάει ανθρώπινη επαφή, αληθινή ανθρώπινη επαφή, μετά από αυτοκαταστροφικές πράξεις. «Hurt myself again today/
And the worst part is there’s no one else to blame/Be my friend/
Hold me, wrap me up/

Unfold me» 
Κατά βάση, πρόκειται για μια εξομολόγηση, μια κραυγή βοήθειας. Και είναι πανέμορφη.

 

#8 The girl you lost to cocaine – Some people have real problems

Πολλές φορές βλέπουμε κάποιον κοντινό μας να αυτοκαταστρέφεται και ενώ προσπαθούμε και προσπαθούμε, εκείνος δεν δείχνει να μεταπείθεται. Ίσως αυτό να είναι και το νόημα στο “The girl you lost to cocaine” όπου η Sia μιλάει για κάποιον ερωτικό σύντροφο ή φίλο(;) ο οποίος έχει θέσει τις προτεραιότητες του, έχοντας στην κορυφή τα ναρκωτικά ή οποιονδήποτε εθισμό. Παρ’ όλα αυτά ας μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα. Είναι δύσκολο για κάποιον που έχει έναν εθισμό, μα είναι επίσης δύσκολο για τους γύρω του. Μπορεί, λοιπόν, να πρόκειται για tough love (σκληρή αγάπη), δηλαδή μια είδους απειλή για το εθισμένο άτομο, ώστε να συνειδητοποιήσει πως η ζωή δεν είναι τα ναρκωτικά -ή το οτιδήποτε άλλο. Όποια και να είναι η αλήθεια, το τραγούδι έχει χαρούμενο ρυθμό και πολλοί θα μπορούσαν να αισθανθούν τους στίχους του, καθώς η αυτοκαταστροφή είναι συνήθης στην ανθρώπινη φύση.

#7 To be human – Wonder Woman OST

 

Με σκοπό να καλύψει μουσικά την πετυχημένη ταινία της DC “Wonder Woman” η Sia έγραψε ένα τραγούδι, που εύκολα θα μπορούσε να πετύχει και μόνο του. Όπως λέει και ο τίτλος, θίγει το αιώνιο θέμα της ανθρωπιάς και τα στοιχεία που την διέπουν, όχι σε άκρως φιλοσοφικό επίπεδο, μα σε ένα “λαϊκό” και αντιληπτό απ’ τον καθένα. «To be human is to love/even when it gets too much/I’m not ready to give up/To be human is to love» Πολλές φορές χρειάζεται κάποιος να μας το θυμίζει.

#6 Move your body – This is acting

Ένα άκρως χορευτικό τραγούδι, με θέμα το αρχέγονο της ανθρώπινης λαγνείας. Έρχεται και δείχνει μια άλλη σκοπιά της σεξουαλικότητας, παρουσιάζοντας την ως κάτι ζωώδες μεν, αλλά πλήρως ερωτικό, χωρίς να γίνεται χυδαίο. Αυτό είναι που το κάνει ένα καλό pop τραγούδι. «Poetry in your body you got it in every way/can’t you see it’s you I’m watching I am hot for you in every way…/…/Your body’s poetry speak to me/ won’t let me be your rhythm tonight?»

 

#5  The eye of the needle – 1000 forms of fear

Το σπουδαίο χαρακτηριστικό της μουσικής -μιλάω για τη μουσική με στίχους- είναι πως ο συνδυασμός στίχων-μουσικής είναι ένας από τους πιο άμεσους και “εύκολους” με πολλά εισαγωγικά, τρόπους για να περάσεις ένα μήνυμα, ή για να εξηγήσεις τι αισθάνεσαι. Αν γνωρίζεις λίγα πράγματα για την ζωή του καλλιτέχνη τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό το γεγονός αυτό, μα νιώθεις κάπως τον πόνο ή την χαρά ή το οτιδήποτε που ένιωθε τότε ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Το “The eye of the needle” είναι μια θλιβερή μπαλάντα για τον χαμό -εικάζω- του Daniel Pontifex και ο τρόπος που έβλεπε τα ναρκωτικά (needle=βελόνα) ως έναν τρόπο διαφυγής από τον πόνο και την ψυχοσωματική της “σήψη” εκείνη την εποχή. Παρόλο που δεν είναι εύκολο να συνδεθεί κανείς με το κομμάτι, συνδέεται με την Sia και αυτό είναι πανέμορφο.

 

#4 Fire meet gasoline – 1000 forms of fear

Δεν υπάρχει μουσικός που να μην έχει γράψει για τον έρωτα. Ή μάλλον, δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να μην έχει ως θεματολογία τον έρωτα. Είναι τόσο μεγάλο θέμα, που οι περισσότεροι στην ιστορία -από ποιητές μέχρι ζωγράφους- ασχολούνταν κυρίως με τον έρωτα και τον δόξαζαν σε κάθε ευκαιρία. Η Sia προφανώς δεν θα έλειπε από αυτόν τον κύκλο. Το “Fire meet gasoline” περιγράφει ακριβώς εκείνο το αίσθημα που έχουμε νιώσει όλοι ανεξαιρέτως. Άλλοι το είπαν πεταλούδες στο στομάχι, εκείνη το πήγε παραπέρα. Τι γίνεται όταν η φωτιά συναντά την βενζίνη; Ε, αυτό ένιωσε, αυτό είπε. Και μπράβο της γιατί το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. «Fire meet gasoline

I’m burning alive»

#3 Big girls cry – 1000 forms of fear

Τα μεγάλα κορίτσια κλαίνε. Κι όμως, φαίνεται κάτι προφανές μα ίσως για τις γυναίκες να μην είναι. Δεν γνωρίζω όπως και να ‘χει. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως είτε άντρας είσαι είτε γυναίκα, σου επιτρέπεται να κλαις. Πως είναι επιτρεπτό και για άλλη μια φορά θα το πω, ανθρώπινο. Μια καθημερινότητα μιας γυναίκας που προσπαθεί συνέχεια να δείξει πως είναι σκληρή και δεν το βάζει κάτω, μα κάποιες φορές τα πράγματα σε αναγκάζουν να λυγίσεις. Δεν σημαίνει πως τα παρατάς όμως. «Ι may cry ruinin’ my makeup/
Wash away all the things you’ve taken/
And I don’t care if I don’t look pretty/

Big girls cry when their hearts are breaking.
»

#2 The greatest – Single album “The greatest” / This is acting

Ότι και να λέμε, άψογες οι μπαλάντες της, μα φαίνεται η ειδικότητα της να βρίσκεται στα χορευτικά κομμάτια. Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά της κομμάτια, καταλαμβάνοντας για πολύ καιρό μια σεβαστή θέση στα παγκόσμια charts. Στις 12 Ιουνίου του 2016, ο Omar Mateen, στην ηλικία των 29, πραγματοποίησε μια ομοφοβική επίθεση στο gay club Pulse στο Orlando της Florida, σκοτώνοντας 49 άτομα και τραυματίζοντας σοβαρά άλλα 58, κάνοντας την μέρα μια διεθνή τραγωδία. Το βίντεο που γυρίστηκε για το τραγούδι, αποτέλεσε φόρο τιμής στα θύματα. Η Maddie Ziegler, γνωστή για τη δουλειά της ως χορεύτρια στα βίντεο της Sia, χόρεψε μαζί με άλλους 48, επεκτείνοντας την αξία του τραγουδιού, σε κάτι πιο ουσιώδες, με μια νότα θλίψης, μα και ελπίδας για τα θύματα αφενός και αφετέρου για τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και για όλα τα άτομα της lgbtq+ κοινότητας (στα ελληνικά ΛΟΑΤ+ δηλαδή λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ κλπ.)  «Don’t give up/I won’t give up/ don’t give up/ no,no,no.»

#1 Chandelier – 1000 forms of fear

Είχε κανείς αμφιβολία; Δεν νομίζω. Το 1000 forms of fear για κάποιους λόγους γνώρισε τέτοια επιτυχία και ο κυριότερος είναι το Chandelier. Χαρούμενος ρυθμός και μελωδία, όχι και τόσο χαρούμενοι στίχοι. Στο πρώτο άκουσμα δεν φαίνεται, μα αν προσέξει κανείς προσεκτικά τους στίχους είναι σαν να μιλάνε 2 άνθρωποι σε 2 διαφορετικές περιόδους. Ο ένας είναι ο νηφάλιος εαυτός της που παραδέχεται πως θέλει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των αλλεπάλληλων μεθυσιών: «Sun is up I’m a mess/ gotta get out now gotta run from this/ here comes the shame.» Ο άλλος είναι το μεθυσμένο κομμάτι της, ο οποίος νιώθει τόση ελευθερία, πρώτα από την επίδραση του αλκοόλ και έπειτα μέσα από την ίδια την ουσία που πλέον νιώθει σαν δεύτερη φύση. Συγκεκριμένα απελευθερώνεται από κάθε πόνο και κάθε ευθύνη που την κρατάνε στο έδαφος. «I’m gonna swing from the chandelier/I’m gonna live like tomorrow doesn’t exist/I’m gonna fly like a bird through the night/ feel my tears as they dry.»  Ο πρώτος εαυτός μιλάει στα κουπλέ και ο δεύτερος στα ρεφρέν. Ένας εσωτερικός διάλογος στην ουσία. Το κομμάτι πέρα από την μουσική και λυρική του ακεραιότητα, αναδεικνύει και τα εξαιρετικά φωνητικά ύψη της τραγουδίστριας, την χροιά της, καθώς και τα υπέροχα χρώματα που βάζει σε κάθε λέξη της.

 

Latest

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Newsletter

spot_img

Don't miss

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης “Οι Τετράποδοι Σε Βοηθούν!”

Eκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                             Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 19:00      ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη), Γαλάτσι, Αθήνα. Θα χαιρετίσει την εκδήλωση...

Ουρανία Γκάσιου -Ελένη Κεβεντσίδου – Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες Ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και...