Exclusive Content:

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο

Ο έφηβος Τσάρλι και οι τελειόφοιτοι φίλοι του, μας δείχνουν πως η οικογένεια που δημιούργουμε, μπορεί να βοηθήσει να ξεπεράσουμε εμπόδια, να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος και να γίνουμε οι ήρωες της δικής μας ιστορίας. Και αυτά, εντός του πλαισίου λυκείου-εφηβείας.

Ηχογράφηση από τη Μαρία Σακαρίκου:

Λύκειο. Πράγματι, ένα στάδιο-σταθμός στην ζωή των περισσότερων ανθρώπων, για ποικίλους λόγους. Ίσως και ηλικιακά, να είναι η πιο σημαντική φάση της διαμόρφωσης του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των εφήβων. Και αν μη τι άλλο, η εφηβεία αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της στη ζωή κάθε ανθρώπου. Δράματα, σχέσεις, αλλαγές στην ψυχοσύνθεση και τη σωματική διάπλαση, γέλια, κλάματα ακολουθούν κάθε έφηβο, ιδίως στην περίοδο του λυκείου. Κάθε λύκειο έχει τα γνωστά δημοφιλή παιδιά. Αλλά, έχει και εκείνα, που ζουν στο περιθώριο. Εκείνα, που φαινομενικά απλώς υπάρχουν στο χώρο. Το βιβλίο Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο, έρχεται για να μας κάνει να δούμε πίσω από την λέξη. Πολύ περισσότερο, να δούμε τη βαθύτερη σημασία του περιθωρίου και όχι απλώς την επιφανειακή και ενδεχομένως αρνητική υπόσταση της λέξης.

τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο
Φωτογραφία: Αναστασία Παλάσκα

Υπόθεση

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στον πυρήνα του Λυκείου του Πίτσμπουργκ. Η ζωή του έφηβου πρωταγωνιστή Τσάρλι βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής, σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ένα παιδί ντροπαλό, συνεσταλμένο και μοναχικό, πέφτει στα βαθιά την πρώτη του μέρα στο λύκειο. Σαν κλασικός έφηβος, όμως, ο Τσάρλι αντιμετωπίζει τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες και προβληματισμούς. Για παράδειγμα, η αποξένωση, η ψυχική υγεία, η αλλαγή του σώματος, η παρενόχληση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η εύρεση της ίδια του της ταυτότητας.

Ο δρόμος για την κατάκτηση της πολυπόθητης ενηλικίωσης μοιάζει ακόμη μακρινός. Για καλή του τύχη, όμως, ο Τσάρλι αρχίζει να κατακτά βήμα-βήμα την ψυχική του ευημερία, όταν γνωρίζει δύο τελειόφοιτους, την Σαμ και τον Πάτρικ. Επομένως, με αυτούς τους δύο για συνοδοιπόρους, ο Τσάρλι θα αρχίσει να κυριεύει τους φόβους του και να εξοντώνει τα θηρία μέσα του. Ειδικότερα, θα μας δείξει έτσι μέσα από πολλές χαρακτηριστικές στιγμές ενός εφήβου, τα πλεονεκτήματα του να ζει κανείς στο περιθώριο.

Πρόσωπα

Η πλοκή του βιβλίου εστιάζει σε 3 βασικούς ήρωες, που γνωρίζοντάς τους, θα ανακαλύψουμε και το προσωπικό δράμα του καθενός.

Τσάρλι: ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου. Αγαπά και προστατεύει όσους έχει δίπλα του, ευαίσθητος, δοτικός και εσωστρεφής. Με τους νέους φίλους του, θα ζήσει νέες καταστάσεις, θα ανακαλύψει την ομορφιά του να ζει στο περιθώριο και θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Σαμ: η τελειόφοιτη φίλη του Τσάρλι, που φαινομενικά μπορεί να περάσει και να ξεπεράσει τα πάντα. Ονειροπόλα και με καλό γούστο στη μουσική, αποτελεί στήριγμα του Τσάρλι και του αποκαλύπτει όσα βαραίνουν την ψυχή της.

Πάτρικ: ένας τελειόφοιτος γεμάτος τρέλα και αυθορμητισμό, δεν σταματά να έχει το θάρρος της γνώμης του, να υποστηρίζει την επιλογές του και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αποκτά ιδιαίτερο δέσιμο με τον Τσάρλι και αποδεικνύει ότι οι αυτοί που περνάνε τα πιο δύσκολα στη ζωή, δεν χάνουν το χαμόγελο από τα χείλη τους.

τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο
Πηγή εικόνας: https://www.imdb.com/

Το βιβλίο

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο, είναι ένα βιβλίο που το κοινό αγάπησε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Η αρχική έκδοση κυκλοφόρησε το 1999, με τον πρωτότυπο τίτλο The perks of being a wallflower και αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εφηβικά (και όχι μόνο) βιβλία, έργο του Stephen Chbosky. Αργότερα, η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία το 2020 από τις εκδόσεις Τόπος, σε μετάφραση της Ελένης Δριμή. Συνολικά, οι μεταφράσεις του ξεπερνούν τις 30 σε όλο τον κόσμο και τα αντίτυπά του τα 7 εκατομμύρια παγκοσμίως. Επιπλέον, για 71 συνεχόμενες βδομάδες, παρέμεινε στη λίστα των 10 καλύτερων βιβλίων των New York Times και ανήκει στην διδακτική ύλη λογοτεχνίας  του δημοσίου λυκείου στις ΗΠΑ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τη μορφή επιστολών. Γράμματα, σταλμένα από τον πρωταγωνιστή μας, Τσάρλι, ο οποίος σε καθένα από αυτά εξιστορεί με μοναδικό τρόπο τα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν. Συνεπώς, αποτελεί ένα βιβλίο ξεκούραστο και ευχάριστο, που προσεγγίζει με τρυφερότητα αλλά και ρεαλισμό όσα ταλανίζουν το μυαλό, την ψυχή και τη ζωή ενός έφηβου, κερδίζοντας τον αναγνώστη με τα συναισθήματα που προκαλεί.

Αυτό ακριβώς, αποτέλεσε και το κλειδί που έκανε το βιβλίο να τραβήξει τον δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη. Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο, έγιναν ταινία από τον ίδιο τον συγγραφέα το 2012, με τους αγαπημένους Logan Lerman, Emma Watson και Ezra Miller.

Ο συγγραφέας Stephen Chbosky για το βιβλίο του

«Έγραψα το βιβλίο για πολύ προσωπικούς λόγους. Πράγματι, περνούσα μια μία πολύ δύσκολη περίοδο στην προσωπική μου ζωή. Δεν προσπάθησα να ικανοποιήσω ή να αγγίξω τους πάντες. Προσπάθησα να πω τη δική μου αλήθεια. Είπα αυθεντικά την ιστορία μου και πιστεύω πως το κοινό τη σεβάστηκε».

the perks of being a wallflower
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Εντυπώσεις

Ένα ευχάριστο βιβλίο που θίγει με τρυφερότητα και σεβασμό θέματα τα οποία βασανίζουν τους έφηβους. Δυσκολίες, δράματα, στιγμές ευχαρίστησης και αγάπης, στήριξης και αλληλεγγύης. Αυτά και άλλα πολλά, αποτελούν κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωταγωνιστή και τους φίλους του. Συνεπώς, στα πρόσωπα τους, σκιαγραφείται η πληθώρα των νέων μιας σύγχρονης κοινωνίας. Πράγματι, ένα βιβλίο επίκαιρο, που δεν διστάζει να αγγίξει κάθε λογής θέματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα μηνύματα είναι πως, τελικά, δεν πρέπει να πασχίζει κανείς να είναι πάντα ο πιο δημοφιλής. Αντίθετα, το να ζεις στο περιθώριο, με την οικογένεια που εσύ δημιουργείς, είναι καμιά φορά η κατάκτηση της απόλυτης ευτυχίας. Αλλά και εκείνης της πολυπόθητης, αληθινής και ανιδιοτελούς αγάπης και στήριξης. Επομένως έτσι, ο καθένας ως ο ήρωας της δικής του ιστορίας σε αυτή τη ζωή και κρατώντας από το χέρι την δική του, αιώνια οικογένεια, βιώνει όλα τα πλεονεκτήματα του να είναι στο περιθώριο.

ΥΓ. “We can be infinite”.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...