Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

26 Απριλίου 1986. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Chernobyl της Σοβιετικής Ένωσης. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ο αντιδραστήρας no.4 εκρήγνυται και αργά ή γρήγορα ξετυλίγεται μια υπόθεση που ταράζει όλη την υφήλιο.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όπως δείχνει και ο τίτλος της ταινίας το τραγικό αυτό συμβάν χρονολογείται μόλις 35 έτη πριν, στην κωμόπολη Πρίπιατ της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια ταινία ρωσικής παραγωγής που έφτασε στις οθόνες μας φέτος και ήδη βρίσκεται μέσα στα top 10 του netflix. Σκηνοθέτης, είναι ο Danila Kozlovsky ο οποίος συμμετέχει στην ταινία κατέχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πώς ξεκινούν όλα

Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε αυτή την ταινία είναι ότι παράλληλα με την παρουσίαση των τότε γεγονότων ξετυλίγεται ταυτόχρονα και μια ιστορία αγάπης. Αυτή, περνά αμέτρητα εμπόδια αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα έχει τελικά το happy end που όλα τα ρομαντικά πνεύματα αναμένουμε. Πρωταγωνίστρια είναι μια νεαρή, όμορφη μητέρα με τον μικρό της γιο, τον οποίο μεγαλώνει μόνη της με πολλή αγάπη. Μια απρόσμενη επίσκεψη του εφηβικού της έρωτα στο μαγαζί που δουλεύει, αρκεί για να δώσει μια πολύχρωμη πινελιά στο «γκρίζο» που κυριαρχεί.

Chernobyl
Πηγή: thecinemaholic.com

Ήδη από την αρχή, αποκαλύπτεται ότι ο πρωταγωνιστής είναι ο πατέρας του μικρού παιδιού και έχει έρθει για να επιχειρήσει, σχεδόν ανεπιτυχώς, μια επανασύνδεση με την οικογένεια του. Στο επάγγελμά του δηλώνει πυροσβέστης και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση της ιστορίας, τη σωτηρία του Chernobyl και όχι μόνο.

Όλα ξαφνικά αλλάζουν

Κι ενώ όλα κυλούν σχετικά ομαλά, η έκρηξη του αντιδραστήρα ανατρέπει τα πάντα, όχι μόνο στην ταινία αλλά και στις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Στην αρχή, όλοι νομίζουν πως πρόκειται για μια φωτιά δυνατή και άκρως επικίνδυνη. Η άφιξη του πρωταγωνιστή στον τόπο του ατυχήματος δείχνει όμως ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι συνάδελφοί του τον προειδοποιούν με τα εξής ανατριχιαστικά λόγια: «Την κοίταξα κατάματα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια φωτιά. Έχει δική της ζωή». Σιγά-σιγά όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια απλή φωτιά, αλλά για μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Αυτές οι ποσότητες προκαλούν στους ανθρώπους συμπτώματα όπως ναυτία και δύσπνοια.

Chernobyl
Πηγή: leisurebyte.com

Το αξιοσημείωτο στην συγκεκριμένη ταινία είναι ότι δεν ασχολείται τόσο με τις συνέπειες της έκρηξης. Παρόλο που παρακολουθούμε άμεσα τα προβλήματα υγείας, την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία και τον φόβο των πολιτών που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο 100%, ο κορμός και η βασική πλοκή της ταινίας έχει να κάνει με το σχέδιο αποφυγής μιας μεταγενέστερης ανατίναξης που θα σκορπίσει νέφη ακτινοβολίας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί το συντομότερο δυνατόν. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων – εθελοντών που δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από αυτό το εγχείρημα.

Το πλάνο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας

Συγκροτείται λοιπόν μια ομάδα εθελοντών και ξεκινούν δειλά το πρώτο εγχείρημα. Με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να το φέρουν εις πέρας αλλά δυστυχώς αποτυγχάνουν. Το δεύτερο εγχείρημα είναι και η τελική λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως «αποστολή αυτοκτονίας» και αυτό από μόνο του λέει τα πάντα. Εκεί είναι που βλέπουμε ξεκάθαρα πως το καθήκον εύκολα συγκρούεται με την επιθυμία. Πως τα «πρέπει» έρχονται αντιμέτωπα με τον φόβο. Κανείς δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό το εγχείρημα και κανείς δεν θέλει να χάσει τη ζωή του. Η ανθρωπότητα κρέμεται κυριολεκτικά από τα χέρια της ομάδας. Γι’ αυτό και οι ίδιοι αποφασίζουν να πάρουν το ρίσκο παρά τις συνέπειες.

Το αν τα κατάφεραν ή όχι, αν εν τέλει επέζησαν ή πέθαναν δεν πρόκειται να το αποκαλύψω. Είναι μια ταινία που αξίζει να δεις και με το παραπάνω. Οι ηθοποιοί υποδύονται άριστα τον ρόλο τους και καταφέρνουν να μας μεταφέρουν νοερά στο Chernobyl. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν η μουσική υπόκρουση στις πιο έντονες σκηνές. Ο ήχος του βιολιού σε εξιτάρει και σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σε περίπτωση που έχεις εφησυχαστεί. Βέβαια, να επισημάνουμε ότι παρόλο που η ταινία αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, κάποια πρόσωπα και καταστάσεις είναι προϊόν μυθοπλασίας.

Chernobyl
Πηγή: wanderingearl.com

Λίγα λόγια για το συμβάν

Προκειμένου να συνδέσεις καλύτερα τα γεγονότα παρακολουθώντας την ταινία έχουμε συλλέξει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την έκρηξη στο Chernobyl.

Αρχικά, μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή και βίωσαν τα γεγονότα, διαπιστώθηκε ότι το βασικό λάθος ήταν ότι έχασαν τον έλεγχο του συγκεκριμένου αντιδραστήρα. Αυτό όμως που δεν ακούγεται συχνά είναι ότι ο έλεγχος χάθηκε στην διάρκεια ενός πειράματος που είχε αποτύχει ήδη δύο φορές προηγουμένως.

Ποιος φταίει άραγε; Εδώ βρίσκεται και ο βασικός υπαινιγμός που κάνει η ταινία απέναντι στο σύστημα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι της εξουσίας δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους αθώους πολίτες. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ένας άνθρωπος που ήταν παρών στα γεγονότα: «Το πρόβλημα με τις παλιές ελίτ ήταν ότι δεν ήξεραν τι έκαναν και ότι αποφάσιζαν για πράγματα εξαιρετικά πολύπλοκα χωρίς γνώση». Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που από εκείνη τη στιγμή και μετά αναδύθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην επιστήμη και στην ασφάλεια του Σοβιετικού κράτους.

Οι άνθρωποι που έπεσαν θύματα ακτινοβολίας εκμυστηρεύονται ότι για πολύ καιρό μετά το γεγονός υπήρχε έντονη προκατάληψη απέναντί τους και πως οι συνάνθρωποί τους, τους απέφευγαν. Όπως τονίζεται, «Η άγνοια γεννά τον φόβο, και ο φόβος κακία».

Τι συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας

Κλείνοντας, θα αναφερθούμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα νέα στη χώρα μας έφτασαν αρκετά καθυστερημένα, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες η ποσότητα που θα έχει δεχθεί ο μέσος Έλληνας από εκείνη τη χρονιά μέχρι και το 2036 θα είναι περίπου 1,5 μιλισίβερτ. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ακτινοβολία που δέχεται επί μισό χρόνο από το φυσικό περιβάλλον.

Οι παραπάνω πληροφορίες πιστεύω πως είναι αρκετές για να σου δώσουν κίνητρο να δεις την ταινία. Μπορεί να μην γνωρίζουμε 100% την αλήθεια, αλλά σίγουρα το Chernobyl 1986 αποτελεί μια καλή προσέγγιση των γεγονότων. Μπορείς λοιπόν κι εσύ με την σειρά σου να ψαχτείς περισσότερο για να διασταυρώσεις τις πληροφορίες και να σχηματίσεις την υποκειμενική σου άποψη.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:

  • Kathimerini.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

  1. I agree with your point of view, your article has given me a lot of help and benefited me a lot. Thanks. Hope you continue to write such excellent articles.

Comments are closed.