Exclusive Content:

3 vintage video games που δεν υπάρχουν πια

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των βιντεοπαιχνιδιών, υπάρχουν αμέτρητοι τίτλοι που έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη βιομηχανία, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε και αλληλεπιδρούμε με τους εικονικούς κόσμους. Ωστόσο, μέσα στο τεράστιο φάσμα των παιχνιδιών που έχουν αποκτήσει θρυλική υπόσταση, υπάρχουν και εκείνα που έχουν χαθεί από τον χρόνο, παραμερισμένα στα χρονικά της ιστορίας των παιχνιδιών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τρία vintage video games που έχουν σβήσει στη λήθη, αφήνοντας πίσω τους μόνο αναμνήσεις και νοσταλγία για όσους είχαν την τύχη να τα βιώσουν.

3 vintage video games που δεν υπάρχουν πια

#1 E.T. the Extra-Terrestrial (Atari 2600, 1982)

Το πρώτο από τα vintage video games είναι το E.T. the Extra-Terrestrial. Το “E.T. the Extra-Terrestrial” για το Atari 2600 θεωρείται ευρέως ως μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και έχει γίνει συνώνυμο των πρώτων αγώνων και αδυναμιών της βιομηχανίας. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε σε συνδυασμό με την ομώνυμη ταινία, ανέθετε στους παίκτες να καθοδηγήσουν τον ομώνυμο εξωγήινο μέσα από διάφορα επίπεδα, αναζητώντας κομμάτια ενός τηλεφώνου που θα του επέτρεπε να “τηλεφωνήσει στο σπίτι”. Ωστόσο, λόγω της βιαστικής ανάπτυξης και της έλλειψης κατάλληλων δοκιμών, το παιχνίδι ήταν γεμάτο σφάλματα, μη διαισθητικούς μηχανισμούς παιχνιδιού και απογοητευτικές σχεδιαστικές επιλογές. Ως αποτέλεσμα, το “E.T. the Extra-Terrestrial” έλαβε συντριπτικά αρνητικές κριτικές τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους παίκτες, οδηγώντας σε θλιβερές πωλήσεις και στην τελική ταφή χιλιάδων απούλητων κασετών σε μια χωματερή του Νέου Μεξικού. Παρόλο που το παιχνίδι έχει έκτοτε αποκτήσει λατρευτικό κύρος μεταξύ των λάτρεις του ρετρό παιχνιδιού, αποτελεί μια προειδοποιητική ιστορία για τους κινδύνους που κρύβει η προτεραιότητα του κέρδους έναντι της ποιότητας στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

vintage video games

#2 Plumbers Don’t Wear Ties (3DO, 1994)

Το δεύτερο από τα vintage video games είναι το Plumbers Don’t Wear Ties. Το “Plumbers Don’t Wear Ties” είναι ένα διαβόητο παράδειγμα ενός κακοσχεδιασμένου και κακώς εκτελεσμένου βιντεοπαιχνιδιού που γρήγορα έμεινε στην αφάνεια μετά την κυκλοφορία του στην κονσόλα 3DO Interactive Multiplayer το 1994. Το παιχνίδι, το οποίο προωθήθηκε ως “διαδραστική ρομαντική κωμωδία”, προσπάθησε να συνδυάσει υλικό ζωντανής δράσης με στοιχειώδεις μηχανισμούς παιχνιδιού, επιτρέποντας στους παίκτες να κάνουν επιλογές που θα επηρέαζαν την έκβαση της ιστορίας. Ωστόσο, η ανόητη πλοκή του παιχνιδιού, η ερασιτεχνική υποκριτική και η έλλειψη ουσιαστικού gameplay του χάρισαν γρήγορα τη φήμη ενός από τα χειρότερα βιντεοπαιχνίδια που έγιναν ποτέ. Παρά την αρχική του αφάνεια, το “Plumbers Don’t Wear Ties” απέκτησε έκτοτε φήμη ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των υπερβολών και των παραλείψεων της πρώιμης εποχής των CD-ROM, με την παράξενη ιστορία του και τους αθέλητα ξεκαρδιστικούς διαλόγους του να το καθιστούν δημοφιλές θέμα για διαδικτυακά μιμίδια και αναπαραγωγές στο YouTube.

#3 Night Trap (Sega CD, 1992)

Το τρίτο από τα vintage video games είναι το Night Trap. Το “Night Trap” είναι ένα αμφιλεγόμενο βιντεοπαιχνίδι διαδραστικής ταινίας που κυκλοφόρησε για την πλατφόρμα Sega CD το 1992. Τοποθετημένο σε ένα σπίτι γεμάτο με έφηβες κοπέλες που γίνονται στόχος μιας ομάδας βαμπιρικών πλασμάτων γνωστών ως Augers, το παιχνίδι ανέθετε στους παίκτες να παρακολουθούν τις κάμερες παρακολούθησης και να ενεργοποιούν παγίδες για να προστατεύσουν τα κορίτσια από το κακό. Ωστόσο, το “Night Trap” μπλέχτηκε γρήγορα σε διαμάχη λόγω της απεικόνισης βίας και της υποβλητικής θεματολογίας του, οδηγώντας σε εκτεταμένη οργή από γονείς και νομοθέτες που υποστήριξαν ότι το παιχνίδι προωθούσε ανήθικες συμπεριφορές και έθετε σε κίνδυνο τα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, το “Night Trap” αποσύρθηκε από τα ράφια των καταστημάτων και έγινε αντικείμενο ακροάσεων στο Κογκρέσο σχετικά με τη βία στα βιντεοπαιχνίδια. Παρά τη σύντομη στιγμή του στο προσκήνιο, το “Night Trap” έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει στην αφάνεια, και το θυμούνται κυρίως για το ρόλο του στη συζήτηση για τη λογοκρισία των βιντεοπαιχνιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και όχι για το gameplay ή την αφήγησή του.

vintage video games

Bonus: Polybius (Arcade, 1981)

Το Polybius είναι ένα θρυλικό παιχνίδι arcade που έχει γίνει αντικείμενο αστικών θρύλων και θεωριών συνωμοσίας από την υποτιθέμενη κυκλοφορία του στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον μύθο, το Polybius ήταν ένα άκρως εθιστικό και εγκεφαλικό παιχνίδι που είχε εγκατασταθεί σε λίγες επιλεγμένες αίθουσες arcade στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι παίκτες που βίωσαν το παιχνίδι ανέφεραν ότι βίωσαν παράξενες παρενέργειες όπως αμνησία, ναυτία και παραισθήσεις, οδηγώντας σε φήμες ότι επρόκειτο για κυβερνητικό πείραμα ή για εργαλείο μαζικού ελέγχου του νου. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη του Polybius και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φάρσα ή ένα προϊόν συλλογικής υστερίας. Παρά την αμφίβολη προέλευσή του, το Polybius έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των gamers και των θεωρητικών συνωμοσίας, κερδίζοντας μια θέση στη λαογραφία των παιχνιδιών ως ένα από τα πιο μυστηριώδη και αινιγματικά βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών.

Με λίγα λόγια

Ενώ ο κόσμος των video games εξελίσσεται και επεκτείνεται συνεχώς, υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι που έχουν χαθεί στο χρόνο, υποβιβαστεί στη σφαίρα των ξεχασμένων κειμηλίων και των σκοτεινών ασήμαντων στοιχείων. Από την εμπορική αποτυχία του “E.T. the Extra-Terrestrial” μέχρι τον παραλογισμό του “Plumbers Don’t Wear Ties” και τη διαμάχη γύρω από το “Night Trap”, αυτά τα παλιά βιντεοπαιχνίδια χρησιμεύουν ως υπενθύμιση των προηγούμενων θριάμβων και αποτυχιών της βιομηχανίας. Παρόλο που μπορεί να μην υπάρχουν πλέον στη συνείδηση της επικρατούσας τάσης, συνεχίζουν να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των λάτρεις των vintage video games που εκτιμούν τις ιδιορρυθμίες, τα ελαττώματα και τις ιδιοσυγκρασίες τους ως μέρος της ιστορίας του gaming.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Latest

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου |...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου |...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan | μπασοβαρύτονος Φανή Αντωνέλου | υψίφωνος                Henriette Gödde | κοντράλτο Βασίλης Καβάγιας | τενόρος                 ...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H προπώληση έχει αρχίσει Η σπουδαία πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου προσκαλεί τον Αχιλλέα Γουάστωρ, διακεκριμένο σολίστ του...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη Στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά με ελληνικούς και αγγλικούς...