Τα Η&Μ και η γρήγορη μόδα

Η γρήγορη μόδα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και πολλοί από εμάς προσπαθούμε να αγοράσουμε κάθε νέο trend που προωθούν οι αλυσίδες των καταστημάτων. Γι αυτό πρόκειται να ασχοληθούμε με τη δεύτερη πιο δημοφιλή πολυεθνική εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων και αξεσουάρ μετά από την ισπανική Inditex, τα H&M. Τα καταστήματα της H&M προσφέρουν μια ευρεία γκάμα μοντέρνων ρούχων σε οικονομικές τιμές. Τι γνωρίζουμε, όμως, και τι όχι γι αυτή την εταιρία;

Πηγή: Pinterest
  1.  Η ιστορία των καταστημάτων H&M ανήκουν στον ιδρυτή της Erling Persson.

Ένας άντρας Σουηδός που γεννήθηκε το 1917 στο μικρό χωριό Borlänge, στα βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, στο κέντρο της χώρας. Εκεί άρχισε να εργάζεται ως πωλητής και μετακόμισε στην πρωτεύουσα.

2. Τα H&M ξεκίνησαν ως γυναικείο κατάστημα το 1947.

Σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Erling Persson είδε για τα πρώτη φορά τα πολυκαστήματα Macy’s, οργανωμένα, παρά την έκτασή τους, να πουλάνε έτοιμα ρούχα σε χαμηλές τιμές. Γι αυτό το 1947 αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση και να πουλάει ποιοτικά ρούχα σε χαμηλές τιμές. Την ίδια χρονιά, λοιπόν, εγκαταλείπει τη δουλειά του και ανοίγει στην κωμόπολη Västeras το κατάστημα γυναικείων ρούχων ”Henne”, που στα ελληνικά σημαίνει ”Εκείνη”.

3. Τα H&M υποστηρίζουν τη βιώσιμη μόδα.

Η βιομηχανία της μόδας δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά το περιβάλλον και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Γι αυτό η H&M προσπαθεί να αλλάξει ο,τι προβλήματα δημιουργεί σε αυτούς τους τομείς.

”…για εμάς η βιωσιμότητα είναι τα πάντα και γι αυτό εμείς ως εταιρεία προσπαθούμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη όλων των πράξεών μας…”

Πηγή: Pinterest
4. Ο Persson μετά από πολλές επιτυχίες στις πωλήσεις ανοίγει το 1952 την πρώτη του μπουτίκ στη Στοκχόλμη.

Οι δεκαετίες 50-60 φέρνουν τεράστια επιτυχία και ανοίγει και το πρώτο κατάστημα γυναικείων ρούχων στη Νορβηγία.

5. Το 1968 εξαγοράζει την αλυσίδα καταστημάτων Maurtiz Widforss.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα εξειδικευόταν στα ανδρικά ρούχα. Μετά την εξαγορά αλλάζει η επωνυμία από ”Hennes” σε ”Hennes & Maurtiz”, που στα ελληνικά σημαίνει ”Εκείνη και ο Μόρις”.

6. Το 1978 ανοίγει κατάστημα στο Λονδίνο κι από ”Hennes & Maurtiz” μετονομάζεται σε ”H&M”.
7. Ο όμιλος φτάνει τα 46 δις στο χρηματιστήριο και έχει παρουσία σε 68 χώρες.

Πάνω από 100.000 άτομα εργάζονται για τα H&M, ενώ η παραγωγή γίνεται σε τέσσερα σημεία του πλανήτη, κυρίως στην Ανατολική Ασία. Πάνω από 15000 εργοστάσια φτιάχνουν τα ρούχα της φίρμας σε όλο τον κόσμο και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονται σε αυτά.

8. Ιδρύει νέα brands COS, Weekday, Cheap Monday, Monki και Other Stories.
9. Το 2004 γίνεται η πρώτη συνεργασία με γνωστό σχεδιαστή.
Πηγή: Pinterest

Το 2004 ξεκίνησε τον λανσάρισμα της πρώτης γραμμής των ρούχων που δημιουργήθηκαν με τον γνωστό σχεδιαστή Karl Lagerfeld. Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που δέχτηκε την πρόκληση και συνέχισε να δημιουργεί μια γκάμα γυναικείων και αντρικών ρούχων. Οι κολεξιόνς είχαν μεγάλη επιτυχία. Στη συνεχεία, η εταιρία συνεργάστηκε και με άλλους γνωστούς σχεδιαστές, όπως με τους Jimmy Choo, Roberto Cavalli, Stella McCartney και Versace.

 

10. Τα H&M επινόησαν τη γρήγορη μόδα (μοντέρνα-οικονομικά-προσβάσιμα).

Κατάφεραν να πουλάνε έτοιμα μοντέρνα ρούχα σε πολύ οικονομικές τιμές. Δημιούργησαν οικονομική μόδα για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αγοράσουν επώνυμα ρούχα σχεδιαστών.

11. Ο Stefan Persson, γόνος του Erling Persson είναι ο πιο πλούσιος άντρας στη Σουηδία με περιουσία να φτάνει τα 16,1 δισεκατομμύρια.
Πηγή: Pinterest

Στην αρχή είχε καταχωρηθεί ως τον δεύτερο πιο πλούσιο άντρα της χώρας, μέχρι τον θάνατο του ιδρυτή του ΙΚΕΑ, Ingvar Kamprand. Μετά από αυτό το γεγονός κατέκτησε την πρωτιά.

12. Η H&M κατηγορήθηκε για παιδική εργασία.

Η εταιρία αντιμετώπισε μεγάλη κριτική, όταν μετακόμισαν οι μονάδες παραγωγής στο Μπαγκλαντέσ και γνωστοποιήθηκε η παιδική εργασία. Παιδιά 12 και 14 χρονών δούλευαν πάνω από 12 ώρες για λίγα λεφτά.

Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω άρθρα:

Η σκληρή πραγματικότητα της γρήγορης μόδας

Όλο το παρασκήνιο του ομίλου Inditex και ZARA

13. Μέχρι το 2018 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία λιανικής ένδυσης παγκοσμίως, με κέρδος 21,73 δισεκατομμύρια.
14. Η H&M είναι ένα σταθερό brand στο Met Gala (τα αντίστοιχα Oscars της μόδας).

Η Η&Μ έχει ντύσει την Ashley Graham, Jennifer Hudson, Sarah Jessica Parker. Η χρονιά του 2018 έφερε το θέμα ”τα παραδεισένια σώματα της μόδας και της καθολικής φαντασίας” για το ίδιο gala. Εκείνη τη χρονιά έντυσε έξι διάσημες γυναίκες, που συμμετείχαν στο event. Τις ηθοποιούς Lily Reinhadt, Olivia Munn και Kiersey Clemons και τα μοντέλα Jasmine Sandels, Alec Wek και Lucas Abbott.

15. Υπάρχει ισορροπημένη ισότητα φύλλων στην αποκλειστική ομάδα (executive team) της Η&Μ.

Ενώ οι γυναίκες συναντάνε παντού τον ρατσισμό, η H&M έχει φροντίσει για την ισότητα των μελών. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 12 μέλη, τα 7 είναι γυναίκες. Πολλοί από αυτούς έχουν σουηδική, εβραϊκή και ασιατική καταγωγή.

16. Η εταιρία υποστηρίζει νέους τελειόφοιτους σχεδιαστές, δίνοντας 50.000 pounds για να δημιουργήσουν νέα σχέδια.

Διοργανώνει επιδείξεις μόδας για τους τελειόφοιτους και τα ρούχα του νικητή κερδίζουν μια θέση στην κολεξιόν της εταιρίας.

17. Η Δευτέρα και η Πέμπτη είναι οι καλύτερα μέρες για ψώνια στην Η&Μ.

Τότε ανανεώνονται τα ρούχα και μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ρούχα στο νούμερο του.

Πηγή: Pinterest

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

2 COMMENTS

Comments are closed.