10η εντολή

10η εντολή, μια σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου που προβλήθηκε στον Alpha επί τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν: 2004-2007 και το 2015. Η 10η εντολή αναφέρεται σε διάφορα περιστατικά δολοφονίας, ενώ επικεντρώνεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα ανθρώπινα όντα μπορούν να οδηγηθούν στον φόνο. Μια σειρά που συνδυάζει το δράμα, το τρόμο, το μυστήριο, ενώ πολλές φορές δεν λείπει και το στοιχείο της μαύρης κωμωδίας.

Κάτι ακόμα όμως που κάνει τη σειρά αυτή να ξεχωρίζει, είναι πως η πλειοψηφία των επεισοδίων ανταποκρίνεται σε αληθινές υποθέσεις, πάνω στις οποίες βέβαια έχουν γίνει παραλλαγές. Ας δούμε μερικές από αυτές

1.Ένας ήσυχος άνθρωπος

Alpha
Υπόθεση Δημήτρη Βακρινού. Επρόκειτο για έναν οδηγό ταξί, ο  οποίος κατέληξε κατά συρροή δολοφόνος σκοτώνοντας 5 συνολικά άτομα, βρίσκοντας τις αφορμές του σε ασήμαντα πράγματα. Οι περισσότερες δολοφονίες του Βακρινού ανταποκρίνονται σε αυτές που έχει παρουσιάσει ο Πάνος Κοκκινόπουλος με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Το 1987, δολοφόνησε τον Π. Γαγλία με σιδερολοστό για να μην τον καταγγείλει στην αστυνομία, επειδή δεν του επέστρεφε την κυνηγετική καραμπίνα που του δανείστηκε. Το 1993 διέπραξε ακόμη μια δολοφονία εις βάρος μιας γυναίκας καίγοντας τη ζωντανή επειδή αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του, όταν την πήρε πελάτισσα στο ταξί. Σκότωσε επίσης έναν συνάδελφο του, που είχαν λογομαχήσει παλιότερα. Σύμφωνα με το επεισόδιο όλοι οι φόνοι ήταν αποτέλεσμα της καταπίεσης λόγω της σωματικής του διάπλασης (ήταν αρκετά κοντός και καχεκτικός). Η ουσιαστική διαφορά των δυο ιστοριών είναι πως στην 10η εντολή ζητά από την κοπέλα του να τον σκοτώσει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε στην φυλακή.

2. Έκπτωτος

10η εντολή

Η υπόθεση συνδέεται με το όνομα του Βασίλη Ξανθόπουλου, ο οποίος ωστόσο δεν αφορά καθόλου την υπόθεση του συγκεκριμένου επεισοδίου. Ο Ξανθόπουλος ήταν Έλληνας φυσικομαθηματικός και η δολοφονία του έγινε το 1990, την ώρα που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Επίσης δολοφονήθηκε και ένας ακόμη καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο Στέφανος Πνευματικός. Δολοφόνος τους, ο Γιώργος Πετροδασκαλάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής εμφανίστηκε στην αίθουσα που δίδασκε ο Ξανθόπουλος και τους σκότωσε. Δεν συνελήφθη ποτέ. Ο ίδιος αυτοκτόνησε επτά μήνες αργότερα.

3. Το δώρο

10η εντολή

Υπόθεση του Άλεξ Μεσχισβίλι, μια υπόθεση που συντάραξε τη χώρα μας. Μια υπόθεση που θεωρείται ακόμη ανοιχτή, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ πτώμα. Το επεισόδιο παρουσιάζει μια αλλοδαπή μάνα από την Ουκρανία, την Αλίνα, η οποία ζει με την κόρη τη τη Μίνα. Όταν ανακοινώνεται πως η Μίνα θα γίνει σημαιοφόρος, όλοι οι συμμαθητές της αρχίζουν να της κάνουν bullying, κάτι στο οποίο το σχολείο δεν αντιδρά. Μέχρι που η Μίνα εξαφανίζεται. Τελικά η Αλίνα ανακαλύπτει την αλήθεια, βλέποντας μια φίλη της Μίνας να φοράει τα παπούτσια που της είχε πάρει η ίδια ως δώρο γενεθλίων.

4. Αγγελικά πρόσωπα

Στο επεισόδιο παρουσιάζεται μια ομάδα σατανιστών που εκτελούν σκοτεινές τελετές, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να διαπράττουν δολοφονίες. Ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Χάρης Μαυρούδης και η Κατερίνα Παπαδάκη αναπαριστούν τους τρεις Σατανιστές της Παλλήνης, τους Ασημάκη Κατσούλα, τον Μάνο Δημητροκάλη και την Δήμητρα Μαργέτη. Στο επεισόδιο παρακολουθούμε τον τρόπο που η ομάδα αυτή προσπαθεί να προσελκύσει ένα νέο μέλος, μια 18χρονη κοπέλα, η οποία στο τέλος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ξεφύγει.

5. Σε στενό οικογενειακό κύκλο

Υπόθεση Στέλλας Σπυριδάκη. Το επεισόδιο αφορά την 44χρονη Στέλλα Σπυριδάκη, η οποία διατηρούσε σχέση με τον κατά 14 χρόνια νεότερό της Δημήτρη Κίτσο. Η σχέση τους κυλούσε ομαλά, μέχρι που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ζήλιες από την πλευρά του Δημήτρη. Η Στέλλα, βάζοντας ως προτεραιότητα τα παιδία της, του ζήτησε να απομακρυνθεί. Οι αρνήσεις της να τον δει, οδήγησαν τον Κίτσο να μπουκάρει στον σπίτι της με ένα όπλο, αποφασισμένος να τη σκοτώσει και να αυτοκτονήσει. Η σκηνή του φόνου στο επεισόδιο διαφέρει με αυτό που έγινε στην πραγματικότητα. Ωστόσο, η μάνα επέζησε και στο νοσοκομείο πληροφορήθηκε πως ο εραστής της προτού αυτοκτονήσει σκότωσε τα παιδιά της.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.