Η ζωή μας σήμερα, ειδικά των νέων είναι γεμάτη ερεθίσματα και εντυπώσεις που μας κατακλύζουν κυριολεκτικά: Ήχοι, εικόνες, χρώματα, μηνύματα, όλα αυτά καθορίζουν την καθημερινότητά μας.

Αυτό που προσπαθούμε σήμερα είναι να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο, να μη χάσουμε στιγμή και να πάρουμε όσο δυνατό περισσότερες εντυπώσεις. Φυσικά, αυτό θεωρητικά δεν είναι κακό, διότι είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί ως άνθρωποι. Ωστόσο, στην σημερινή μας κοινωνία παρατηρώ πως αυτό έχει πάρει διαστάσεις μανίας. Ιδιαίτερα σε εμάς τους νέους που είμαστε διαρκώς ενεργοί στα social media προβάλλονται συγκεκριμένα πρότυπα ζωής (μέσα από στίχους φιλοσοφικούς, post στο Facebook και διαφημίσεις) που μεταδίδουν μηνύματα όπως : “μην επιβιώνεις απλά, ζήσε”, “ταξίδεψε όλο τον κόσμο” , “να χαμογελάς”, “να είσαι ευτυχισμένος”, “να βγαίνεις έξω” κλπ. ‘Ολα αυτά είναι σαν να κρύβουν μέσα τους ένα “πρέπει” με αποτέλεσμα εμείς να τα εσωτερικεύουμε και να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα πρότυπα.

Αυτή η ανάγκη μας να ζήσουμε όπως θεωρείται ότι “αρμόζει” σε έναν ευτυχισμένο νέο μας υποβάλλει πολλές φορές σε μεγάλη πίεση χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι όλοι είναι σε μια κατάσταση τεράστιας προετοιμασίας για να είναι ακριβώς ένα “παραμυθένιο, αξέχαστο” καλοκαίρι. Τα γυμναστήρια γεμίζουν (διότι σε ένα υπέροχο καλοκαίρι ταιριάζει και ένα υπέροχο σώμα) και όλοι προσπαθούν να κανονίσουν να πάνε στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για να γνωρίσουν καινούργια άτομα, να βγάλουν φωτογραφίες, να τις ανεβάσουν στα social media για να δείξουν πόσο τέλεια πέρασαν. Όλος αυτός ο “γρήγορος” τρόπος ζωής περιλαμβάνει πολύ το στοιχείο της προβολής, να δείξουμε δηλαδή ότι απολαμβάνουμε τη ζωή και περνάμε καλά. Μας κατακλύζει ένας φόβος να χάσουμε κάτι, μια εμπειρία, ένα ταξίδι που ίσως οι άλλοι έχουν κάνει αλλά όχι εμείς. Η απόλαυση πλέον μετριέται μόνο ποσοτικά και όχι ποιοτικά.

Όμως μια ζωή τρεξίματος, ταχύτητας και πολλών αλλαγών είναι όντως μια ζωή ευτυχισμένη; Καταλαβαίνουμε όντως αν ζούμε τη ζωή μας εάν αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της στην προβολή της στους άλλους; Αυτό που τελικά μετράει κατά την άποψή μου είναι να διαλέξουμε εμείς πώς θέλουμε να ζούμε, διότι ο καθένας είναι διαφορετικός και για να ευτυχήσει πρέπει να ακολουθήσει το δικό του ρυθμό και τρόπο ζωής.

3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ