Ναι, καλά διάβασες. Ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να σου αλλάξει τη ζωή. Αλήθεια, πόσες ανασφάλειες έχεις; Πόσο κατώτερος μοιάζεις στα μάτια σου; Έχεις απελευθερωθεί; Είσαι ευτυχισμένος; Αληθινά; Οι πρωτοποριακοί συγγραφείς Ιτσίρο Κισίμι και Φουμιτάκε Κόγκα, μας παρέδωσαν γενναιόδωρα ένα βιβλίο “σταθμό” στην Αντλερική Ψυχολογία και τους ευχαριστούμε, καθώς μπόρεσαν να διεισδύσουν στον βαθύ ψυχισμό μας και να γιατρέψουν ίσως κάποιες πληγές. Σε 313 σελίδες ανέλυσαν τα καθημερινά μας προβλήματα και μας έδωσαν τις λύσεις που όλοι χρειαζόμαστε για μία υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν όντως να είναι ευτυχισμένοι. Αλλά πρέπει να καταλάβεις – αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. Είτε είναι με βάση τις πράξεις, είτε με βάση την ύπαρξη, ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει ότι είναι χρήσιμος σε κάποιον.

Βασισμένοι στην ψυχολογία της επαναστατικής φιγούρας του Άντλερ, ο Κισίμι και ο Κόγκα μας καταρρίπτουν θεωρίες που μέχρι τώρα είναι ευρέως γνωστές, ακόμη και σε πολίτες που δεν ασχολούνται με την επιστήμη της Ψυχολογίας. Μας λένε πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά τραύματα, πως όλα μας τα προβλήματα είναι προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, μας προτρέπουν να αδιαφορήσουμε για τις προκλήσεις των άλλων, μας ξεκαθαρίζουν πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου αλλά ούτε και κάτι ασήμαντο και μας προκαλούν να ζήσουμε το εδώ τώρα. Αύριο, άλλωστε, μπορεί να μην έχει.

Όλα αυτά, όμως, πως επιτυγχάνονται; Ποιον τρόπο διάλεξαν, άραγε, οι συγγραφείς για να διδάξουν αυτά τα μαθήματα ζωής; Όλα εκείνα διεξάγονται μέσα από μία διαφωτιστική συζήτηση μεταξύ ενός φιλοσόφου και ενός νέου άντρα.Ο φιλόσοφος εξηγεί στον μαθητή του πώς μπορούμε να ορίσουμε τη ζωή μας και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών, από αμφιβολίες και προσδοκίες τρίτων. Έτσι, καταφέρνει να τον απελευθερώσει πνευματικά, παρότι ο μαθητής αντιστέκεται και είναι σχεδόν πάντοτε ετοιμόλογος. Ο φιλόσοφος επιτρέπει και σε εμάς, με τη σειρά μας, να βρούμε το θάρρος να αλλάξουμε και να αγνοήσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε εμείς οι ίδιοι -αλλά και οι άλλοι γύρω μας- στον εαυτό μας.

Οι απορίες του νέου είναι εύλογες όσον αφορά τις επαναστατικές θεωρίες που αναφέρει ο φιλόσοφος. Μα ο φιλόσοφος δεν μοιάζει να πτοείται. Ξέρει πάντοτε τί να απαντήσει. Κάποια πράγματα είναι λιγότερο προφανή πολλές φορές και ακόμα και με μια δεύτερη ματιά δεν τα διακρίνεις. Το θέμα είναι να κοιτάξεις και τρίτη και τέταρτη. Κι αν δεν βρεις μονάχος σου τη λύση, ρώτα. Μόνο μην επαναπαύεσαι και μη νιώθεις πως είναι κάτι μάταιο. Νομίζεις πως αυτό το βιβλίο είναι απλό. Μα δεν είναι. Νομίζεις πως αυτό το βιβλίο είναι σύνθετο. Μα δεν είναι. Αυτό το βιβλίο, χωρισμένο σε πέντε νύχτες, πέντε συνεδρίες το θεωρείς ανώφελο, μα δεν είναι. Κι αν το θεωρείς ωφέλιμο, ούτε αυτό είναι. Είναι ένα εργαλείο κι αυτό που επιτελεί το σκοπό του. Είναι ένα εργαλείο της τελεολογίας που αν το χρησιμοποιήσεις σωστά, θα γίνει ωφέλιμο. Ανώφελο θα γίνει μονάχα αν δεν διαβαστεί. Μάλλον, όμως, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Το “Τόλμησε να είσαι ο Εαυτός σου” είναι ήδη Παγκόσμιο Μπεστ Σέλερ και συνεχίζει.

Ο χορός είναι ο στόχος, και κανείς δεν ανησυχεί για το πού θα φτάσει χορεύοντας.

Φυσικά, κάποιος μπορεί όντως να φτάσει κάπου επειδή χόρεψε.

Διότι όσο χορεύει, δε μένει ποτέ στο ίδιο μέρος,

‘Ομως δεν υπάρχει προορισμός

 

 

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ:KIRAWARERU YUKI

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Ichiro Kishimi & Fumitake Koga

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αναστάσιος Αργυρίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Δημήτρης Πήχας

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βίκυ Αυδή

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Ιούνιος 2018

Έντυπη Έκδοση ISBN 978-618-01-2397-5