Συνέντευξη με την Αλέκα Ζωγράφου για το καινούριο της βιβλίο
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή; 

Αρχικά, θα ήθελα να σας πω ότι το βιβλίο και η αγάπη μου για αυτό ξεκίνησε πολύ νωρίς. Πολύ γρήγορα άφησα στην άκρη τα παραμύθια και ξεκίνησα να χάνομαι στα βιβλία της Άλκης Ζέη, της Ζώρζ Σαρρή και της Μαρούλας Κλιάφα. Συνέχισα με άλλους λογοτέχνες και όσο μεγάλωνα, ρουφούσα κάθε λέξη και κάθε αράδα από βιβλία κλασσικών και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και λιγότερο Ξένων λογοτεχνών.

Κάπου στις αρχές του 2008 αποφάσισα δειλά να γράψω το πρώτο μου βιβλίο και ήταν παιδικό. Ακολούθησαν άλλα τρία παιδικά και εκεί… σταμάτησα για λίγο – θέλω να πιστεύω-, γιατί προδόθηκα από ένα «ποτέ». Έτσι είναι αυτά… το «ποτέ» και το «πάντα» προδίδουν. Με θάρρος και όχι θράσος έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα «Αγάπη, όπως αλμύρα». Έτρεμα στην ιδέα της αποτυχίας και ότι μπορεί να έμενε στο ράφι. Ο φόβος μου δεν βγήκε αληθινός και πλέον έχει φτάσει στην τρίτη έκδοση. Κάτι αντίστοιχο και αναπάντεχο συνέβη και με το δεύτερο βιβλίο μου «Άνεργη με Louis Vuitton». Σειρά είχε «Το τανγκό της Ηλέκτρας». Το βιβλίο που μάλλον από τις πωλήσεις του και τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από τους αναγνώστες μου, αγαπιέται εύκολα και απολαμβάνουν το «χάρτινο ταξίδι» που κρύβω στις σελίδες του από την Κέρκυρα και ως τη Μπολόνια.

Συνέντευξη με την Αλέκα Ζωγράφου για το καινούριο της βιβλίο

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Ήθελα με ένα δικό μου τρόπο να πω ότι οι ψυχές που νοσούν από μίσος που διψούν για εκδίκηση και όταν τα βιώματα γίνονται ένα συνονθύλευμα στον αρρωστημένο νου, μόνο να καταστρέψουν μπορούν. Ανταλλάσσουν την καταστροφή με τη δική τους αυτοκαταστροφή και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στη ζωή, έστω και αν το δικό μου μυθιστόρημα είναι αυτό που λέμε: «προϊόν μυθοπλασίας».

Πώς εμπνευστήκατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Καταρχάς θα σας πω ότι ο τρόπος που συγγράφω μπορεί να είναι και λίγο… ανορθόδοξος, αλλά έτσι είμαι εγώ. Πολύ πριν αρχίσω να βουτάω τη γλώσσα στο μυαλό μου και την πένα μου στο μελάνι, με είχε συνεπάρει ένα υπέροχο τραγούδι της Gianna Nannini, το περίφημο Amandoti. Αυτό μου εξασφάλισε την πρώτη λέξη του τίτλου. «Το τανγκό». Όσο για τη δεύτερη λέξη που είναι και το όνομα της ηρωίδας μου, Ηλέκτρα, θα σας ομολογήσω ότι… το «έκλεψα». Η συγκεκριμένη Ηλέκτρα είναι υπαρκτό πρόσωπο. Το όνομά της σημαίνει κεχριμπάρι, μόνο που για όλους όσοι τη γνωρίζουμε, είναι ένα διαμαντάκι ετών 25. Στη συνέχεια, έκλεψα την εικόνα της. Ψιλόλιγνη με μακριά μαλλιά και όμορφα εκφραστικά μάτια. Πλέον, είχα έτοιμη και την εικόνα της ηρωίδας μου. Μόνο που στα μάτια της, εγώ καταφέρνω να διακρίνω την όμορφη ψυχή της. Έτσι, είχα έτοιμη όλη την ηρωίδα. Αυτό που εύχομαι είναι να την καμαρώσω σύντομα να χορεύει το δικό της τανγκό και να είναι ευτυχισμένη… Για την «κλοπή» ευτυχώς, δεν με τιμώρησε. Μου τη χάρισε!!!

Η συγγραφέα Αλέκα Ζωγράφου μας μιλάει για το καινούριο της ερωτικό μυθιστόρημα "Το τανγκό της Ηλέκτρας" από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Πείτε μας δυο λόγια για την ηρωίδα σας την Ηλέκτρα στο μυθιστόρημα.

Η Ηλέκτρα αρχικά είναι ένα κορίτσι που ζει σε ένα γυάλινο κόσμο, αλλά όχι για πολύ! Το ολέθριο σχέδιο του Σίμου Ζέπου γκρεμίζει το πρώτο της ερωτικό σκίρτημα και εκεί θα αρχίσει να κοινωνεί από ένα ποτήρι που η γεύση του είναι πικρή και οι συνέπειες θα κομματιάσουν το γυάλινο κόσμο της και την ψυχή της. Κάποια στιγμή, αποφασίζει να γίνει τιμωρός με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτό, όμως, που τη σώζει, είναι ότι είναι καλή μαθήτρια και μαθαίνει εύκολα τα βήματα του τανγκό. Η σονάτα της ζωής της αρχίζει κάπως έτσι και κάπου εκεί. Σε ένα δίπατο σπίτι στη Βια Ντ’ Αντζέλιο στην Μπολόνια.

Γιατί διαλέξατε την Κέρκυρα και την Μπολόνια ως τόπο των ηρώων σας;

 Αυτή την ερώτηση την έχω ακούσει και από τους αναγνώστες μου! Λοιπόν,  όσον αφορά την Κέρκυρα θα σας πω ότι επικρατεί έντονα το ενετικό στοιχείο, κάτι που με παρέμπεμπε έτσι και αλλιώς στην Ιταλία. Και ίσως κάπου εδώ να μου πείτε και γιατί συγκεκριμένα τη Μπολόνια… Μμμμ! Τα χρώματά της δένουν με την Κέρκυρα, η μια έχει στοές και η άλλη Καντούνια, η μια έχει την Πιάτσα Ματζόρε και η άλλη το Λιστόν. Είναι, όμως, και κάτι ακόμα. Όταν κατά τη γνώμη των γονιών μου «απέτυχα» στις πανελλαδικές εξασφαλίζοντας μια θέση στη Γαλλική φιλολογία, με ετοίμασαν για τη Μπολόνια με την λογική ότι θα γινόμουν γιατρός. Αρνήθηκα. Η ιατρική δεν ήταν για μένα και ούτε εγώ για εκείνη. Μα… ως πόλη που θα περνούσα τα φοιτητικά μου χρόνια, έμεινε «καημός». Με εφαλτήριο το βιβλίο μου από γινάτι την επέλεξα!

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Αλέκας Ζωγράφου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Ποια είναι τα μηνύματα που περνάτε μέσα από το βιβλίο σας; 

Μηνύματα κάποια προς μίμηση και κάποια προς αποφυγή. Η καταστροφική μανία, ο μεγάλος θυμός που δεν ημερώνει και οι συνέπειες που επιφέρει. Τη λύτρωση που προκύπτει όταν η μοίρα χτυπάει τις ζωές των ηρώων σαν ξεχασμένα, ανοιχτά παντζούρια σε μια μπόρα που από παντού αναδίδει τη δυσοσμία της καταστροφής και της εκδίκησης.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου; 

Δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς. Φτάνει μόνο να σας πω ότι ξεκίνησα στις αρχές του Φλεβάρη του 2019 με όρεξη και το σταμάτησα όντας στα σπάργανα η ιστορία. Χωρίς γιατί… έτσι μου! Κάπου στα τέλη Οκτώβρη άνοιξα τον υπολογιστή μου και ως τα τέλη Γενάρη είχα ολοκληρώσει το μυθιστόρημα. Έγραφα καθημερινά και κυρίως πολύ αργά το βράδυ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τη συγγραφή; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Η συγγραφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου πια… Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πλέον τη ζωή μου χωρίς εκείνη. Νομίζω ότι έχω μέχρι στιγμής κάνει ένα καλό deal με την έμπνευση, την πλοκή και οπωσδήποτε τη γραφή, αν τηρήσουμε τη… «συμφωνία», έτσι θα πορευτούμε. Μαζί! Τώρα για το αν ετοιμάζω κάτι καινούριο; Ναι! Γράφω πυρετωδώς ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό με άξονα ένα αληθινό γεγονός που θέλω να πιστεύω ότι περίτεχνα τα μπλέκω με τη μυθοπλασία και τον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι τόσο οι ήρωες μου όσο και εγώ να σκαρφαλώσουμε σε κάποιο ράφι στις βιβλιοθήκες των αναγνωστών μου.

Λίγα λόγια για την Αλέκα Ζωγράφου :

Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σήμερα κατοικεί στην Αθήνα και εργάζεται στην τηλεόραση. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, αλλά πολύ γρήγορα, η αγάπη της για τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας της άλλαξε τα σχέδια και έτσι, ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου.Έχει εργαστεί στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, υπεύθυνη σε μόνιμες στήλες για την ομορφιά, την υγεία, το βιβλίο και τις ανθρώπινες σχέσεις, ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και στο ραδιόφωνο στη σύνταξη και εκφώνηση ειδήσεων.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project