Πηγή: skai.gr

Το κυνήγι και η συνεχής επιδίωξη της ευτυχίας είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους ανθρώπους. Oι κάτοικοι στην Δανία έχουν βρει την λύση!

Πολλοί πιστεύουν πως η ευτυχία και η προσωπική ευημερία είναι απόρροια κάποιας επαγγελματικής επιτυχίας και συνδέεται κατά κανόνα με την απόκτηση αγαθών και του κέρδους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πως η ευτυχία βασίζεται αλλού. Σύμφωνα με αυτή την άποψη η χαρά της ζωής βρίσκεται στις ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις. Για τους πολίτες στη Δανία η ευτυχία αποτελεί συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως η  επαγγελματική επιτυχία και η άριστη σχέση μεταξύ των συνανθρώπων.

Η μικρή αυτή σκανδιναβική χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται να έχει βρει ακριβώς το νόημα της ευτυχίας. Σαφέστατα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δανία συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Σε κορυφαίες θέσεις της έρευνας περί ευτυχίας των κατοίκων βρίσκονται και όλες οι γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικά το 2020 την πρωτιά πέτυχε η Φινλανδία και ακολούθησε η Δανία και έπειτα η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση της κατάταξης που ερευνά τον δείκτη ευτυχίας σε 149 χώρες, υπό την αιγίδα του 0ΗΕ.

Πηγή: visitDenmark.com

Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν την ευκαιρία στους Δανούς και τους γείτονές τους να μας δώσουν το σωστό παράδειγμα.

Τι κάνει όμως τους Δανούς τόσο ευτυχισμένους; Η Δανία είναι μία χώρα που παρέχει στους πολίτες της ένα υψηλότατο βιοτικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η χώρα δίνει έμφαση σε ένα σύστημα αρκετά οργανωμένο χωρίς να παραγκωνίζει κανέναν. Τα χαμηλότατα ποσοστά πολιτικής διαφθοράς δημιουργούν ένα κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων και των κυβερνήσεων. Σε επίσης χαμηλό μήκος κύματος , βρίσκονται και τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα (3,14%).  Μάλιστα σε περίπτωση που κάποιος χάσει την δουλειά του, το κράτος υποχρεούται να καλύπτει τον μισθό του εργαζομένου για τέσσερα χρόνια καθώς επίσης και να βρει καινούρια απασχόληση στον ενδιαφερόμενο. Η χαρά των πολιτών επίσης διακυβεύεται και από την έλλειψη εγκληματικότητας. Η Δανία έχει χαρακτηριστεί από τις πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα  εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί στους κόλπους της κοινωνίας. Δεν είναι απλά μία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς αλλά και μεταξύ αγνώστων. Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δωρεάν. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το υγιεινομικό σύστημα της Δανίας είναι ένα από τα πιο σταθερά και ισχυρά στην Ευρώπη.

Δανία
Πηγή: denmark-pictures.com

Το τίμημα μιας χώρας με τον κρατικό μηχανισμό της σε πλήρη λειτουργία είναι βαρύ. Η Δανία είναι η χώρα με την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη. Η υψηλότατη καταβολή φόρων όμως, δεν φαίνεται να ανησυχεί και να προβληματίζει τους κατοίκους της. Οι Δανοί πιστεύουν πως κατά κάποιο τρόπο το κράτος τους επιστρέφει τα χρήματά τους πίσω παρέχοντας τους μία χώρα ιδανική για διαβίωση. Τον τελευταίο καιρό η δανέζικη κυβέρνηση έχει δεχτεί ιδιαίτερα αυστηρή κριτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δανία έχει υιοθετήσει μία πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Ορισμένοι την χαρακτηρίζουν οριακά ξενοφοβική.

Χαρακτηριστικό της ευτυχίας και της ανεμελιάς των Δανών είναι το hygge.

Η λέξη αυτή έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα και ανακαλύφθηκε από συγγραφείς που ασχολούνται με το ευ ζην. Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση στα ελληνικά για να προσδιοριστεί η λέξη, ωστόσο ετυμολογικά συνδέεται με την αγγλική λέξη hug, δηλαδή αγκαλιά. Περισσότερο θα μπορούσαμε να πούμε ότι το hygge προσδιορίζει μία κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, της απόλαυσης και της άνεσης μέσα από καθημερινά πράγματα. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής που επιδιώκει να έχει η πλειονότητα των κατοίκων της Δανίας. Μία ευτυχία βασισμένη σε καθημερινές απολαύσεις και σε μία αρμονία.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.