Κίνημα Me Too
Πηγή: Pinterest | @HerCampus

Το κίνημα Me Too ξεκίνησε το 2006, με την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Tarana Burke να χρησιμοποιεί την φράση για πρώτη φορά. Στο παρελθόν είχε δεχθεί και η ίδια σεξουαλική κακοποίηση. Έχοντας εργαστεί για χρόνια ως κοινωνική λειτουργός και αφού ήρθε σε επαφή με περιθωριοποιημένους και κακοποιημένους ανθρώπους δραστηριοποιήθηκε με το θέμα τη σεξουαλικής βίας. Προσπαθούσε με αυτόν τον τρόπο να ενοποιήσει τα θύματά αυτού του είδους βίας. Ωστόσο, το κίνημα αυτό ξεχάστηκε για μερικά χρόνια.

Το έφεραν ξανά στα φώτα της δημοσιότητας το 2017 οι New York Times με την υπόθεση «Harvey Weinstein». Ο τελευταίος κατηγορήθηκε από περισσότερες από 100 γυναίκες πως τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Ο Weinstein απειλούσε όσες κοπέλες του αντιστέκονταν, ότι θα τις καταστρέψει και πως δεν θα μπορέσουν να βρουν ποτέ ξανά δουλειά. Πολύ γνωστά ονόματα γυναικών του Hollywood είχαν πέσει θύματα της αισχρής δράσης του που παρέμενε άγνωστη πίσω από το περιβόητο όνομά του.

Πως ξεκίνησε όμως αυτή η μεγάλη αποκάλυψη;

Η Alyssa Milano ανέβασε ένα post στο Twitter, στο οποίο έγραφε τα εξής:

Αν όλες οι γυναίκες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση έγραφαν #metoo στο status τους, τότε ίσως να μπορούσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους την αίσθηση των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα. Στην ίδια δημοσίευση ζήτησε από του ακόλουθούς της να γράψουν #metoo στα σχόλια, εάν έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet. pic.twitter.com/k2oeCiUf9n

— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) October 15, 2017

 

Μέσα σε 24 ώρες, πάνω από 12 εκατομμύρια ακόλουθοι, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες, έγραψαν το παραπάνω hashtag κάτω από το post κατηγορώντας πολλούς διάσημους και μη. Σε αυτό το post, φυσικά, δεν έλλειπαν και τα σχόλια διάσημων γυναικών που έγιναν σύμβολα, ώστε να ταυτιστεί ακόμα περισσότερο το κοινό, παίρνοντας θάρρος να μιλήσει.

Τι κατόρθωσε τελικά το κίνημα Me Too;

Αν κοιτάξει κανείς γύρω του και ανοίξει τα αυτιά του θα ακούσει αμέτρητες Me Too ιστορίες. Δυστυχώς αυτό συνιστά μια τραγική πραγματικότητα. Αν διαβάσουμε τα επίσημα ποσοστά των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης ανά τον κόσμο καθημερινά είναι αδιανόητα. Ο κόσμος όμως δεν μιλάει. Γι’ αυτό τέτοιου είδους περιστατικά αποσιωπώνται και θάβονται στις ψυχές των θυμάτων. Το μεγάλο κατόρθωμα του Me Too κινήματος ήταν η τεράστια κινητοποίηση που μπόρεσε να αναδυθεί από τον χώρο των social media και η δημιουργία μιας σπουδαίας δυναμικής. Ένα κίνημα σαν κι αυτό προσπάθησε να γκρεμίσει το αίσθημα της ντροπής, της σιωπής, των τύψεων και έδωσε μια γερή γροθιά στα σαθρά θεμέλια της σεξουαλικής βίας.

Πηγή: Pinterest| @dallasnews.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ