Καπνεργοστάσιο

Ηχογράφηση από τη Ναταλία Σφήκα:

Εν μέσω πανδημίας, σε ανύποπτο χρόνο, βρέθηκα στον Κολωνό. Μία περιοχή που έχω περπατήσει πολύ λίγες φορές στην ζωή μου στην φαντασμαγορική πρωτεύουσα. Ξαφνικά, αντίκρισα μπροστά μου ένα κτήριο που έλαμπε ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχει σε αυτή την βιομηχανική περιοχή ένα κτήριο τόσο πολύχρωμο και τόσο θηριώδες, το καινούργιο Καπνεργοστάσιο. Κατευθείαν έκανα την κίνηση να εισέλθω, όπου και με πληροφόρησαν ότι είναι ακόμα προς κατασκευή και να αναμείνω τα εγκαίνιά του συνοδευόμενα με μια εξαιρετική έκθεση. Η ώρα ήρθε στης 11 Ιουνίου από την ομάδα της ΝΕΟΝ που μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό δρώμενο μέχρι και της 31 Δεκεμβρίου του 2021, την έκθεση Portals/ Πύλες.

Καπνεργοστάσιο
Glenn Ligon (γενν. 1960, Μπρονξ, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) Waiting for the Barbarians, 2021 (λεπτομέρεια) Nέον Διαστάσεις μεταβλητές

Η ιστορία

Το Καπνεργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1930 με σκοπό να στεγάσει τις βιομηχανίες καπνού της εποχής. Πλέον έχει περάσει στα χέρια της Βουλής των Ελλήνων. Στα πλαίσια της αναδόμησης του, η καλλιτεχνική ομάδα ΝΕΟΝ υπό την επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη μας παρουσιάζει μια έκθεση σταθμό για την ελληνική ιστορία. Η έκθεση έχει ως ορόσημο την ελληνική επανάσταση, η οποία επέφερε τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Προσπαθεί να μας υπενθυμίσει τα ιδεώδη της συλλογικής προσπάθειας για ανεξαρτησία και επαναπροσδιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμαστε στην εξέλιξη την οποία αποζητούμε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα. Στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινότητας η οποία θα επέλθει μέσα από την κρίση της ανθρώπινης ζωής και των αξιών της και που βρίσκεται σε μια απροσδιόριστη καμπή έπειτα από την παγκόσμια πορεία της πανδημίας.

Η έκθεση

Καπνεργοστάσιο
Kutluğ Ataman (γενν. 1961, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) Küba, 2004 Εγκατάσταση βίντεο 40 καναλιών με ήχο, 40 χρησιμοποιημένες καρέκλες, 40 τραπέζια, 40 τηλεοράσεις Διαστάσεις μεταβλητές Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου & Adam Pendleton (γενν. 1984, Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια, Η.Π.Α.)

Στην έκθεση της ομάδας ΝΕΟΝ στο Καπνεργοστάσιο θα παρακολουθήσουμε εγκαταστάσεις και έργα καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο. Έργα τα οποία προσπαθούν να μας μεταλαμπαδεύσουν την ανάγκη της ανθρώπινης οντότητας για ένωση και όχι διχόνοια. Θα παρακολουθήσουμε έργα από μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Ναυρίδης, ο Γιάννης Κουνέλης, η Μαρία Λοιζίδου, ο Πάνος Κοκκινιάς αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες τους εξωτερικού όπως ο Steve McQueen, ο Francis Picabia, ο Solange Pessoa κ.α.

Στόχος της έκθεσης στο θρυλικό Καπνεργοστάσιο είναι ο επαναπροσδιορισμός των δημόσιων χώρων αλλά και των ιδιωτικών. Αναφερόμαστε στην πορεία του ανθρώπου μέσα από τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στην κοινότητά του. Αλλαγές που μπορεί να προήλθαν είτε από τον ίδιο είτε από τα υπόλοιπα όντα που μοιράζονται τον ίδιο χωρόχρονο. Αλλαγές με ηθικό, κοινωνικό, πολιτικό και κυρίως ταξικό χαρακτήρα που αφορούν όλους μας όπου και αν κατοικούμε.

Στόχος είναι να αντιληφθούμε ότι η ανθρώπινη νόηση έχει εγκλωβίσει αβυσσαλέα την ύπαρξή της, επικεντρωμένη σε όσα την χωρίζουν και όχι σε όσα την ενώνουν.
Καπνεργοστάσιο
Εγκατάσταση έργου του Jeffrey Gibson She knows other worlds, 2019

Εν μέσω αυτής της πανδημίας ηθικών αξιών όπου στροβιλιζόμαστε κοντά στα δύο χρόνια, ανοίγουν πύλες στον ορίζοντα του κόσμου μας οι οποίες μας καθοδηγούν προς την εξιλέωση. Εξιλέωση φερόμενη από την ανάγκη μας για αλλαγή και επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης πλευράς μας. Πόσο ακόμα θα αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας σαν μια αποκλειστικά ατομική υπόθεση; Πόσο ακόμα θα αφήνουμε τις αδικίες του κόσμου να μην διαπερνάνε την ρουτίνα που έχουμε σχεδιάσει για την ζωή μας;

Σπουδαίοι καλλιτέχνες του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Καπνεργοστάσιο για να μας προβληματίσουν αναφορικά με την έννοια της λέξης ανθρωπιά.

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε;

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο Βουλής, Λένορμαν 218

Συνεργασία: Βουλή των Ελλήνων + ΝΕΟΝ

Επιμέλεια: Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ & Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago

Διοργάνωση: ΝΕΟΝ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, El Anatsui, Δημήτρης Αντωνίτσης, Kutluğ Ataman, Απόστολος Γεωργίου, Joana Choumali, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Ευσταθίου, Brendan Fernandes, Jeffrey Gibson, Robert Gober, Βαγγέλης Γκόκας, Sonia Gomes, Felix Gonzalez-Torres, Shilpa Gupta, Elif Kamisli, Βλάσης Κανιάρης, Kapwani Kiwanga, Πάνος Κοκκινιάς, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Γιαννης Κουνέλλης, Louise Lawler, Glenn Ligon, Liliane Lijn, Μαρία Λοϊζίδου, Tala Madani, Teresa Margolles, Steve McQueen, Sidsel Meineche Hansen, Marisa Merz, Ad Minoliti, Κώστας Μπασάνος, Άλεξ Μυλωνά, Νίκος Ναυρίδης, Toyin Ojih Odutola, Duro Olowu, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Cornelia Parker, Μαρία Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Adam Pendleton, Solange Pessoa, Francis Picabia, Gala Porras-Kim, Michael Rakowitz, Ed Ruscha, Dana Schutz, Paul Mpagi Sepuya, Elias Sime, Χριστιάνα Σούλου, Do Ho Suh, Αλέξανδρος Τζάννης, Anna Tsouhlarakis, Adriana Varejão, Erika Verzutti, Adrián Villar Rojas, Danh Võ, Daphne Wright, Billie Zangewa.

Οι νέες αναθέσεις είναι προς τους καλλιτέχνες: Αναστασία Δούκα, Brendan Fernandes, Elif Kamisli, Πάνο Κοκκινιά, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Glenn Ligon, Μαρία Λοϊζίδου, Teresa Margolles, Ad Minoliti, Duro Olowu, Gala Porras-Kim, Michael Rakowitz, Αλέξανδρο Τζάννη, Adrián Villar Rojas και Danh Võ.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ