Πηγή εικόνας: pinterest.com |@The Fashion Folks @Flickr @rickerlrthemes

Το ρούχο εμφανίστηκε πολλά χρόνια πριν και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προφύλαξης από τη φύση και τις καιρικές συνθήκες. Η πορεία του άρχισε από την εμφάνιση του homo erectus, συνεχίστηκε με την εμφάνιση του homo neaterdal, φτάνοντας στην εμφάνιση του homo sapiens. Κάπου εκεί, έγινε η επανάσταση και ο διαχωρισμός του γυναικείου ρούχου από τα υπόλοιπα.

Φτάνοντας στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα παρατηρείται η άνθηση στην έννοια της μόδας. Ριζικές αλλαγές, τολμηρές προσθήκες, εξτρίμ συνδυασμοί κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στα χρόνια. Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της Ημέρα της Γυναίκας μαζί με τους αγώνες και τις επαναστάσεις στο βωμό των γυναικείων δικαιωμάτων, επικροτούμε και απογειώνουμε το γυναικείο στυλ.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Burda Style

Ριζικές αλλαγές μέσα στα χρόνια

Δεκαετία 1910-1920

Φαρδιές γραμμές, φούστες και φορέματα με πιέτες και σκισίματα μέχρι τον γοφό γίνονται μέρος στη γυναικεία ντουλάπα. Εκτός, όμως, από το ενδυματολογικό στυλ, το τακούνι των τεσσάρων πόντων αρχίζει να φοριέται από όλες τις γυναίκες για κάθε μέρα. Για τις βραδινές εμφανίσεις προτιμάται η γόβα στιλέτο.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Vintagedancer.com

Coco Chanel

Την ίδια περίοδο η Coco Chanel δημιουργεί το δικό της ρούχο, τη δική της τάση. Λανσάρει το γυναικείο παντελόνι και προωθεί τις παγιέτες και το flapper dress.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Harper’s Bazaar

Madelein Vionnet

Η Madeleine Vionnet θεωρείται η «αρχιτέκτονας» της ραπτικής. To 1912 δημιούργησε το δικό της ατελιέ και έφτιαξε άνετα ρούχα με στυλ, επηρεασμένα από τα αγάλματα της Αρχαίας Ελλάδας. Πολλές κυρίες ερωτεύτηκαν τις δημιουργίες της και όπως είχε δηλώσει η ίδια: «Όταν μια γυναίκα χαμογελάει, τότε πρέπει να «χαμογελάει» και το φόρεμα που φοράει».

γυναίκα
Πηγή εικόνας: Vein Magazine
γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@MIS PAPELICOS

Δεκαετία 1930-40

Το 1930, η παγκόσμια οικονομική κρίση του Αμερικάνικου Κραχ δημιούργησε δυσκολίες σε πολλούς τομείς, όπως και στη μόδα. Εκείνη την περίοδο τα φερμουάρ φεύγουν από το επίκεντρο και τα αντικαθιστούν τα κουμπιά, ενώ επιβάλλει καπέλα τύπου καμπάνες. Επίσης, υπάρχουν μόνο αποθέματα σε βαμβάκι και μαλλί και όλα τα ρούχα είναι απλά. Το ’30,  δημιουργείται στην Αμερική η μαζική παραγωγή ready-to-wear. Έτοιμα ενδύματα, τα οποία προορίζονται να φορεθούν χωρίς σημαντική αλλαγή.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Vintagedancer.co

Το 1940 η μόδα περνάει σε μεγαλύτερη ύφεση. Γυναίκες και άντρες υιοθετούν τη βισκόζη, ένα φυτικό υλικό, το οποίο μοιάζει με μετάξι. Συγχρόνως, οι σχεδιαστές δημιουργούν ένα συνεταιρισμό με την επωνυμία «Incorporated Society of Fashion Designers» που έφτιαχνε τα καλύτερα ρούχα της εποχής. Μακριά φουλάρια και τσόκαρα έγιναν η τάση της περιόδου.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Vintagedancer.com

McCardell

Η McCardell θεωρείται η δημιουργός της αμερικανικής μόδας. Δημιούργησε κομψά και ευκολότερα κομμάτια. Κάποια από αυτά ήταν τα wrap φορέματα, οι πιέτες, τα ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι, το twill, το gingham και το jean.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Seanwork

Δεκαετία του 1950

Τα ψηλοτάκουνα φοριούνται παντού και πάντα, τα φορέματα αποκτούν Α’ γραμμή, οι μπλούζες γίνονται πιο κοντές και πιο στενές και τα στράπλες αρχίζουν να φοριούνται όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα, γίνονται τάση τα δερμάτινα, οι σαλοπέτες, οι μεγάλες τσέπες, οι κλος φούστες και φορέματα. Οι νεότεροι σε ηλικία υιοθετούν το total black look και το pin-up style αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Chasing Daisies
γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@It’s Rosy

Δεκαετία του 1960-1970

Αρχίζει να κυριαρχεί το ροκ και επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Η μίνι φούστα, το κάπρι παντελόνι και τα σορτσάκια γίνονται σύμβολα των καιρών. Τα μαγιό γίνονται πιο αποκαλυπτικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. To ’70 είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό. Η σεξουαλική και η ατομική απελευθέρωση γίνονται τα βασικά στοιχεία της εποχής. Στοιχεία που επηρεάζουν και τον τομέα του ρούχου. Η κυριαρχία των hippies είχε αρχίσει. Σκισμένα τζιν, ταγάρια, στρογγυλά γυαλιά, μακριά μαλλιά, καφτάνια ήταν τα κομμάτια του στυλ τους. Εκτός από τους hippies εμφανίζονται οι Goths και Punks, που αυτό σημαίνει δερμάτινα jackets, total black, μπότες, μποτάκια, smoky eyes και σκούρα κραγιόν.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: blogdamaricalegari.com.br

Mary Quant

Η Mary Quant είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μίνι φούστα, η οποία κατά τη διάρκεια του ’60 βρήκε την έμπνευσή της στους δρόμους του Λονδίνου. Τα κοντά φορέματα της με έντονα χρώματα, με printed και funky καλσόν όρισαν μία νέα εποχή. Σε μια συνέντευξή της είχε πει: «Τα κορίτσια που περπατούσαν στην King’s Road εφηύραν το μίνι. Έφτιαξα εύκολα, νεανικά, απλά ρούχα, με τα οποία μπορούσε κάποιος να κινηθεί, να τρέξει και να πηδήξει.»

γυναίκα
Πηγή΄εικόνας: knittingkonrad.com
γυναίκα
Πηγή εικόνας: flickr.com

Dame Vivienne Westwood

Η Dame Vivienne Westwood είναι ο λόγο που η αισθητική της punk συνάντησε τα σχέδια της υψηλής μόδας. Το ρούχο παίρνει άλλη διάσταση. Είναι ακτιβίστρια, επιχειρηματίας και σχεδιάστρια. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στα πολιτικά δικαιώματα και στην κλιματική αλλαγή, στοιχεία που βοήθησαν στις δημιουργίες της. Ξεκίνησε το σχεδιασμό ενδυμάτων για την punk μπουτίκ «SEX» στη δεκαετία του ’70, ενώ σήμερα έχει τον δικό της οίκο.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Vivienne Westwood

Δεκαετία 1980-1990

Μακριά και κοντά μαλλιά φουσκωμένα με αφρό και κολλημένα πίσω. Σούπερ μίνι, μακριές φαρδιές φούστες, ψηλά και χαμηλοκάβαλα παντελόνια με πιέτες και ζώνες. Ποδηλατικά κολάν και φαρδιές παντελόνες. Μονοχρωμίες, τονισμένοι ώμοι, έντονα μοτίβα, μεγάλες βάτες και περμανάντ στα μαλλιά. Ήταν μερικά κομμάτια, που είχαν οι γυναίκες στην ντουλάπα τους εκείνη την περίοδο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται βιοτεχνίες, που βασίζονταν στο αθλητικό ρούχο. Γι’ αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη ευθύνεται η Jane Fonda, η οποία είχε αρχίσει να δημιουργεί κασέτες γυμναστικής.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Live About
γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@The Fashion Folks

Rei Kawakubo

Η Rei Kawakubo πάντα αμφισβητούσε τις παραδοσιακές δομές της μόδας. Ρούχο με μεγάλα γεωμετρικά μοτίβα και τα φθαρμένα φορέματα σε ουδέτερα χρώματα έχουν χτίσει το προσωπικό της μοντέρνο στιλ στη μόδα.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: denverartmuseum.org
γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Instagram

Miuccia Prada

Η Miuccia Prada ανέλαβε το leatherworking brand και το μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής μόδας. Με κίνητρο το δικό της όραμα κατάφερε να δημιουργήσει έναν διεθνή οίκο μόδας, αλλά και να ξεκινήσει έναν νέο οίκο το 1992, τον Miu Miu.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@BuzzFeed

Από το 2010 μέχρι και σήμερα

 Το ρούχο είναι ένα, αλλά η μόδα ανακυκλώνεται συνεχώς, επαναφέροντας τάσεις παλαιότερων δεκαετιών, συνδυάζοντας το παλιό με το πιο σύγχρονο.

γυναίκα
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Shantelle Photography

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project