Diversity | Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Το diversity στη βιομηχανία της μόδας

Το diversity ή αλλιώς η ποικιλομορφία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη βιομηχανία της μόδας. Πριν μερικά χρόνια για τους περισσότερους σχεδιαστές η αναπαράσταση λευκών και αδύνατων μοντέλων ήταν ο κανόνας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η διαφορετικότητα στις σειρές μοντέλων των Fashion Weeks φαίνεται να έχει αυξηθεί. Μεγάλοι οίκοι μόδας – Calvin Klein, Chanel, Versace – μεταξύ του 2013 και 2018 παρουσίασαν τις δημιουργίες τους διαφορετικού χρώματος και διαφορετικού μεγέθους μοντέλα.

Μοντέλα και σχεδιαστές του diversity

Ωστόσο, ο περιορισμένος ορισμός της ομορφιάς της μοντελοποίησης επεκτάθηκε χάρη στην άνοδο των Ashley Graham, Paloma Elsesser και πολλών νέων μοντέλων που αντιπροσώπευαν πραγματικές γυναίκες και όχι υψηλά ιδανικά. Οι πολυτελή οίκοι Louis Vuitton και Balmain επέτρεψαν στους μαύρους σχεδιαστές Olivier Rousteing και Virgil Abloh να δημιουργήσουν σε χώρους που ήταν κάποτε κλειστοί σε έγχρωμους ανθρώπους. Τρανς γυναίκες και άντρες, όπως οι Αndreja Pejic, Teddy Quinlivan και Natham Westling μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για την ανακάλυψη τους εαυτού τους. Ανέδειξαν τη σημασία των καλλιτεχνικών προσπαθειών τους και όρισαν από την αρχή τις παλιές έννοιες του στυλ.

Ashley Graham | Πηγή εικόνας: pinterest.com
Paloma Elsesser | Πηγή εικόνας: pinterest.com
Αndreja Pejic | Πηγή εικόνας: pinterest.com
Teddy Quinlivan | Πηγή εικόνας: pinterest.com
Natham Westling | Πηγή εικόνας: pinterest.com

Οι προσπάθειες των κινημάτων #Metoo και #GenerationZ

Σε αυτή την ένταξη βοήθησαν ευρύτερα κοινωνικά κινήματα, όπως αυτών της φεμινιστικής ομάδας #MeToo και του #Generation Z. Με τον τρόπο τους, δηλαδή, επηρέασαν την κατανόηση του κόσμου για το τι είναι κομψό και ποιες φωνές πρέπει πραγματικά να ακουστούν. Οι προσπάθειες αυτές, στην αρχή, βρήκαν αρνητικό αντίκρυσμα. Αμφισβητήθηκαν από την άνοδο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στα οποία ο τηλεθεατής, είχε μετατραπεί σε έναν μη σκεπτόμενο άνθρωπο, σε έναν μη παθητικό καταναλωτή.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Όταν η Michelle Obama έκανε το diversity μόδα στη μόδα

Σημαντικό αντίκτυπο σε όλη αυτή την προσπάθεια είχε η Michelle Obama, η οποία βοήθησε στον καθορισμό προτύπων στη βιομηχανία της μόδας. Η πρώην πρώτη κυρία υπερασπίστηκε το ταλέντο της αμερικανικής σχεδίασης καθ’όλη τη διάρκειά της στον Λευκό Οίκο, εισάγοντας ένα νέο κοινό σε ονόματα, όπως οι Maria Cornejo, Narciso Rodriguez και Jason Wu, ενώ υποστήριξε και νέες μάρκες, όπως το J.Crew. Γι αυτούς τους λόγους η παρουσία της Michelle Obama έγινε μέρος στην εικόνα της μόδα και της αμερικανικής ιστορίας.

Η συνάντηση του έγχρωμου σχεδιαστή Olivier Rousteing με τον γαλλικό οίκο Balmain

Στην έξοδο του Christophe Decarnin από τον οίκο Balmain, ο 25χρονος Olivier Rousteing έγινε ο δημιουργικός διευθυντής του γαλλικού σπιτιού, μια κίνηση που προκάλεσε αναταραχή εκείνη την εποχή. Η συνάντηση του νεαρού δημιουργού με τον γαλλικό οίκο έσπασε κάθε όριο. Ειλικρινής σχετικά με την έντονη σχέση της μόδας με τη φυλή και την ανάγκη για μεγαλύτερη ένταξη, ο Rousteing έχει γεμίσει τις εικόνες του Balmain με τα σέξι ρούχα του και έναν παγκόσμιο στρατό ομορφιάς. Ο Olivier Rousteing άνοιξε το δρόμο για σημαντικές ανακαλύψεις, όπως ο διορισμός του Virgil Abloh ως καλλιτεχνικού διευθυντή των ανδρικών ενδυμάτων Louis Vuitton επτά χρόνια αργότερα.

Olivier Rousteig | Πηγή εικόνας: pinterest.com
Virgil Abloh | Πηγή εικόνας: pinterest.com

Οι transgender αποκτούν φωνή μέσω της μόδας

Οι τρανς άνθρωποι ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινότητας της μόδας, αλλά σπάνια τους επιτρέπεται να ζήσουν την αλήθεια τους. Vintage αστέρια όπως οι April Ashley, η Caroline Cossey και η Tracey Norman αναδείχτηκαν για το ταλέντο τους, αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες σταδιοδρομίας τη στιγμή που το φύλο τους έγινε γνωστό στο κοινό. Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, η σημερινή γενιά ήταν σε θέση να εκφραστεί διατηρώντας την παρουσία τους στο κοινό. Πρωτοποριακά μοντέλα, όπως η Andreja Pejić και η μούσα Riccardo Tisci Lea T

Γνωστά μοντέλα που προωθούν το diversity

  • Heejung Park

Ξεκίνησε από την πατρίδα της, τη Νότια Κορέα, η Heejung Park έχει περπατήσει σε πασαρέλες ανά τον κόσμο εκπροσωπώντας τους μεγαλύτερους οίκους μόδας. Η ιδιαίτερη ομορφιά και τα ξεθωριασμένα φρύδια της, είναι αυτά που την κάνουν ιδιαίτερη.

Heejung Park | Πηγή εικόνας: pinterest.com
  • Marquita Pring

Η Marquita Pring είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της plus size βιομηχανίας. Η μεγαλύτερη συνεργασία είναι αυτή με τον Jean Paul Gaultier, ενώ στόχος της είναι μια συνεργασία που θα επικεντρώνεται εξ’ ολοκλήρου στο πρόσωπό της με τον οίκο Chanel και τη Lancome.

Marquita Ping | Πηγή εικόνας; pinterest.com
  • Hiandra Martinez

Το 2017 άνοιξε την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Η Hiandra Martinez κατατάχθηκε στη λίστα με τα πιο περιζήτητα νεοεισαχθέντα μοντέλα. Έκτοτε, το μοντέλο με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έχει μόνιμη θέση στο crew της Chanel και του Valentino.

Hiandra Martinez | Πηγή εικόνας: pinterest.com

Transgender, vitiligo, plus size

  • Aaron Philip

Το 18χρονο τρανς μοντέλο, με μειωμένη κινητικότητα, άρχισε να μοιράζεται το ταξίδι του ως gender fluid και να καταπολεμά την εγκεφαλική παράλυση στο blog της στο Tumblr. Επίσης σε μια συνέντευξη είχε τονίσει « Η αναπηρία μου είναι μέρος μου, αλλά δεν καθορίζει ολόκληρη την ταυτότητά μου. Δεν καθορίζει την αξία μου, για το τι μπορώ ή δεν μπορώ να κάνω.»

Aaron Philip | Πηγή εικόνας: pinterest.com
  • Winnie Harlow

Η Winnie Harlow είναι από τον Καναδά και αποτελεί μία από τις πιο περήφανες εκπροσώπους για τη λεύκη του δέρματος (vitiligo).

Winnie Harlow | Πηγή εικόνας: pinterest.com
  • Tess Holiday

Έχει δηλώσει ότι δέχθηκε έντονο εκφοβισμό στην πέμπτη τάξη για το βάρος και το χλωμό δέρμα της και επειδή ζούσε με την οικογένειά της σε ένα τρέιλερ πίσω από το σπίτι των παππούδων της. Έφυγε από το σχολείο σε ηλικία 17 ετών, αφού δεχόταν απειλές θανάτου. Σήμερα έχει κατακτήσει με τον δικό της τρόπο τον χώρο της μόδας.

Tess Holiday | Πηγή εικόνας: pinterest.com

 


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 
Προηγούμενο άρθροΤο Δικό σου Λευκό Oversized Πουκάμισο
Επόμενο άρθροΚαθιστική vs Ορθοστατική εργασία
Αυτό που με έκανε να αρχίσω την αρθρογραφία ειναι η περιέργεια που έχω για κάθε τι καινούργιο που θέλω να δοκιμάσω. Σίγουρα δεν είμαστε όλοι για όλα, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να δοκιμάσουμε και αν δεν μας αρέσει το αφήνουμε. Οι θετικές σκέψεις, η χαρά και οι όμορφοι χαρακτήρες ειναι βασικά στοιχεία για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Και η κατευθυντήρια γραμμή που ακολουθώ είναι η ανοχή για ο,τι είναι διαφορετικό, για ο,τι θεωρώ εγώ αφύσικο..