Θεόδωρος Βρυζάκης
pinterest.com

Η ζωή του:

Ο Θεόδωρος Βρυζάκης γεννήθηκε στη Θήβα το 1814. Ο πατέρας του, θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα, όταν απαγχονίστηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Αφήνοντας τον ίδιο και τον αδερφό του Ευθύμιο ορφανούς. Τα δύο παιδιά το 1828, βρήκαν καταφύγιο στο ορφανοτροφείο του Καποδίστρια στην Αίγινα. Με τη βοήθεια του Βαυαρού φιλόλογου Friedrich Thiersch ο Βρυζάκης το 1832 πήγε στο Μόναχο στο «Πανελλήνιον». Ένα σχολείο για τα παιδιά αγωνιστών της Επανάστασης. Στο Μόναχο ήταν ο πρώτος Έλληνας ζωγράφος που έγινε δεκτός το 1844 για να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Θεωρείται «πρόδρομος» της Σχολής του Μονάχου. Εκεί λάμβανε την υποτροφία της ελληνικής παροικίας της πόλης. Κατά την δεκαετία 1845–1855, ταξίδεψε κι έζησε σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης για καλλιτεχνική ενημέρωση. Με εξαίρεση τη διετία 1848–1850, όταν επέστρεψε προσωρινά στην Ελλάδα. Το 1855 συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με το έργο του Η Έξοδος του Μεσολογγίου. Πέθανε στο Μόναχο στις 6/12/1878 και κηδεύτηκε στο τότε Α’ Νεκροταφείο της πόλης. Με την διαθήκη του, άφησε κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όλα τα έργα του ατελιέ του και 760 μάρκα για την επισκευή της οροφής της ελληνικής εκκλησίας Salvatorkirche, του Μονάχου.

Το έργο του:

Εκτός από ιστορικά θέματα ο Βρυζάκης ζωγράφισε προσωπογραφίες αλλά και θρησκευτικές παραστάσεις. Γενικώς για τα έργα του Βρυζάκη, μπορούμε να πούμε ότι έχουν εμφανή τα δείγματα της επιρροής των Βαυαρών διδασκάλων του και ιδιαίτερα του Peter von Hess. Οι ελαιογραφίες του θεωρούνται ως τα κατεξοχήν δείγματα των Ελλήνων ρομαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα. Οι περισσότεροι από τους οποίους σπούδασαν στην Γερμανία και δημιούργησαν την λεγόμενη «Σχολή του Μονάχου». Από αυτή την άποψη ο Βρυζάκης εντάσσεται στο πνεύμα της Δύσεως, όμως διατηρεί κάτι από την ελληνική πραγματικότητα. Είναι η συγκίνηση, η εξιδανίκευση των ιδεών και η αγιοποίηση των ηρώων του 1821 που αποτυπώνεται στους πίνακες του. Απόρροια των εμπειριών της επαναστάσεως που έζησε στα παιδικά του χρόνια. Είναι άλλωστε και το χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωγραφικής του. Οι ιστορικές σκηνές του όμως, ξεχωρίζουν ιδιαιτέρα. Ο καλλιτέχνης δεν αναπαριστούσε απλά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά δημιουργούσε εικόνες αναπόλησης και νοσταλγίας για ένα μυθοποιημένο παρελθόν. Ο Θεόδωρος Βρυζάκης ήταν από τους δημιουργούς που με το έργο τους έδωσαν εικόνα στην Ελληνική Επανάσταση.

Η επιρροή του:

Θεόδωρος Βρυζάκης, ο «ζωγράφος της Επανάστασης». Τα έργα του έχουν περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο. Βρίσκονται μέσα σε κάθε Έλληνα, από τα σχολικά βιβλία, τα καφενεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σπίτια, τις αφίσες και τα αμέτρητα αφιερώματα, έντυπα και ηλεκτρονικά. Σε εποχές που η τέχνη δύσκολα έβρισκε δίοδο προς το ευρύ κοινό. Ο Θεόδωρος Βρυζάκης έδωσε μορφή στους πρωταγωνιστές του 1821 και εξέφρασε όσο κανείς άλλος τα υψηλά ιδανικά της Ελληνικής επανάστασης. Όλοι έχουμε συναντήσει πίνακες του Βρυζάκη στα σχολικά βιβλία της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εξέφρασε τη γενιά που διαμόρφωσε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Το έργο του, η απεικόνιση σκηνών του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και των επώνυμων ή ανώνυμων πρωταγωνιστών, καθιερώθηκαν στη συνείδηση του λαού ως αυθεντικές αναπαραστάσεις της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε facebook και instagram για περισσότερη έμπνευση.

Giving sight by beasty-press