“The Good Doctor.” Η σειρά που ήρθε για να μείνει.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το προφίλ ενός καλού γιατρού; Μπορεί ένας χειρούργος με αυτισμό και σύνδρομο Σαβάντ ν’ ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των ασθενών και των συναδέλφων του; Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα έρχεται να φωτίσει η καινούρια, καινοτόμα σειρά του ABC, “The Good Doctor”.

 Με βασικό άξονα της πλοκής τη ζωή του νεαρού χειρούργου Shaun Murphy, η σειρά εγείρει έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών και επαγγελματικών προβλημάτων, ανεβάζοντας απ’ την αρχή κιόλας τον πήχη των απαιτήσεων των θεατών.

Dr. Murphy με την υπόλοιπη ιατρική ομάδα.

Ο Shaun Murphy, είναι ένας νεαρός άντρας, με άριστες ικανότητες απομνημόνευσης και μεγάλη ευφυία. Από τον τρόπο που «σκανάρει» σε δευτερόλεπτα το ανθρώπινο σώμα, έχοντας στο μυαλό του την ακριβή θέση όλων των οργάνων και των αρτηριών, μέχρι την ικανότητά του για διάγνωση, πριν ακόμα διενεργήσει εξετάσεις. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματα, είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης «πάθησης», που ονομάζεται σύνδρομο Σαβάντ. Δυστυχώς όμως, όλα έρχονται μ’ ένα τίμημα…

Εν προκειμένω, οι μισοί περίπου από τους ανθρώπους που έχουν το σύνδρομο Σαβάντ, πάσχουν και από αυτισμό. Το είδος, λοιπόν, αυτισμού του πρωταγωνιστή μας του δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην κατανόηση και την ερμηνεία των ανθρώπινων συναισθημάτων αλλά και  στην αναγνώριση του σαρκασμού. Απεχθάνεται την ανθρώπινη επαφή και διέπεται από υπέρμετρη τελειομανία. Το κυριότερο όμως, είναι η «ωμότητα» στα λόγια του, φτάνοντας στο σημείο να μοιάζει κυνικός και απόμακρος. Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό, θέτει και τον μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς στο επάγγελμά του χειρούργου πρέπει να είναι σε θέση να καθησυχάσει τους ασθενείς του, χωρίς όμως ούτε να προσφέρει ψευδείς ελπίδες, αλλά ούτε και να τρομάξει λέγοντας την πλήρη-σκληρή αλήθεια…

Η ιστορία μας, λοιπόν, ξεκινά μέσα στο δωμάτιο συνεδριάσεων του St. Bonaventure Clinic, όπου οι επικεφαλείς των τμημάτων του νοσοκομείου έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση για το αν κρίνεται ή όχι ικανός, ο Shaun, να ανταπεξέλθει στην πίεση ενός χειρούργου και τη διαχείριση της ψυχολογίας των ασθενών του. Για το αν είναι σε θέση να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του και να κάνει στην άκρη την υπερβολική σιγουριά και την επιμονή του. Στην συγκεκριμένη σκηνή, παρατηρούμε ίσως για πρώτη φορά σε τηλεοπτική σειρά, τη χρήση επιχειρηματολογίας υπέρ ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες (σε νοητικό επίπεδο στην προκειμένη περίπτωση). Δίνεται η ευκαιρία στον θεατή να καταλάβει, πρώτα θεωρητικά, την κατάσταση του πρωταγωνιστή και στην πορεία να την βιώσει μέσα κι απ’ τα ίδια του τα μάτια. Περισσότερα για την εξέλιξη της σκηνής και συνάμα και του πρώτου επεισοδίου θα ανακαλύψετε και εσείς οι ίδιοι!

Freddie Highmore ως Shaun Murphy.

Γενικότερα, η καινούρια αυτή σειρά θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μια ευχάριστη συνάντηση του Dr. House με τον Sherlock Holmes. Παρά τους γρήγορους διαλόγους και την εξειδικευμένη ιατρική ορολογία, το κοινό δεν μένει ποτέ με απορίες. Τα ιδιαίτερα visuals, συμβάλλουν στη προβολή των σκέψεων του Shaun στην οθόνη με τη μορφή μικρών κειμένων καθώς και την ιδιαίτερη απεικόνιση των σχεδιασμών που κάνει στο μυαλό του για την αντιμετώπιση της κάθε ασθένειας. Κάθε επεισόδιο κινείται γύρω από ένα διαφορετικό ιατρικό περιστατικό, απ’ την επεξεργασία του οποίου μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για τους βασικούς χαρακτήρες και εμβαθύνουμε στην περίπτωση του λαμπρού και ιδιόρρυθμου αυτού γιατρού, Shaun Murphy!

Αρπάξτε, λοιπόν, ένα μπολ ποπ-κορν (ή και όχι γιατί έχει κάποιες ελαφρώς ενοχλητικές εικόνες!) και καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας. Χωρίς να το καταλάβετε, θα έχετε τελειώσει σ’ ένα βράδυ τα 6 επεισόδια που έχουν ήδη βγει. Η σεζόν όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, οπότε βρείτε τους ρυθμούς σας και καλή απόλαυση !

 

Tip : Η σειρά προβάλλεται στις Η.Π.Α κάθε Δευτέρα βράδυ, επομένως το πρωί της Τρίτης μην κανονίσετε τίποτα, έχει παρακολούθηση!