The Disappearance of Eleanor Rigby
Πηγή εικόνας: acvoice.wordpress.com

Λένε πως για να πετύχει μια σχέση πρέπει να υπάρχει επικοινωνία. Ή να γνωρίζεις τον σύντροφό σου από την καλή και απ’ την ανάποδη. Ή τέλος πάντων κάποια συμβουλή που έγραψε κάποιος σύμβουλος σχέσεων αυτή την εβδομάδα. Στις ταινίες, μια σχέση προσεγγίζεται πολλές φορές μονόπλευρα. Μια λανθασμένη άποψη, διότι μια σχέση αποτελείται από δύο ξεχωριστά άτομα με διαφορετικές οπτικές. Το The Disappearance of Eleanor Rigby μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί σεβάστηκε αυτή την αρχή και εξερεύνησε τη σχέση των πρωταγωνιστών και από τις δύο «όχθες». Για να μπορέσει να το κάνει σωστά χώρισε την ιστορία στα δύο. Στην δική της (Her) και στην δική του (Him) εκδοχή. Μετά από ένα χρόνο κυκλοφόρησε άλλη μια ταινία, αυτή τη φορά με τον τίτλο Them. Ας μην χρονοτριβούμε άλλο και ας μιλήσουμε για μια ταινία ωδή στις σχέσεις.

Περίληψη

Η Eleanor και ο Conor είναι ένα ζευγάρι που παλεύουν να αποδεχτούν την απώλεια του γιου τους. Ένα συμβάν που τους έχει αφήσει καταρρακωμένους και στα πρόθυρα χωρισμού.

Her

Η ιστορία της Eleanor ξεκινά με μια απόπειρα αυτοκτονίας. Μια μακάβρια αρχή που μας προϊδεάζει πως πρόκειται να έρθουν τα πάνω κάτω στο The Disappearance of Eleanor Rigby: Her. Αλλάζοντας εμφάνιση και διατηρώντας μια απόμακρη στάση από τους πάντες, υποκρινόμενη πως είχε απλά μια στιγμιαία απώλεια λογικής, προσπαθεί να προχωρήσει με τη ζωή της. Είναι σκληρή με τους άλλους, αρνείται τη βοήθεια τρίτων με εξαίρεση την καθηγήτριά της (Viola Davis), η οποία αντιλαμβάνεται τι περνάει. Αποφεύγει συστηματικά τον Conor, ίσως από ενοχές ή μίσος, και προσπαθεί να συνέλθει και να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με την οικογένειά της και τον εαυτό της.

https://womenandhollywood.com/jessica-chastain-to-star-in-and-produce-lucia-puenzos-losing-clementine/

Γεμάτη από flash-backs, η εκδοχή της προσφέρει μια πιο προσωπική και πιο συναισθηματική υπόσταση στην ιστορία. Επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί το παρόν της, ζει μέσα στις αναμνήσεις της. Αρνείται πεισματικά να προχωρήσει και σιωπηρά κρίνει όποιον το κάνει. Στη πορεία της ταινίας δεν εκφράζει ποτέ τις σκέψεις της. Προτιμά να προσπερνά τις καταστάσεις γιατί δεν υπάρχει λόγος να τις σχολιάσει. Ώσπου παραδέχεται πως δεν μπορεί να θυμηθεί την όψη του γιου της και εκεί διαλύεται η προσωπίδα που πάλευε να διατηρήσει.

H Jessica Chastain, είτε την παρακολουθεί κανείς στη δική της εκδοχή είτε στου James McAvoy, είναι θαυμάσια. Έχουμε την ευκαιρία να την δούμε ως το κορίτσι που ερωτεύτηκε παράφορα ο Conor. Ως μια άτεκνη μάνα που παλεύει με τη κατάθλιψη. Και, τέλος, ως τη γυναίκα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα γεγονότα. Είναι εκπληκτική με το τρόπο που χειρίζεται τις πιο απλές ασχολίες ως μέσο διαφυγής και όταν αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη πραγματικότητα βλέπουμε την πιο διαλυμένη εκδοχή της.

The Disappearance of Eleanor Rigby
Πηγή εικόνας: film-grab.com

Η ίδια είπε πως ο τρόπος που υποδυόταν την El άλλαζε από την μια ταινία στην άλλη. Για το Him έπαιζε την ωραιοποιημένη εκδοχή μιας γυναίκας, όπως την έχει ένας σύζυγος στο μυαλό του. Για το Her ήθελε να δείξει την ωμή πραγματικότητα μιας μητέρας που παλεύει με την απώλεια και περνά από τα στάδια της θλίψης με τον δικό της ρυθμό.

Him

Η ιστορία του Conor ξεκινά με το πρώτο και αξιομνημόνευτο ραντεβού του με την Eleanor, όπου της λέει την φράση: «Αυτό το σώμα διαθέτει μονάχα μια καρδιά. Δείξε έλεος.». Έπειτα μεταφερόμαστε στο παρόν, όπου ζει σε στασιμότητα. Αποκόβεται από οτιδήποτε του προσέφερε ασφάλεια και ηρεμία και έχει τόσο συσσωρευμένο θυμό που ξεσπάει σε ανύποπτο χρόνο. Παλεύει να μην γίνει σαν τον πατέρα του, μια προοπτική που τον αηδιάζει και ταυτόχρονα τον ελκύει λόγω συνθηκών. Προσπαθεί να διαχειριστεί το χαμό του παιδιού του μόνος, χωρίς την βοήθεια κανενός. Μετέπειτα στη ταινία, όπου αναγκάζεται να αδειάσει το σπίτι τους μόνος, συνειδητοποιούμε πόσο τσακισμένος είναι από την απώλεια.

The Disappearance of Eleanor Rigby
Πηγή εικόνας: praguepost.com

Το The Disappearance of Eleanor Rigby: Him είναι μια πιο απλοϊκή ιστορία. Ο πρωταγωνιστής μας ζει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και εσωτερικεύει την θλίψη του. Σε αντίθεση με την ιστορία της Eleanor, μονάχα δύο φορές τον βλέπουμε να «σπάει» και είναι αποστομωτικό. O James McAvoy συγκινεί με την ερμηνεία του ως στυλοβάτης μιας διαλυμένης σχέσης. Είναι κυνικός, βίαιος και σε στιγμές αστείος με τις αντιδράσεις του. Στη δική του εκδοχή, ο ηθοποιός είναι πιο ελεύθερος να εκφράσει το θυμό του και τις σκέψεις του ενώ στην εκδοχή της Eleanor παίζει δευτερεύοντα ρόλο γι’ αυτήν.

Them

Το φιλμ του 2014 είναι μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικά σε αυτές που αναγκάζονται να περάσουν ένα θλιβερό γεγονός, όπως την απώλεια ενός παιδιού. Η Eleanor και ο Conor είναι δύο άτομα που αγάπησαν πολύ ο ένας τον άλλο όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους κρατήσει μαζί μετά το συμβάν. Ο Ned Benson, σκηνοθέτης και σεναριογράφος των ταινιών, προσέγγισε πολύ διαφορετικά τα δύο αυτά πρόσωπα. To Her είναι μια αναδρομή στο παρελθόν ενώ το Him ένας φαύλος κύκλος μιζέριας. Οι δύο ταινίες έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές, τόσο στο τρόπο που παρουσιάζουν κάποιες σκηνές όσο και στο τρόπο που επιλέγουν να ολοκληρώσουν τις αφηγήσεις τους. Ασχέτως με ποια ξεκινήσει κανείς, είναι σημαντικό να τις παρακολουθήσει και τις δύο πριν το τελικό προϊόν.

The Disappearance of Eleanor Rigby
Πηγή εικόνας: timeout.com
Η εκδοχή του Them προσπαθεί να (ξανα)ενώσει τα άτομα χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Το The Disappearance of Eleanor Rigby:Them είχε ως σκοπό να αποδώσει, σε μια συμπυκνωμένη εκδοχή, όλη την ιστορία και να βοηθήσει τους θεατές να καταλάβουν μέσα σε 123 λεπτά την El και τον Conor. Μια κοινή ιστορία, χωρίς μάλιστα την ευχέρεια χρόνου, είναι πολύ δύσκολο να σκιαγραφήσει σωστά δύο προσωπικότητες που αναλύονται εκτενώς μέσα σε 95 και 105 λεπτά αντίστοιχα. Ως αυτόνομη ταινία θα μπορούσε να λειτουργήσει, όμως, αφήνει κάποια κενά και δεν αναλύει σωστά τους χαρακτήρες. Στερεί βασικές πληροφορίες και επειδή αναγκάζεται να διαλέξει σκηνές, πολλά πράγματα παρερμηνεύονται ή αλλάζουν. Κάποιες αναμνήσεις τροποποιούνται, κάποιες συζητήσεις παραλείπονται και δίνει μια τελείως διαφορετική αίσθηση για τα άτομα. Γι’ αυτό αξίζει να την δει κανείς στο τέλος, σαν ένα ρεζουμέ μιας σχέσης που ναυάγησε.

Ολοκληρώνοντας

Όταν ξεκινά κανείς να παρακολουθεί το The Disappearance of Eleanor Rigby θα παρατηρήσει πως δεν είναι μια αφήγηση για την απώλεια αλλά μια αφήγηση της ζωής μετά την απώλεια. Δεν ζητά από τον θεατή να διαλέξει «πλευρά», όμως ασυναίσθητα θα το κάνετε, κάτι που εξαρτάται και από το ποια ταινία βλέπει πρώτη κανείς. Ασχέτως όμως σειράς, η εκρηκτική χημεία των πρωταγωνιστών είναι ικανή να συγκινήσει και να αποτελέσει τροφή για σκέψη. Είναι μια όμορφη, αν και θλιβερή, ιστορία για τις σχέσεις που προτείνω ανεπιφύλακτα για ένα όμορφο βράδυ σαν και αυτό.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ