τατουάζ
pinterest.com

Το τατουάζ ή αλλιώς δερματοστιξία είναι μία τέχνη που έχει όλο και περισσότερο την τιμητική της. Κοσμώντας διάφορα σημεία του σώματος τόσο αντρών όσο και γυναικών, είναι πάντα στη μόδα. Σημεία όπως χέρια, πόδια, πλάτη έχουν χαραχτεί με σχέδια που για τον καθένα σημαίνουν κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. Πώς γεννήθηκε όμως το κοινώς αποκαλούμενο τατουάζ και πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;

Ιστορική Αναδρομή: Η λέξη τατουάζ προέρχεται από την πολυνησιακή διάλεκτο και δήλωνε το σχέδιο που σου προσέφερε την προστασία των θεών. Εκπροσωπεί επίσης, έννοιες όπως ανεξίτηλο σημάδι και σχέδιο στο δέρμα. Το τατουάζ πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία της παλαιολιθικής εποχής. Μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αποτελούσε συνώνυμο του στίγματος και προνόμιο περιθωριοποιημένων ομάδων όπως ήταν οι κατάδικοι, οι ναυτικοί, αλλά και οι ναζί σημαδεύοντας τους Εβραίους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, άρχισε να υιοθετείται από μουσικούς της ροκ καθώς και γνωστούς ηθοποιούς.
Τεχνικές και Είδη: Ο παραδοσιακός τρόπος χτυπήματος τατουάζ στις πρωτόγονες κοινωνίες γινόταν με βελόνες από σκληρό αγκάθι ψαριού ή κόκαλο, τις οποίες χτυπούσαν με σφυρί πάνω στο δέρμα. Πλέον, το κύριο εργαλείο του τατουάζ είναι το ηλεκτρικό πιστόλι. Αυτό κινεί μία βελόνα πάνω-κάτω με ρυθμό εκατοντάδων δονήσεων το λεπτό και διεισδύει στο δέρμα χρωστικές ουσίες σε βάθος ενός χιλιοστού. Εκτός από το παραδοσιακό ασπρόμαυρο,το τατουάζ έχει εξελιχθεί σε πολλές μορφές. Έτσι υπάρχει:
  • το χρωματιστό
  • το total black (όπου σημεία του σώματος καλύπτονται με μαύρο μελάνι)
  • το flash tattoo(όπου θυμίζει λίγο τα αυτοκόλλητα τατού που κολλάγαμε στα χέρια μας όταν ήμασταν μικροί σε χρώματα χρυσαφί και ασημί και κάνει θραύση το καλοκαίρι)
  • το 3D tattoo
  • το cross stitch (δημιουργείται από μικρά χ και ο τρόπος που γίνεται ονομάζεται σταυροβελονιά)
  • το τατουάζ που γίνεται από λευκό μελάνι για όσους προτιμούν κάτι πιο διακριτικό
  • το UV ή Blacklight tattoo για το οποίο χρησιμοποιείται ειδικό μελάνι ορατό μόνο σε υπεριώδες φως και εντελώς αόρατο σε κανονικό

Τι πρέπει να προσέχουμε: Καθώς το τατουάζ αποτελεί ένα σημάδι που θα παραμείνει ανεξίτηλο στο σώμα μας υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ:

  1. Πριν χτυπήσουμε στο σώμα μας το σχέδιο που θέλουμε πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι και αποφασισμένοι για το ποιο θα είναι αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αποτελεί προϊόν ενθουσιασμού και παρορμητισμού. Κατά προτίμηση καλό θα είναι να αποφεύγεται το όνομα της τωρινής σχέσης όσο ερωτευμένοι και αν είμαστε. Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε ενηλικιωθεί για δύο λόγους :α)το σώμα μέχρι και τα 18 αναπτύσσεται και ενδέχεται το τατουάζ να αλλοιωθεί, β)οι πράξεις μας δεν είναι συνειδητοποιημένες, αλλά παρακινούμενες από έκρηξη ορμονών. Επίσης, ενδέχεται να το βαρεθούμε η να αλλάξουμε γνώμη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να αφαιρεθεί με λέιζερ, αλλά είναι μία επίπονη διαδικασία που κοστίζει και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή να αφήσει κάποια ουλή.
  2. Να επιλέξουμε ένα επαγγελματικό στούντιο, όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής με εξειδικευμένο προσωπικό. Όλα τα εργαλεία πρέπει να είναι αποστειρωμένα και οι βελόνες μίας χρήσης, διότι ενέχουν κίνδυνοι όπως η μετάδοση ηπατίτιδας, αλλεργική αντίδραση, λοίμωξη κλπ.
  3. Να ακολουθήσουμε πιστά τις συμβουλές και οδηγίες που θα μας πει ο ειδικός. Τo τατουάζ είναι μια ανοιχτή πληγή για το σώμα μας που θέλει φροντίδα για να επουλωθεί. Πρέπει να κρατήσουμε τη ζελατίνα πάνω του για όσο χρειαστεί και να βάζουμε ειδική κρέμα (συνήθως κόκκινη bepanthol) που θα το ενυδατώνει. Ο ήλιος αποτελεί εχθρό για το καινούργιο μας τατουάζ, καθώς μπορεί να το ξεθωριάσει ειδικά για τις πρώτες 4 με 6 εβδομάδες. Γι’ αυτό η καλύτερη περίοδος να το ”χτυπήσουμε” είναι μετά το καλοκαίρι μέχρι και την αρχή της άνοιξης.

Τα τατουάζ έχουν πλέον κατακτήσει πλήθος κόσμου. Οι οπαδοί τους το αντιμετωπίζουν ως τέχνη και οι εχθροί τους ως στίγμα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί τόσο για το σχέδιο όσο και για το σημείο που θα κοσμεί. Έτοιμοι ακόμη και να αντιμετωπίσουμε επικριτικές, καθώς υπάρχουν πολλές δουλειές που το απαγορεύουν και το θεωρούν ταμπού. Όπως και να’ χει, είναι κάτι όμορφο και ξεχωριστό για τον καθένα.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram

Giving Sight by Beasty-press