σχέσεις
Πηγή: Savoir Ville

Πόσο δύσκολες είναι άραγε οι ανθρώπινες σχέσεις; Κρύβεται τεράστια φιλοσοφία πίσω από αυτές καθώς αποτελούν ένα καίριο ζήτημα σε κάθε εποχή. Πρόκειται για συνδέσμους που έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα αφού μας αφορούν άμεσα ως ανθρώπινα όντα και ως κοινωνικές υπάρξεις. Πρόσφατα διάβασα ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του Αλμπέρ Καμύ: “Μην περπατάς πίσω μου δεν πρόκειται να ηγηθώ. Μην περπατάς μπροστά μου δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Απλώς περπάτα δίπλα μου σαν φίλος μου”. Ομολογώ πως αυτές οι φράσεις με οδήγησαν στο να αναρωτηθώ για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Ποιο είναι το νόημα τους; Τι αναζητούμε μέσω αυτών; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι από τη φύση τους τόσο περίπλοκες ή εμείς τις οδηγήσαμε εκεί;

Ήδη από την αρχαιότητα ο άνθρωπος είχε χαρακτηριστεί ως ‘πολιτικό ζώον’. Αυτό σημαίνει πως ο ίδιος όχι μόνο αδυνατεί να ζήσει μόνος του, αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό χωρίς τη συμμετοχή του στην κοινωνική πραγματικότητα. Ο τρόπος που πράττουμε, σκεφτόμαστε, αντιδρούμε επηρεάζεται από τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον.

Σήμερα οι κοινωνικές σχέσεις φαίνεται πως έχουν αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές τους. Ίσως πλέον δεν αναζητούμε το νόημα της ζωής μας μέσω αυτών αλλά οι σχέσεις διατρέχονται σε μεγάλο βαθμό από την έννοια του συμφέροντος και του εγωισμού.  Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε μία σαφής πτώση της επιθυμίας για σύναψη κάποιου είδους κοινωνικού δεσμού.

Παράγοντες
  • Η πανδημία που κυρίευσε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να αποτελεί μέρος της επικαιρότητας αποτελεί έναν παράγοντα. Μολονότι αποτέλεσε μία διαδικασία που απομάκρυνε τα άτομα μεταξύ τους, είχαμε την ελπίδα πως η εν λόγω περιπέτεια θα έθετε πιο γερά θεμέλια στις κοινωνικές σχέσεις. Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο μέγιστο καθώς ο φόβος είναι αυτός που υπερισχύει.
  • Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και κοινωνίας έχουν αλλάξει τις αξίες των ανθρώπων. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή που γίνεται αισθητή καθημερινά. Ψάχνουμε το ιδανικό ώσπου καταλήγουμε να εκφράζουμε συνεχώς παράπονα για την κοινωνία του σήμερα δίχως να συνειδητοποιούμε πως είμαστε και εμείς μέρος αυτής.
  • Κατά την εφεύρεση του διαδικτύου εκφράστηκαν έντονα οι απόψεις πως οι ανθρώπινες σχέσεις θα γίνουν ευκολότερες λόγω της άμεσης πλέον πρόσβασης στην επικοινωνία. Ωστόσο κάπου χάθηκαν τα όρια.

Όσο αισθητές και αν γίνονται οι αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις του σήμερα, εμπνεύσου από τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ και γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο! Θα συνεχίσω να πιστεύω στους ανθρώπους μέχρι να αποδειχθεί πως η αξία των σχέσεων δεν έχει χαθεί ακόμα! Εσύ;

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

2 COMMENTS

Comments are closed.