Στιγμές των Πραγμάτων: Ιστορίες που προτάσσουν τη δική τους εκδοχή για τα όσα συνέβησαν

Πρόκειται για δώδεκα σύντομες ιστορίες που σκοπό έχουν να μας παρουσιάσουν πως η ζωή μας επηρεάζεται ανάλογα με τη σημασία που δίνουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Πράγματα που συνδέονται με το παρελθόν μας και είναι ικανά να μας εφοδιάσουν βιώματα, αναμνήσεις, συναισθήματα και πολύτιμες αποσκευές για το μέλλον. Αξιοσημείωτη είναι η χρήση του επιθέτου «Θεραπευτική» στη λέξη «λογοτεχνία» στο οπισθόφυλλο. Στις σελίδες του βιβλίου «Στιγμές των Πραγμάτων» ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τη μνήμη των ηρώων, γνωρίζει σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, πρόσωπα και πράγματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους, δημιουργεί εικόνες με κυρίαρχο το στοιχείο της ελπίδας.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά στοιχεία βιογραφικής μυθοπλασίας. Πιο συγκεκριμένα, στο διήγημα «Στα μαξιλάρια», ο αφηγητής μας παρουσιάζει μία μέρα εκδρομής σε ένα ορεινό καταφύγιο με εφήβους που συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης και στην άσκηση «εμπιστοσύνη». Ακόμη, στο διήγημα «Suzuki 38», ο ταλαντούχος κιθαρίστας ήρωας του συγγραφέα ακολουθεί σπουδές Φυσικής στην Κρήτη.

«Τα μαξιλάρια θα εξασφάλιζαν την προστασία τους, μια μαλακή υποδοχή για το σώμα που έπεφτε στο κενό, όπως άλλα μαξιλάρια χαρίζουν στήριξη, έναν όμορφο ύπνο ή ένα υποκατάστατο μιας τρυφερής αγκαλιάς»

Ο συγγραφέας με πυξίδα την ψυχή και τον νου δίνει ζωή με λιτό τρόπο σε θέματα όπως ο έρωτας και η ενηλικίωση. Οι ήρωες, είτε πραγματικά είτε φανταστικά πρόσωπα, είναι απλοί, καθημερινοί και μοιράζονται τα βιώματα και τις αναμνήσεις τους. Μνήμες που τους συνδέουν με συγκεκριμένα πράγματα. Η χρήση πρώτου ενικού δίνει αμεσότητα στην αφήγηση. Η αυτοτέλεια της κάθε ενότητας και κάθε μικρού κειμένου είναι αριστουργηματική.

Στο διήγημα που επιλέγεται για να κλείσει η συλλογή με τίτλο «Το Παγκάκι» ο αφηγητής δεν αναφέρεται μόνο στις στιγμές που περνούσε ο ίδιος εκςί διαβάζοντας. Κυρίως ξεδιπλώνεται η ιστορία ζωής ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έχει συνδέσει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της γνωριμίας και της σχέσης του με αυτό το παγκάκι.

Εν κατακλείδι, είναι ένα βιβλίο που μας ωθεί να αναρωτηθούμε σχετικά με την ύπαρξη ψυχής στα πράγματα, για την σημασία και τον ρόλο των πραγμάτων για την εξέλιξη της ζωής μας.

«Πώς χτίζουμε τη ζωή μας; Τι υλικά χρησιμοποιούμε; Τι νόημα δίνουμε στα Πράγματα; Ποιοι άνθρωποι μάς επηρεάζουν και γιατί, ποια μοτίβα ζωής ακολουθούμε, τι κουβαλάμε σαν αποσκευές στη μνήμη μας από το παρελθόν μας και από ποιες οδούς οδηγούμαστε στο μέλλον, είναι μερικά από τα ερωτήματα που υφέρπουν μεταξύ των λέξεων αυτών των κειμένων.»

Βιογραφικό του συγγραφέα: 

Ο Παναγιώτης Κουτρουβίδης γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα.

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και από το 1990 εργάζεται στο ΚΕΘΕΑ, ασχολούμενος με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση πρώην χρηστών και στελεχών του οργανισμού.

Από το 2011 εργάζεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Έχει σημαντικό επιστημονικό και συγγραφικό έργο στο πεδίο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Έχουν εκδοθεί: η νουβέλα «Ξέρεις κάτι; Ποτέ δεν μετάνιωσα» (2001, Πατάκης) και η επιστημονική μελέτη «Σχολείο και χρήστες ναρκωτικών. Όταν οι απόβλητοι του εκπαιδευτικού συστήματος ξαναγυρίζουν στα θρανία» (2015, Φίλντισι), ενώ διηγήματά του κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Πληροφορίες:

Εκδόσεις Φίλντισι, Τίτλος: Στιγμές των Πραγμάτων
Ξανθίππου 123, Παπάγου 156 69
Τηλέφωνο: 2106540170
Fax: 2106540918
E-mail: info@filntisi.gr
Site
Facebook page

Χαρακτηριστικά του βιβλίου Στιγμές των Πραγμάτων:
Σελ. 118
ISBN: 978 618 5456-14-6
Τιμή: 10,60 €

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

 

 

3 COMMENTS

Comments are closed.