Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στο θέμα της μοναξιάς,καθώς ο ένας στους 10 Έλληνες,δηλαδή το 10% του πληθυσμού,νιώθει μοναξιά. Ο ένας στους δέκα Έλληνες (το 10%) νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατί όμως παρατηρείται αυτό το φαινόμενο στη χώρα μας;

Αίτια της μοναξιάς,συγκεκριμένα για τη χώρα μας,είναι το έντονο ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας,η φτώχεια,η γνωστική κατάσταση και κυρίως ο ρατσισμός και η κοινωνική απομόνωση.Τίθεται η ανάγκη το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές.Η μοναξιά στη χώρα μας δεν εμφανίζεται μόνο στην τρίτη ηλικία αλλά ακόμη και στους νέους.Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη σχετικά με το υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς αλλά και με το αντικειμενικό.

Πως ορίζεται η μοναξιά;

Η μοναξιά ορίζεται ως η κατάσταση αυτού που ζει μόνος και δεν έχει επαφή με τους άλλους ανθρώπους.Επίσης,αποτελεί και το συναίσθημα αυτού που νιώθει μόνος και τέλος την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναξιά

Η μοναξιά μόνο πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της στη δημόσια κοινωνική και πολιτική ατζέντα των ευρωπαϊκών χωρών. Η νέα μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη το φαινόμενο να αντιμετωπισθεί πιο ενεργητικά από τις κυβερνήσεις, τις αρμόδιες αρχές και άλλους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Η ολοένα μεγαλύτερη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ενθαρρύνει την επικοινωνία εξ αποστάσεως και την απομόνωση, ενώ φέρνει σε μειονεκτική θέση όσους -ιδίως τους ηλικιωμένους- δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Προηγούμενο άρθρο4+1 προτάσεις για καλοκαιρινές εξόδους στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΕρωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή
Ονομάζομαι Βουτσαρδέλλης Παναγιώτης και είμαι 19 χρονών(13/3/99).Κατάγομαι από τη Μυτιλήνη,πρωτεύουσα της νήσου Λέσβου. Διαμένω στην Αθήνα και σπουδάζω Κλασική Φιλολογία στο 2ο έτος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον ελεύθερο χρόνο μου ακούω την αγαπημένη μου μουσική και συχνά διαβάζω ελληνικά η μεταφρασμένα μυθιστορήματα. Μου αρέσει ο χορός και η υποκριτική αλλά δεν έχω ασχοληθεί με αυτού του είδους τέχνες.