Σταύρος
Πηγή: TO10

Σταύρος Εξακουστίδης, ένας Kick Boxer που σίγουρα έχει μάθει να μην τα παρατάει και να αγωνίζεται σκληρά. Πόντιος στην καταγωγή, αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην κατηγορία του. Ιδιοκτήτης δύο σχολών “Exakoustidis Fight Nation Fitness Center” δηλώνει πως μέσω του Kick Boxing θέλει να διδάξει στους μαθητές του  πέρα από την αυτοάμυνα,  να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους!

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον αθλητισμό και τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με το Kick Boxing;

Ασχολούμαι κοντά στα είκοσι χρόνια, ξεκίνησα τον αθλητισμό από τον στίβο, έπειτα ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο και στο τέλος βρήκα αυτό που ήθελα πάντα σε ένα μαχητικό άθλημα όπως το kick boxing. Στην αρχή το ξεκίνησα για να μάθω να αμύνομαι και να αντιμετωπίζω κινδύνους αλλά στην πορεία διδακτικά πολλά περισσότερα.

Έχετε κάνει θυσίες προκειμένου να φτάσετε στον στόχο σας όσον αφορά τον αθλητισμό;

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο ερασιτεχνικό όχι πολλές αλλά όταν μπήκα στο κομμάτι του πρωταθλητισμού ναι. Έχω κάνει πολλές θυσίες και πολλές φορές θυσιάζεις την εφηβεία σου προκειμένου να καταφέρεις να είσαι ανταγωνιστικός. Δεν βγαίνεις με φίλους, δεν ξενυχτάς, προσέχεις τι πίνεις, τι τρως και άλλα πολλά.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που βιώσατε στην καριέρα σας;

Δεν έχω κάποια δύσκολη στιγμή πέρα από έναν τραυματισμό μου που με είχε κρατήσει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο.

Πόσο εύκολο είναι να τραυματιστεί κανείς εν ώρα αγώνα αλλά και κατά την διάρκεια κάποιας προπόνησης;

Ένας τραυματισμός είναι πολύ φυσικό να συμβεί όταν αθλείσαι, είτε παίξεις αγώνες είτε όχι. Το σημαντικό είναι να δίνουμε μεγάλη έμφαση στο ζέσταμα μας και φυσικά στην αποθεραπεία μας ώστε να προετοιμάζουμε και να δίνουμε στους μύες μας την ελαστικότητα που τους χρειάζεται.

Έχετε έρθει αντιμέτωπος με κάποιον τραυματισμό ο οποίος σας εμπόδισε από το να συνεχίσετε το Kick Boxing για μεγάλο χρονικό διάστημα; Αν ναι τί είδους τραυματισμός ήταν;

Έχω τραυματιστεί μια φορά στη ζωή μου αρκετά σοβαρά, ήταν τον Ιούνιο του 2013 όταν είχα αλλάξει μετά από 10 χρόνια την προπονητική μου ομάδα. Θυμάμαι ο δάσκαλος μου, είχε ένα ιατρικό πρόβλημα που τον είχε κρατήσει εκτός για καιρό και είχα αναγκαστεί να κάνω προπόνηση αλλού με αποτέλεσμα να μου έχουν κλείσει έναν αγώνα στο εξωτερικό και μετά από μια βδομάδα έναν πολύ δυνατό αγώνα στην Ελλάδα.

Ερχόμενος από νίκη με νοκ άουτ στον αγώνα που είχα εκτός συνόρων δεν άφησα χρόνο στον εαυτό μου να ξεκουραστεί. Έχοντας πολύ κοντά την αλαζονεία της νίκης μου να μην ζυγίσω αρκετά καλά τον αντίπαλο μου και να δεχτώ στον πρώτο γύρο ένα πολύ ισχυρό γόνατο στο ζυγωματικό μου, με αποτέλεσμα να το σπάσω. Φυσικά αυτό μου έγινε μάθημα και είμαι πολύ πιο προσεκτικός σε κάθε αγώνα μου κάθε φορά ξεχωριστά. Παρεμπιπτόντως  στον αγώνα αυτό κέρδισα και με νοκ άουτ, ήμουν πολύ εγωιστής για να τα παρατήσω και να σταματήσω αν και ήταν πολύ επικίνδυνο αυτό όπως μου είπε αργότερα ο γιατρός μου.

Πόσο εύκολη είναι η αποκατάσταση και η επανένταξη στους αγώνες; Η αποκατάσταση πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Η αποκατάσταση σε έναν τραυματισμό είναι πολύ δύσκολη. Είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείς και να σε πάρει από κάτω. Όμως όπως λέω και στους μαθητές μου και στους γονείς τους, ένα από αυτά που σε διδάσκει ένα μαχητικό και ατομικό άθλημα αλλά γενικά και ο αθλητισμός είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να μάθεις να αγωνιζεσαι,να πέφτεις και να σηκώνεσαι. Η ζωή είναι μια μάχη και όσο μεγαλώνεις βλέπεις πως πρέπει να μάχεσαι καθημερινά γιατί τίποτα δεν σου χαρίζεται.
Υπάρχουν τρόποι ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς;

Μπορεί να συμβεί είναι αναπόφευκτο. Απλά προσπαθούμε πάντα να είμαστε προσεκτικοί ώστε να είναι κάτι ελαφρύ, γρήγορο και περαστικό χωρίς να μας αφήσει πίσω.

Ένας τραυματισμός έχει επίδραση και στην ψυχολογία του αθλητή. Ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες; Μπορεί να φτάσει ο αθλητής στο επίπεδο που βρισκόταν πριν τον τραυματισμό;

Νομίζω ότι σου απάντησα και πιο πριν με το δικό μου πρόβλημα, μπορείς να βγεις πολύ πιο δυνατός και σοφός από έναν τραυματισμό που θα σε αφήσει πίσω, γιατί έχεις χρόνο να μάθεις τι λάθη έκανες και σε έκαναν να μείνεις πίσω από αυτό που αγαπάς. Να τα δουλέψεις να πεισμώσεις και να είσαι καλύτερος την επόμενη φορά.

Γνωρίζω πως διαθέτετε 2 σχολές Kick Boxing. Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που θέλετε να διδάξετε στους ανερχόμενους αθλητές μέσω του Kick Boxing;
Αυτό που προσπαθώ και προτρέπω τα νέα παιδιά και τους μαθητές μου είναι γενικά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι κάτι που δίνει υγεία και ψυχική ηρεμία σε όλους και ειδικότερα σε νέα παιδιά που έχουν τόσο πολύ ενέργεια και τα έχουν αναγκάσει με όλες αυτές τις καταστάσεις να αποξενωθούν. Να προσέχουν την διατροφή τους και το σώμα τους. Εάν λοιπόν επιλέξουν ένα άθλημα σαν το kick boxing θα πρέπει να γνωρίζουν πως εκτός από την αυτοάμυνα, την αυτοπεποίθηση και όλα αυτά τα οφέλη που σου δίνει πρόκειται για ένα ατομικό άθλημα και σαν όλα τα ατομικά μαθαίνεις να δίνεις το 110% του εαυτού σου και μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τα λάθη σου γιατί δεν έχεις να δείξεις κάποιον άλλον στο λάθος σου και στην ήττα, οπότε σε μαθαίνει να χάνεις και να έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου που δυστυχώς πλέον η κοινωνίας μας δεν έχει μάθει να κάνει.
Σταύρος
Πηγή: fightsports.gr
Τέλος θα ήθελα να μου πείτε έναν αγώνα που έχετε ξεχωρίσει και σας έχει μείνει ως μία ξεχωριστή στιγμή.
Ένας αγώνας που θα μου μείνει για πάντα είναι ο πρώτος μου αγώνας στο Κ-1 της Ιαπωνίας, ήταν κάτι που ονειρευόμουν από μικρός όταν έβλεπα τον Μιχάλη Ζαμπίδη τότε να αγωνίζεται και να το έχω σαν όνειρο. Ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017 και ήταν η αρχή σε ένα από τις 8 φορές που ξανά πήγα από τότε μιας και με καθιέρωσαν οι Ιάπωνες από τότε. Θυμάμαι προετοιμάστηκα όλο το καλοκαίρι από τον Μάιο μέχρι τον αγώνα, θυσίασα πολλά αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Έφτασα την καλύτερη φυσική και σωματική μου κατάσταση, πήγα, βγήκα με ποντιακό πολεμικό χορό να ηχεί μέσα σε ένα τεράστιο στάδιο που βρίσκονταν 20.000 Ιάπωνες και περίμεναν να με δούνε να χάνω. Εδώ που τα λέμε και στην Ελλάδα λίγοι πίστευαν ότι μπορώ να κερδίσω τον πρωταθλητή τους, αλλά πήγα και το έκανα και φυσικά με νοκ ουτ γιατί όταν θέλεις κάτι πολύ γίνεται!

Ευχαριστώ πολύ τον Σταύρο Εξακουστίδη για την συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Μπορείτε να βρείτε το προφίλ του στο Instagram στον παρακάτω σύνδεσμο: exakoustidis


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ