Οι Pink Floyd μας έχουν συνηθίσει σε μοναδικά τραγούδια. Το καθένα από αυτά έχει την δική του ιστορία να διηγηθεί. Ένα από αυτά είναι και το Shine On You Crazy Diamond. Η σκοτεινή ιστορία πίσω από το θρυλικό αυτό τραγούδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον συνιδρυτή τους, τον Roger Keith “Syd” Barrett.
Shine On You Crazy Diamond
Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 6 Ιανουαρίου 1975, οι Pink Floyd ηχογράφησαν το άλμπουμ Wish You Were Here. Ένα άλμπουμ που έθιξε πολλά θέματα. Η απουσία, η διαφθορά της μουσικής βιομηχανίας και η πνευματική κατάρρευση που προκαλείται από τα ναρκωτικά είναι κάποια από αυτά. Το θρυλικό Shine On You Crazy Diamond, με το οποίο αρχίζει και τελειώνει το άλμπουμ, είναι αδιαμφισβήτητα ένα αφιέρωμα στον Syd. Oi Pink Floyd μέσα από το εμβληματικό κομμάτι τους εκφράζουν ένα δριμύ κατηγορώ για πολλά κοινωνικά θέματα. Μιλά για την απομόνωση και την εσωτερική διαφυγή που βασίζονται στον ξεπεσμένο ηγέτη τους Syd Barrett, ένα από τα πρώτα θύματα των παραισθησιογόνων στη μουσική, τον οποίο είχαν αποπέμψει λίγα χρόνια νωρίτερα.
Την ημέρα της ηχογράφησης του τραγουδιού εμφανίστηκε ο Syd…

Την ημέρα που ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις ήταν τα γενέθλια του Syd. Ενώ τα φωνητικά για το τραγούδι ολοκληρώνονταν, οι Pink Floyd παρατήρησαν έναν άντρα με ξυρισμένο κεφάλι και φρύδια να περιπλανιέται στο στούντιο. Αργότερα, ο Nick Mason είπε ότι φαινόταν «ασταθής κι όχι εντελώς λογικός».
O Richard Wright σε μια συνέντευξη του είπε πως «ο Roger καθόταν στο γραφείο και μπαίνοντας είδα τον άντρα να κάθεται πίσω του, τεράστιος, ογκώδης και φαλακρός». Συνέχισε λέγοντας ότι:
Σκέφτηκα ότι φαίνεται λίγο περίεργος. Τέλος πάντων, με τον Roger καθίσαμε μαζί στο γραφείο και δουλέψαμε για περίπου δέκα λεπτά και αυτός ο τύπος σηκωνόταν βούρτσιζε τα δόντια του και μετά ξανακαθόταν. Έκανε πραγματικά περίεργα πράγματα αλλά ήταν ήρεμος και ήσυχος. Ρώτησα τον Roger: «Ποιος είναι αυτός;» και ο Roger είπε «δεν ξέρω». Εγώ είπα πως «υπέθεσα ότι είναι φίλος σου». Ο Ρότζερ είπε: «Όχι, δεν ξέρω ποιος είναι». Μου πήρε πολύ χρόνο αλλά ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι ήταν ο Syd. Ίσως μετά από 45 λεπτά.

Όταν οι υπόλοιποι συνειδητοποίησαν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο πρώην ηγέτης του συγκροτήματος, τώρα πια μια σκιά του εαυτού του, τρομοκρατήθηκαν. Ο Waters έβαλε τα κλάματα. Ο Syd τους είπε ότι θα ήταν χαρούμενος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη μπάντα αλλά ήταν σαφές στους υπόλοιπους ότι δεν θα μπορούσε. Είχε σταματήσει να ηχογραφεί μουσική και να παίζει την προηγούμενη χρονιά μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια για ένα σόλο. Μετά από αυτή τη συνάντηση, τα μέλη των Pink Floyd δεν είδαν ξανά τον Syd, καθώς εκείνος επέστρεψε μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Cambridge της Αγγλίας, όπου πέθανε το 2006 από επιπλοκές διαβήτη σε ηλικία των 60 ετών.
Παρόμοια άρθρα:
- Pink Floyd: Η ψυχεδέλεια στον ρεαλιστικό κόσμο
- Εξερευνώντας το «The Wall» των Pink Floyd
- To Chop Suey ξεπέρασε το 1 δις views στο YouTube
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.