Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018. Η μέρα που περιμέναν μικροί και μεγάλοι ήρθε. Ο αγώνας που ενώνει το παρελθόν, με το παρών και το μέλλον πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στο Μικρολίμανο του Πειραιά. Δεν θα μπορούσε φυσικά να διεξαχθεί αλλού, αφού αυτός ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία και σημασία για το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται αυτός ο ιδιαίτερος αγώνας και οι άνθρωποι πίσω από την ιδέα ελπίζουν του χρώνου να πάει ακόμα καλύτερα, αποκτώντας και διεθνή εμβέλεια.

Στους κλασσικούς αγώνες ιστιοπλοΐας τα πληρώματα ελίσονται στα κύματα αξιοποιόντας τον αέρα με σκοπό να ανταγωνιστούν τα άλλα σκάφη. Τα τελευταία διαφοροποιούνται ως πος τα πόσα άτομα είναι κυβερνήτες και ως προς το μήκος. Στα optimist και τα laser (Ολυμπιακό Άθλημα) ο κυβερνήτης είναι ένας, ενώ στο 420, η ονομασία του οποίου προέρχεται από το μήκος, 4,2 μέτρα, είναι δύο ( το αντίστοιχο Ολυμπιακό Άθλημα είναι το 470). Υπάρχουν και τα γνωστά σε όλους μας σκάφη ανοιχτής θαλάσσης που μετρούν πλήρωμα πολλών ανθρώπων.

Τι το διαφορετικό έχει όμως αυτός ο αγώνας; Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα σκάφη ή στο πλήρωμα, αλλά όλα μαζί ξεκινούν από την γραμμή εκκίνησης. Με αυτόν τον τρόπο οι μικροί αθλητές έχουν την ευκαιρία να «παλέψουν» με τους πιο έμπειρους, καθώς και με Ολυμπιονίκες, κλέβοντας λίγη από την πείρα τους. Ταυτόχρονα όμως και μεγάλα ονόματα του χώρου διασκεδάζουν γιατί διαγωνίζονται με την οικογένεια τους. Σε αυτό έγκειται η διαφορετικότητα του, στο ότι δίνεται έμφαση στην εμπειρία, στην γνώση και στην απόλαυση. Όχι στην νίκη. Σημασία στο Sailing Marathon δεν έχει το μετάλλιο αλλά το χαμόγελο του ιστιοπλόου. Ακολούθησαν οι απονομές όπου και αυτές διέφεραν αφού δεν έλειψαν τα πειράγματα και το χιούμορ. Ήταν ένα μεγάλο πάρτι για τους θαλασσόλυκους που διασκέδασαν και κουβέντιασαν με τους συναθλητές και φίλους τους

Ο Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος αποτέλεσε επίσης έναν δίαυλο για να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι το καταπληκτικό αυτό άθλημα μιας και προσέφερε υπέροχες εικόνες στο κοινό του, που το παρακολουθούσε από το εντευκήριο του Ομίλου. Τι πιο ωραίο από μια καταγάλανη θάλασσα όπου πλέουν αμέτρητα μκρά και μεγάλα ιστιοφόρα! Τέλος το κοινό ήρθε σε επαφή και με τα παραδοσιακά ιστία, το σκαρή των οποίων είναι κατασκευασμένο από ξύλο, διαφλάσοντας την ναυπηγοξυλουργική τέχνη και διακυρίσοντας την ελληνική ναυτοσύνη.