Exclusive Content:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο Εθνικό Θέατρο με μια σύγχρονη μάτια

«Ο έρωτας είναι καπνός, βγαίνει άχνα απ’ την καρδιά…» Ρωμαίος και Ιουλιέτα, William Shakespeare

Το πασίγνωστο έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Εθνικό Θέατρο. Η μετάφραση του έργου ανήκει στον Διονύση Καψάλη. Στην παράσταση, που έκανε πρεμιέρα 20/4, παίζουν Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης , Αντώνης Κολοβός, Θάνος Κόνιαρης, Γιάννης Κόραβος, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Γιάννης Χαρκοφτάκης.

Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό του

Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα ανήκει στον Άγγλο ποιητή William Shakespeare, ο οποίος έζησε από το 1564 έως το 1616. Τα πρώτα έργα του είναι ο Ριχάρδος Γ’ και τα τρία μέρη του Ερρίκου Στ´ τα οποία γράφτηκαν τη δεκαετία του 1950. Μέσα σε αυτή την δεκαετία γράφτηκε, και συγκεκριμένα το 1955, και το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα δραματοποιούν την σχέση ενός νεαρού ζευγαριού του οποίου οι οικογένειες τους είναι αιώνιοι εχθροί. Τα νεαρά παιδιά ερωτεύονται σε ένα πάρτυ και ζουν κρυφά τον έρωτα τους. Η οικογένεια της Ιουλιέτας θέλει να την παντρέψει με τον Πάρη, κάτι που δεν θέλει η ίδια καθώς είναι ερωτευμένη και παντρεμένη κρυφά με τον Ρωμαίο. Ο Ρωμαίος έχοντας ξεχάσει τον παράφορο έρωτα του για την Ροζαλία, ζει μόνο για την Ιουλιέτα.

Έπειτα από μια συμπλοκή ο Ρωμαίος θα βρεθεί εξόριστος. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει την Ιουλιέτα στον πατήρ Λαρεύντιο, ο οποίος θα την συμβουλέψει να υπακούσει την επιθυμία του πατέρα της και να παντρευτεί τον Πάρη αλλά πριν το γάμο της δίνει να πιει ένα φαρμάκι το οποίο θα την κάνει να μοιάζει νεκρή. Στο μαυσωλείο του ναού όπου εξελίσσεται η τελευταία πράξη οι δυο αγαπημένοι θα βρεθούν νεκροί.

Ρωμαίος

Ρωμαίος και Ιουλιέτα η παράσταση

Ο Δημήτρης Καραντζάς έχει προσεγγίσει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, του Άγγλου ποιητή, William Shakespeare, προσδίδοντας του μια σύγχρονη μάτια. Επικεντρωμένος περισσότερο στην κοινωνία και στην έχθρα των δυο οικογενειών μας θυμίζει ποσό άγρια μπορεί να γίνει μια κοινωνία για χάρη των ισχυρών. Πως δυο οικογένειες μπορούν να φτάσουν στα άκρα μια κοινωνία ελέγχοντας την. Παράλληλα, βλέπουμε και την μορφή ενός αυταρχικού, πατριαρχικού πατέρα που αν και στην αρχή φαίνεται ότι θα πράξει σύμφωνα στην επιθυμία της κόρης του, στο τέλος της φέρεται βίαια, καθώς αρνείται να υπακούσει στην εντολή του.

Μέσα από τους φωτισμούς, το σκηνικό αλλά και από την μετάφραση του κείμενου, στο οποίο υπάρχει ο δεκαπεντασύλλαβος αλλά υπερισχύει μια σύγχρονη μάτια, ο Δημήτρης Καραντζάς έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική παράσταση φέρνοντας την στο σήμερα χωρίς να χάνει όμως την πρωταρχική της ουσία. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στον θεατή την ευκαιρία να σκεφτεί και να συγκρίνει τα όσα είδε να συμβαίνουν στην σκηνή με όλα όσα συμβαίνουν στην δίκη του κοινωνία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παράσταση αποτελεί ένα σχόλιο για την φαυλότητα της σύγχρονης κοινωνία στην οποία ζούμε.

Παρόλα αυτά οι ερμηνείες των ηθοποιών δένουν αρμονικά με την σύλληψη του σκηνοθέτη. Η Ηρώ Μπέζου ως Ιουλιέτα μας δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες. Μια ερμηνεία γεμάτη έρωτα, αγωνία και επιθυμία για τον αγαπημένο της Ρωμαίο που βρίσκεται μακριά της. Ο Έκτορας Λιάτσος ως Ρωμαίος φλέγεται ολόκληρος από έρωτα για την Ιουλιέτα χωρίς, ωστόσο, να ξεχνά την αξία της φιλίας που για χάρη της θα σκοτώσει τον αγαπημένο ξάδερφο της αγαπημένης του.

Η παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θέατρο στο κτίριο Τσίλλερ από Τετάρτη έως Κυριακή μέχρι 19/5. Η παράσταση διαθέτει και αγγλικούς υπέρτιτλους.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...