Exclusive Content:

Ένα ταξίδι στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου

Ίσως να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού. Ουίλιαμ Φώκνερ

Η αγάπη μου για το βιβλίο άργησε να εκδηλωθεί. Θεωρούσα μέχρι τα γυμνασιακά μου χρόνια ότι δεν ήταν για μένα. Ώσπου ήρθε μια φιλόλογος η οποία μέσα από το μάθημα της λογοτεχνίας με έκανε να το αγαπήσω. Διάβαζα βιβλία, απλά μέχρι τότε δεν είχα ανακαλύψει τι μπορούν να μου προσφέρουν και που μπορούν να με ταξιδέψουν. Από τότε, λοιπόν, το βιβλίο έγινε ένας από τους καλύτερους μου φίλους. Ένας φίλος που ότι κι αν συμβαίνει θα βρίσκω καταφύγιο, θα με χαλαρώνει, θα είναι εκεί όποτε το χρειαστώ.

Ωστόσο, χάρις τον Johannes Gutenberg, ο οποίος είναι ο εφευρέτης της τυπογραφίας, έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε όλοι μας ένα ταξίδι στις σελίδες του αγαπημένου μας βιβλίου. Ο Johannes Gutenberg γεννήθηκε το 1400. Ήταν σιδηρουργός, χρυσοχόος, τυπογράφος και εκδότης. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Βίβλος στα λατινικά. Το 1971, προς τιμή του ξεκίνησε μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων μέσω διαδικτύου με τίτλο Project Gutenberg.

Τα χρόνια πέρασαν. Η τεχνολογία εξελίσσεται όλο και περισσότερο προσφέροντας μας νέες δυνατότητες ανάγνωσης. Έτσι, από την έντυπη μορφή περάσαμε τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτρονική μορφή.

Έντυπο Βιβλίο: ένα ταξίδι αισθήσεων

βιβλίο
Πηγή: Pinterest

Τα πλεονεκτήματα ενός έντυπου βιβλίου είναι πολλά. Ας ξεκινήσουμε όμως με τον τρόπο που το βιώνει ένας βιβλιοφάγος. Για έναν βιβλιοφάγο το βιβλίο ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του. Το ταξίδι ξεκινάει με το άρωμα που έχουν οι σελίδες του. Με το ξεφύλλισμα διαπιστώνει ότι οι σελίδες του έχουν εκείνο το κίτρινο χρώμα που του αρέσει. Η γραμματοσειρά είναι η αγαπημένη του. Διαβάζει την περίληψη και ήδη γνωρίζει πως ναι, αυτό έψαχνε σε όλη την ζωή του. Όσα βιβλία και αν έχει στην βιβλιοθήκη του, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα ακόμη.

Το έντυπο βιβλίο είναι παντού διαθέσιμο και σε πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία. Σχεδόν όλα τα καταστήματα, πέρα από τα βιβλιοπωλεία, πουλάνε βιβλία σε οικονομικές τιμές. Σίγουρα θα βρεις το κατάλληλο βιβλίο για να σου κρατήσει συντροφιά. Μπορεί να το πάρεις μαζί σου όπου κι αν πας. Πλέον αρκετές εκδόσεις βγάζουν και εκδόσεις pocket. Έτσι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έχεις μαζί σου το αγαπημένο σου μυθιστόρημα στο μετρό ή στάση του λεωφορείου. Που ξέρεις, μπορεί το βιβλίο που διαβάζεις να σταθεί η αφορμή να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που θα σου αλλάξει την ζωή.

Επιπλέον, δεν φοβάσαι πολύ μην το χαλάσεις. Φυσικά, για έναν βιβλιοφάγο να χαλάσει ή να του το χαλάσει κάποιος άλλος ισοδυναμεί με έγκλημα. Γι’ αυτό να είστε προσεχτικοί. Να άλλο ένα πλεονέκτημα του έντυπου βιβλίου. Μπορείς να το δανείσεις ή να το δανειστείς και να το επιστρέψεις πίσω. Ακόμα και αν κάποιος δεν βρίσκει μια συγκεκριμένη έκδοση ενός βιβλίου, πάντα θα υπάρχει και η λύση του παλαιοβιβλιοπωλείου.

Τα παλαιοβιβλιοπωλείο όπως άλλωστε και τα βιβλιοπωλεία είναι ο φυσικός χώρος ενός βιβλιοφάγου, πέρα από το χώρο που έχει διαμορφώσει ο ίδιος γι’ αυτή την ιδιαίτερη στιγμή του. Ξέρει πως εκεί μπορεί να καθίσει ώρες ατελείωτες να ψάχνει για νέα ή παλιά βιβλία, να διαβάζει… Πάντα μια τέτοια βόλτα θα του φτιάχνει την διάθεση. Εκεί νιώθει πλήρης. Έχει όλα όσα χρειάζεται.

E-book: μια εναλλακτική λύση

βιβλίο
Πηγή: Pinterest

Τα e-books τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στις ζωές μας. Για κάποιον μπορεί να είναι πιο εύκολο να διαβάζει ένα βιβλίο από την συσκευή του κινητού του ή τον υπολογιστή του. Ξέρει πως ανά πάσα στιγμή ότι έχει το βιβλίο που θέλει, αρκεί να είναι online, αν και κάποια διατίθενται και offline. Με ένα scroll, λοιπόν, στις κατάλληλες πλατφόρμες θα βρει ένα βιβλίο να περάσει την ώρα του. Οι τιμές είναι ίδιες με το έντυπο βιβλίο. Με την διαφορά όμως ότι κάποια βιβλία μπορεί να διατίθενται και δωρεάν. Εκτός από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά, υπάρχουν και συσκευές e-book που κάνουν ακόμα πιο ευχάριστο το διάβασμά.

Παρόλα αυτά, σχεδόν κάθε εκδοτικός οίκος διαθέτει τα βιβλία του και σε e-books. Γεγονός που διευκολύνει αρκετά τον αναγνώστη. Καθώς με ένα click έχει το βιβλίο που θέλει χωρίς να ψάξει πολύ. Το καλό είναι πως κάποιος μπορεί εύκολα να βρει και ξενόγλωσσα βιβλία αλλά ακόμα και βιβλία που δεν κυκλοφορούν στην χώρα του σε έντυπη μορφή. Επιπλέον, αρκετές πλατφόρμες διαθέτουν και σπάνιες ψηφιοποιημένες εκδόσεις βιβλίων. Ακόμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα e-books αποτελούν και μια οικολογική λύση. Καθώς μειώνεται η κατανάλωση του χαρτιού.

Το κακό με τα e-books είναι ότι οι αισθήσεις του αναγνώστη μπαίνουν σε αδράνεια. Καθώς είναι άψυχα και αρκετά είναι ίδια μεταξύ τους. Δεν προσφέρουν στον αναγνώστη καμία έκπληξη όσον αναφορά την εμφάνιση. Ο αναγνώστης θα πρέπει πάντα να φροντίζει η συσκευή του να είναι φορτισμένη. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να διαβάσει το βιβλίο που θέλει και να χαλαρώσει. Εκτός αυτού, έρευνες δείχνουν ότι το φως από τις οθόνες δεν βοηθάει στην χαλάρωση.

Το βιβλίο σε όποια μορφή και να βρίσκεται σίγουρα θα μας κρατάει συντροφιά. Θα ανοίγει έναν καινούριο κόσμο. Θα φωτίζει το σκοτάδι μας. Όπως έλεγε άλλωστε και ο Μαρσέλ Προυστ «Στην πραγματικότητα, κάθε αναγνώστης είναι, καθώς διαβάζει, αναγνώστης του ίδιου του του εαυτού.» Όποια μορφή βιβλίου και να διαλέξετε σίγουρα θα έχετε ένα όμορφο ταξίδι.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...