Exclusive Content:

Requiem for a Dream: Ένα ονειρικό-ψυχεδελικό ταξίδι

Όταν η πραγματικότητα γίνεται ψευδαίσθηση.

Το ψυχολογικό θρίλερ Requiem for a Dream (Ρέκβιεμ για ένα όνειρο) κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2000. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Darren Aronofsky ενώ πρωταγωνίστησαν οι Ellen Burstyn, Jared Leto και Jennifer Connelly. Το σενάριο έγραψαν οι Hubert Selby Jr. και Darren Aronofsky. Το 2001 ήταν υποψήφια για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου. Το Requiem for a Dream αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Hubert Selby Jr. που κυκλοφόρησε το 1978.

Υπόθεση

Η Σάρα Γκόλντφαρμπ, χήρα πια, περνάει τις περισσότερες ώρες της ζωής της μπροστά στην τηλεόραση. Ο γιος της, Χάρι, τον οποίον έχει πολύ καιρό να δει, είναι, όπως και η παρέα του, εθισμένος στην ηρωίνη. Η Σάρα θα λάβει ένα τηλεφώνημα το οποίο θα την καλεί να παρευρεθεί ως καλεσμένη στην αγαπημένη της τηλεοπτική εκπομπή. Από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει ο δικός της εθισμός. Θέλοντας να χάσει κιλά για να φορέσει ξανά το αγαπημένο της κόκκινο φόρεμα, θα ξεκινήσει, ύστερα από παρότρυνση της φίλης της Ρέι, τις αμφεταμίνες, τις οποίες θα της συνταγογραφήσει ο γιατρός της. Με τις αμφεταμίνες θα ελέγξει την όρεξή της και θα αποκτήσει ενέργεια. Σιγά σιγά, όμως, αρχίζει να εθίζεται. Καθώς περιμένει να έρθει η πρόσκληση από τον τηλεοπτικό σταθμό, αυξάνει μόνη της την δοσολογία.

Σε μια από τις συναντήσεις της με τον γιο της, εκείνος θα αναγνωρίσει τα σημάδια του εθισμού και θα της ζητήσει να σταματήσει. Μάταια, όμως. Η Σάρα έχει ήδη εθιστεί. Ο Χάρι έπειτα από την συμπλοκή του φίλου του, Τιρόνε, με τη Σικελική Μαφία, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα αποταμιευμένα χρήματα για την εγγύησή του. Ο πόλεμος των συμμοριών θα φέρει αναστάτωση στην παρέα, καθώς δεν μπορούν να βρουν κάποιον για να αγοράσουν. Ο Τιρόνε βρίσκει μια λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουν τις ζωές τους. Ο Χάρι θα ωθήσει την Μάριον, την κοπέλα του, στη πορνεία. Αυτή η προτροπή του θα έχει ως αποτέλεσμα η σχέση τους να έρθει σε ρήξη.

Ο εθισμός της Σάρας θα την κάνει να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Η απώλεια αυτή θα την οδηγήσει στην ψυχιατρική κλινική. Παρά την χορήγηση φαρμάκων από τους ιατρούς της κλινικής, η Σάρα δεν θα ανταποκριθεί σε κανένα φάρμακο. Έτσι, η μόνη λύση είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, η  οποία θα έχει δραματικές συνέπειες για την ίδια.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρι με τον Τιρόνε θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι αναζήτησης της ηρωίνης τους, καθώς βιώνουν και οι τρεις τους αυξημένα συμπτώματα στέρησης. Στη διαδρομή θα χρειαστεί ο Χάρι να νοσηλευτεί εξαιτίας της μόλυνσης του χεριού του. Εκεί θα τους συλλάβουν. Ο Τιρόνε θα μεταφερθεί στη φυλακή όπου και θα κακοποιηθεί, ενώ ο Χάρι θα συνεχίσει να νοσηλεύεται. Η Μάριον, ωστόσο, δεν θα τον επισκεφτεί. Και οι τέσσερις ήρωες της ταινίας Requiem for a Dream θα ζήσουν μόνοι και αβοήθητοι το δράμα τους. Απομακρυσμένοι από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η ταινία

Στη ταινία Requiem for a Dream παρακολουθούμε πως ο εθισμός επηρεάζει το σώμα αλλά και το πνεύμα ενός ανθρώπου. Πως τον απογυμνώνει και τον αφήνει στο έλεος των παραισθήσεων του, αλλά και ενός ξένου και ψεύτικου εαυτού που τον κάνει να νιώθει ότι του ανήκει. Οδηγώντας τους, με αυτόν τον τρόπο, με ταχύτητα στην απελπισία και στην καταστροφή.

Requiem for a Dream
Πηγή εικόνας: happypnuts.com

Οι πρωταγωνιστές, παραδομένοι στις αυταπάτες των χαρακτήρων που υποδύονται, μας μεταφέρουν την αγωνία, την απελπισία, την αναζήτηση και την δημιουργία ενός νέου κόσμου ψευδαισθήσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μέσα από τις αριστουργηματικές και μελετημένες ερμηνείες τους μας κερδίζουν από τα πρώτα λεπτά της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης, Darren Aronofsky, με τα αριστοτεχνικά πλάνα του, τα οποία επί το πλήστον είναι αρκετά κοντινά, μας κάνει να διεισδύουμε ακόμα πιο πολύ στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Μας κάνει αρκετές φορές να βλέπουμε με τα μάτια τους τις αυταπάτες τους. Άλλες πάλι, μας κάνει απλούς παρατηρητές. Η σκηνοθεσία του Darren Aronofsky διαφέρει. Καθώς τα πλάνα που σκηνοθετεί είναι αρκετά περίπλοκα, κάνοντάς μας αρκετές φορές να βλέπουμε ταυτόχρονα με τα μάτια και των δυο ηθοποιών που ενσαρκώνουν τη σκηνή.

Η μουσική που ντύνει την ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο Requiem for a Dream του Mozart. Γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την αίσθηση των παραισθήσεων και όλου του ψυχεδελικού συναισθήματος που βιώνουν οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια του Requiem for a Dream.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...