περιβάλλον
Πηγή: huffingtonpost.com

H προστασία του περιβάλλοντος είναι μία εκ των 2 μεγαλύτερων προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Όλο και περισσότερες είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν πως το περιβάλλον χρειάζεται την προστασία μας, καθώς εξαρτόμαστε βαθιά από αυτό. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε ανά τον πλανήτη ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες, σεισμούς, κ.α.

Οι κλιματικές μεταβολές πιστεύεται ότι έχουν καθορίσει ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, αφού μεταξύ άλλων έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και o δάγκειος πυρετός. Υπολογίζεται, ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι συνθήκες μαζικής παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών αγαθών ευθύνονται για την εμφάνιση πάνω από το 25% των νέων επιδημιών και πάνω από το 50% των νέων ζωονόσων. 

Τι αναμένεται για τα έτη 2030-250;

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται, ότι θα προσθέτει κάθε χρόνο 250.000 θανάτους για τα έτη 2030-2050, με τεράστιο οικονομικό κόστος, μεταβάλλοντας σημαντικά τα δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Σίγουρα, ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να σώσει το περιβάλλον. Εάν, όμως, ο καθένας μας υιοθετήσει απλές καθημερινές οικολογικές συνήθειες, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να σώσουμε το σπίτι μας.

1. Αντικαταστήστε το πλαστικό ποτήρι για τον καφέ ή το ρόφημα σας

Πηγή: maxstores.gr

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τον καφέ κι είναι το αγαπημένο πρωινό ρόφημα. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλοί που μπορεί να καταναλώνουν 2 και 3 καφέδες την ημέρα. Δεν είναι κρίμα κάθε φορά να απολαμβάνουμε τον καφέ μας σε αυτό το άσχημο πλαστικό ποτηράκι που μετά τη χρήση απλώς πετιέται; Αντ’ αυτού μπορούμε να διαλέξουμε όποιο ποτήρι μας αρέσει και να το έχουμε πάντα μαζί μας. Είναι απολύτως το ίδιο για τον υπάλληλο που σας το φτιάχνει κι η επιχείρηση, μάλιστα, εξοικονομεί χρήματα από το να αγοράσει ποτήρια και καπάκια.

2. Πείτε όχι στα πλαστικά καλαμάκια

περιβάλλον
Πηγή: rebootyourpc.gr

Φυσικά όπως κι ο καφές, τα καλαμάκια χρησιμοποιούνται καθημερινά. Καφέδες, αναψυκτικά, χυμοί, ποτά, όλα χρειάζονται το καλαμάκι για να καταναλωθούν. Ξέρω σε πολλούς δεν αρέσουν τα χάρτινα κι έτσι παραιτούνται από την προσπάθεια. Υπάρχουν, ωστόσο από μπαμπού, από σιλικόνη, μεταλλικά σε όλα τα χρώματα και σχέδια που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τα πλαστικά μίας χρήσης.

extra tip: Μην ξεχάσετε το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού τους.

3.Μειώστε τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης με το δικό σας μπουκάλι νερού

περιβάλλον
Πηγή: milkshakesanddreams.com

Καταρχάς ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για τον οργανισμό και η κατανάλωση άφθονου νερού. Πόσες φορές σας έχει τύχει να είστε έξω και να διψάτε πάρα πολύ, καταφεύγοντας στην αγορά ενός πλαστικού μπουκαλιού; Για να μην αναφέρω τα καφέ που προσφέρουν δωρεάν ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού με τον καφέ σας. Πώς θα σας φαινόταν να έχετε το δικό σας μπουκαλάκι ( γυάλινο, μεταλλικό) σε όποιο σχέδιο και χρώμα εσείς προτιμάτε; Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ξεμένετε ποτέ από νερό και θα βοηθήσετε στη μείωση άφθονης ποσότητας πλαστικού.

4.Χρησιμοποιήστε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τις αγορές σας

περιβάλλον
Πηγή: redbags.gr
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω πολλά για το παραπάνω. Σκεφτείτε μόνο μία τετραμελή οικογένεια που αγοράζει τα εβδομαδιαία της ψώνια, πόσες πλαστικές σακούλες μπορεί να καταναλώσει. Υπάρχουν πάρα πολλά μεγέθη σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Υπάρχουν επίσης οι πάνινες( που εμένα προσωπικά με βολεύουν πάρα πολύ για διάφορες χρήσεις). Τέλος, υπάρχει και η τσάντα-δίχτυ, η οποία μπορεί να βρίσκεται μονίμως στη τσάντα σας σε περίπτωση που είστε έξω και προκύψει κάποια απρόσμενη αγορά.

5. Ξύλινη βούρτσα για το πλύσιμο των πιάτων

περιβάλλον
Πηγή: kouziniko.gr

Πιστεύω, ότι πολλοί με συμπονάτε, όταν λέω, ότι σιχαίνομαι το σφουγγαράκι για το πλύσιμο των πιάτων. Είναι αυτό το πλαστικό που είναι μέσα στη βρωμιά από τη δεύτερη μέρα χρήσης του. Αντ’ αυτού, υπάρχει η ξύλινη βούρτσα με λαβή. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να πιάνετε το σφουγγάρι με τα χέρια σας και διαρκεί περισσότερο από το πλαστικό σφουγγάρι.

6.Πλένουμε τα δόντια μας με οδοντόβουρτσα από μπαμπού

περιβάλλον
Πηγή: spa-about.gr

Είναι ξύλινες. Βγαίνουν σε πολύ ωραία χρώματα. Υπάρχουν και παιδικές κι έρχονται σε μία πολύ ωραία θήκη, εν αντιθέσει με τις κανονικές που πετάμε τη θήκη τους αμέσως μόλις τις αγοράσουμε. Όπως και στις πλαστικές, υπάρχουν μαλακές, μέτριες και σκληρές.

7. Μπατονέτες από μπαμπού

Πηγή: likebrands.gr

Ακόμη ένα πλαστικό υλικό μίας χρήσης που υπάρχει στα σπίτια όλων. Θα λατρέψετε αυτές τις μπαμπουδένιες μπατονέτες που έχουν ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα με τις πλαστικές.

8. Αγοράζετε online

Πηγή: online-shopping.gr
Εάν υπάρχει ένα θετικό από την κατάσταση της πανδημίας θα ήταν η λίγο μεγαλύτερη εξοικείωση μας με το ίντερνετ και τις χιλιάδες λειτουργίες του. Σκεφτείτε εν μέσω καραντίνας πώς γινόντουσαν ακόμη αγορές για το φαγητό, τον καφέ, τα ρούχα κι οτιδήποτε άλλο επιθυμούσαμε. Μπορείτε, φυσικά, να πληρώνετε επίσης τους λογαριασμούς σας online, μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού και τα έξοδα αποστολής στο ελάχιστο. Τέλος, κλείνετε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια σας για τα ταξίδια, το σινεμά, τις συναυλίες κ.λ.π., γλιτώνοντας τις ουρές στα ταμεία κι αποφεύγοντας την πιθανότητα να ξεχάσετε τα εισιτήρια σας σπίτι ή να τα χάσετε.

+2: Κλείνετε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε ή λείπετε από το σπίτι. Ειδικά τους υπολογιστές το βράδυ, οι οποίοι ακόμη και σε λειτουργίας αδράνειας, καταναλώνουν ενέργεια. Τέλος, ανακυκλώστε. Είναι πολύ εύκολο κι εξαιρετικά σημαντικό να ανακυκλώνουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να τα πετάμε στο σωστό κάδο. Το περιβάλλον πραγματικά μας χρειάζεται, όπως το χρειαζόμαστε κι εμείς.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.