πανεπιστημιακή αστυνομία
πηγή: Φοιτητικός Κόσμος

Ομάδες «φρουρών» θα βρίσκονται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αποκαλούμενες «Πανεπιστημιακή Αστυνομία». Θα έχουν ειδική στολή και θα περνούν από τετράμηνη εκπαίδευση, κατά την οποία θα δίνεται βάση στην συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους καθηγητές και τους σπουδαστές. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, έχει αναλάβει την διεκπεραίωση του έργου.
Στην αρχή, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ενδεχομένως θα υπερβαίνει τις 3000-4000 άτομα, ώστε να περιοριστούν οι πρώτες αντιδράσεις στην εγκατάστασή τους. Αφορμή για την ίδρυση του σώματος αποτέλεσε η επίθεση εναντίον του πρύτανη του ΟΠΑ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Καταστροφές είχαν προκληθεί παλαιότερα και στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μποντούβη.

Επαναπροσδιορισμός αποφάσεων

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, το υπουργείο Προ.Πο. είχε στείλει στις αστυνομικές υπηρεσίες έγγραφο, το οποίο ανέφερε, ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: «πρέπει να αποφεύγονται δράσεις της ΕΛ.ΑΣ εντός των χώρων των πανεπιστημίων χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς και αστυνομικές δραστηριότητες προληπτικού ιδίως χαρακτήρα, όπως έλεγχοι, προσαγωγές, πεζές και εποχούμενες περιπολίες ή ακόμα παροχή αστυνομικής συνδρομής σε άλλες Αρχές και υπηρεσίες για μικρής σημασίας ζητήματα».
Αξίζει ,επίσης, να σημειωθεί, ότι πριν μερικούς μήνες είχε γίνει μία πρόταση του υπουργείου για μικρές παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ στα ΑΕΙ. Πρόταση που δεν υλοποιήθηκε. Πλέον η ασφάλεια των ΑΕΙ θα είναι ευθύνη της νεοσύστατης αστυνομικής υπηρεσίας «Πανεπιστημιακή Αστυνομία». Η υπηρεσία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Αρμοδιότητες

Η νέα ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. ,«Πανεπιστημιακή Αστυνομία» προβλέπεται να:

  • είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές
  • έχει σχετική αυτονομία
  • επεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν την «Προστασία του Πολίτη»
  • εκτελεί ελέγχους εισόδου στις πύλες των ιδρυμάτων

Συζητείται ακόμα το ζήτημα της οπλοφορίας των πανεπιστημιακών αστυνομικών. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: «ο αριθμός τους θα αλλάζει ανά Πανεπιστήμιο αλλά και ανά περίοδο ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής». Το σώμα αυτό, επίσης, θα φορά στολή διαφορετική των υπολοίπων αστυνομικών, ώστε να είναι προφανής η ιδιότητα τους.

Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στους χώρους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Άξιο προσοχής είναι έγγραφο του Φεβρουαρίου του 2020 με τίτλο «Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στους χώρους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Υποχρεώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας», στο οποίο αναγραφόταν το παρακάτω κείμενο: «Θα πρέπει να σταθμίζονται με υπευθυνότητα και ψυχραιμία όλες οι επιμέρους παράμετροι και συνέπειες μιας πιθανής επιχειρησιακής εμπλοκής σε πανεπιστημιακούς χώρους. Να αποφεύγεται έτσι η επέμβαση της αστυνομικής δύναμης σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων και παραβατικών συμπεριφορών μικρής ποινικής απαξίας όπως η έργω ή λόγω εξύβριση, τυχόν λεκτικές προκλήσεις σε βάρος της αστυνομικής δύναμης και λοιπά. Κι αυτό γιατί οι αρνητικές συνέπειες στις περιπτώσεις αυτές θα είναι ενδεχομένως σοβαρότερες σε σχέση με το προστατευόμενο έννομο αγαθό, με τελικό αποτέλεσμα τη διατάραξη της ομαλής εκπαιδευτικής και επιστημονικής δραστηριότητας του ΑΕΙ».

Εγκληματικότητα στους Πανεπιστημιακούς χώρους

Πρώτη θέση στα ποσοστά εγκλημάτων εντός ακαδημαϊκών χώρων έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Ακολουθεί με μικρή διαφορά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και στο τέλος των συνηθέστερων περιστατικών εγκληματικότητας φαίνεται να είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην σύσταση της υπηρεσίας «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» ποικίλουν από τους ακαδημαϊκή κοινότητα. Αρνητικές οι αντιδράσεις από το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών.

Υπέρ

Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, είπε, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, πρότεινε να «ξεκινήσουν με έναν πειραματισμό στην αρχή και τμηματικά. Επίσης, δεδομένου ότι η βία είναι σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, τα μέτρα πρέπει να ιδωθούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Παιδείας, να μη δούμε τα πανεπιστήμια απομονωμένα. Μεγάλο μέρος της βίας ξεκινάει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος είπε ότι «Οι προτάσεις αυτές ενδέχεται να τροφοδοτήσουν και να νομιμοποιήσουν τον αυταρχισμό μέσα στα πανεπιστήμια. Από την άλλη όμως, πώς αντιμετωπίζεις ομάδες που προσπαθούν να επιβάλλουν τη βία και την ανομία εντός των πανεπιστημίων; Η παθητική αποδοχή αυτής της κατάστασης είναι προβληματική και ειδικότερα σε μία περίοδο όπου οι κάθε είδους φανατικοί επιχειρούν με τη βία να επιβάλλουν την άποψή τους».

Κατά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού & Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωνσταντίνος Κατσίμπας»: «Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώροι παρανομίας, αλλά χώροι δημιουργίας». Δεν συμφωνούν με τα πλάνα ίδρυσης ειδικού σώματος της αστυνομίας για τα Πανεπιστήμια.
Ο κ. Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε «Η κυβέρνηση, η οποία με κάθε ευκαιρία πουλάει “νόμο και τάξη” ως φάρμακο πάσας νόσου, αξιοποίησε αμέσως την επίθεση. Αυτό ονειρεύεται: μια κοινωνία σε διαρκή καταστολή, μια κοινωνία φαρ ουέστ, με επικηρύξεις και σερίφηδες».

Ο πρόεδρος και καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Πλειός δήλωσε πως «Προκαλεί εντύπωση ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η διά ζώσης παρουσία φοιτητών στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά μειωμένη λόγω της από απόστασης εκπαίδευσης, με αφορμή ένα απεχθέστατο ακαδημαϊκά, ηθικά και πολιτικά περιστατικό, η κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, προτείνει επεξεργασμένη πρόταση για πανεπιστημιακή αστυνομία και συνοδευτικά μέτρα». Όπως είπε, τα μέτρα καταστολής της βίας και της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια που ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης του φάνηκαν σαν να ήταν έτοιμα από καιρό ως λύση.

Πηγές: tanea.gr, alfavita.gr, protothema.gr, sputniknews.gr

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project