Μπράιγ
blogspot.com

Ηχογράφηση από την Πελαγία Σαβ:

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ (1809-1852). Ο Λουδοβίκος Μπράιγ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, 1809. Ένα ατύχημα σε μικρή ηλικία, του στέρησε την όραση και στα δύο του μάτια. Ο ίδιος ωστόσο, δεν άφησε την αναπηρία του να σταθεί εμπόδιο στη μόρφωση του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους. Εκεί, ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών.

Κώδικας Μπράιγ: το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

Ο Μπράιγ δεν ήταν ευχαριστημένος από το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί, επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι, θέλησε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια, αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς.

Το πρώτο βιβλίο του Μπράιγ

Το 1829, ο Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει. Το ονόμασε «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς“. Ο κώδικας Μπράιγ αποτελεί το κλειδί στην εκπαίδευση των τυφλών και την μελλοντική τους απασχόληση. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία. Έτσι, μπορούν τόσο να μελετούν, όσο και να διαβάζουν για ευχαρίστηση.

Μπράιγ
mikrosanagnostis.gr

Οθόνη Μπράιγ: ονομάζεται η συσκευή για την δημιουργία χαρακτήρων Μπράιγ, συνήθως μέσω της ανύψωσης τελειών μέσα από τις τρύπες μιας επίπεδης επιφάνειας. Οι τυφλοί χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική οθόνη υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να διαβάσουν κείμενο.

Ο αντίστοιχος Κώδικας Braille για τα μαθηματικά ονομάζεται Κώδικας Nemeth. Ο κώδικας αυτός εφευρέθηκε το 1946 από τον Δρ. Abraham Nemeth και αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων «τύπου Braille» που βοηθά τους πάσχοντες από τύφλωση στη μελέτη, εκμάθηση και γραφή των μαθηματικών.

Η επίσημη καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ στην Ελλάδα, έγινε το 1948. Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει εκπαιδευτικά βιβλία στη γραφή Braille για τυφλούς μαθητές και τα διανέμει δωρεάν σε όλη τη χώρα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο, τη γνώση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO), υπολογίζεται ότι 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όραση. Από αυτούς, 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί ενώ 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης.

Τα προβλήματα όρασης δεν ισοδυναμούν με πλήρη απώλεια της όρασης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ),το 15,88% των ανθρώπων με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν  το απόλυτο σκοτάδι ή είναι τυφλοί. Το υπόλοιπο 84,12% έχουν μερική ή υπολειπόμενη όραση, όπως χρωματική αντίληψη, αντίληψη του φωτός, μετακίνηση ή ακόμα και αντίληψη της μορφής. Μπορούν να είναι σε θέση να βλέπουν θολά ή διαστρεβλωμένα, με κάποια τυφλά σημεία.

Κύριες αιτίες της τύφλωσης είναι:
  • Ατυχήματα ή τραυματισμοί στην επιφάνεια του ματιού (όπως χημικά εγκαύματα ή αθλητικά τραύματα)
  • Διαβήτης
  • Γλαύκωμα
  • Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Δείτε επίσης: Το Giving Sight, είναι ένα project του Beasty Press, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεράκι. Στόχοι του είναι:

  • η διάθεση των άρθρων μας σε ακουστική μορφή (μέσω ηχογραφήσεων)
  • η συγγραφή και ηχογράφηση παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης
  • η δημιουργία ηχογραφημένων κειμένων και συνεντεύξεων σχετικών με την τύφλωση.

Σκοπός είναι να γίνει το site μας προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για νέα της επικαιρότητας και των πολιτιστικών δρωμένων.

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη
  Louis Braille
Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

2 COMMENTS

Comments are closed.